ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Λαγκάδας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Επιτροπή Λαγκάδας , Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2002

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Οι εξελίξεις γύρω από το φράγμα στον Αποσελέμη δεν σταματούν. Οι κάτοικοι της Λαγκάδας δείχνουν αδιαφορία για τις τιμές των απαλλοτριώσεων και δεν υποχωρούν. Ο Δήμος Χερσονήσου είναι αποφασισμένος να υπερασπίσει τα δικαιώματα των δημοτών του και η Επιτροπή των Κατοίκων της Λαγκάδας Κατά του Φράγματος Αποσελέμη που εκλέχτηκε από τις λαϊκές συνελεύσεις των χωριών, δραστηριοποιείται με συνεχείς επαφές και συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από την άλλη πλευρά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. βέβαια προχωρά ακάθεκτο στην υλοποίηση του έργου κλείνοντας τα αυτιά στις αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής και στις γνώμες ειδικών, όπως του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Καλλέργη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος κ. Δεγκλερή, του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μονόπολη, της έδρας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με διευθυντή τον καθηγητή κ. Τσακίρη, του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κ. Ρωμάνου, του Συλλόγου Γεωλόγων Κρήτης, του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης και πολλών άλλων. Πριν από μια εβδομάδα έγιναν γνωστές οι οριστικές τιμές απαλλοτρίωσης, ενώ ήδη έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών ένα μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ"
Από την στιγμή που το "Βήμα της Κυριακής" στις 4 Αυγούστου παρουσίασε ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ γύρω από το θέμα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ασλάνης αντέδρασε έντονα σε συζήτηση στην τηλεόραση. Η Επιτροπή Λαγκάδας απάντησε άμεσα μέσω των εφημερίδων με το παρακάτω άρθρο:

"ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

ΛΑΓΚΑΔΑ 07-08-2002

Την Κυριακή 4 Αυγούστου δημοσιεύτηκαν στο "ΒΗΜΑ" δύο διαφωτιστικά άρθρα για το φράγμα Αποσελέμη. Ένα άρθρο επισκόπησης και ένα άλλο του καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Γ. Τσακίρη. Αυτή η δημοσίευση ερέθισε τον νυν -και λίαν συντόμως τέως- δήμαρχο Ηρακλείου κ. Ασλάνη που, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, με τον γνωστό του παραληρηματικό λόγο, θέλησε να πείσει τους Ηρακλειώτες ότι η μόνη λύση για την ύδρευση του Ηρακλείου είναι το φράγμα Αποσελέμη.

Η στάση του κ. Ασλάνη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γνώμη διακεκριμένων επιστημόνων (τους οποίους συστηματικά αγνοεί ως παντογνώστης), οι οποίοι μιλούν για ένα έργο προβληματικό, με ιδιαίτερα αδύναμες πλευρές, καταστροφικό για τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Λαγκάδας και το οποίο επιλέχθηκε χωρίς να διερευνηθούν σε βάθος άλλες εναλλακτικές προτάσεις (βλέπε "ΒΗΜΑ" 04-08-2002). Οι μόνοι που υποστηρίζουν αυτό το έργο είναι ο κ. Ασλάνης, ο βασικός μελετητής και ένα σύμπλεγμα γραφειοκρατών και πολιτικών που θεωρούν την απορρόφηση κονδυλίων ικανό λόγο για να καταστρέψουν μια περιοχή. Οι μόνοι δε που φαίνεται ότι θα ωφεληθούν από το έργο είναι οι εργολήπτες δημοσίων έργων, λόγος ικανός για ορισμένους να το υπερασπί-ζονται.

Όμως οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που πλησιάζουν θα επιτρέψουν στους ψηφοφόρους να επιλέξουν αυτούς που νοιάζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να απορρίψουν τους περί άλλων συμφερόντων πολιτευόμενους.

Περιμένουμε από τον κ. Ασλάνη την επιστημονική τεκμηρίωση των όσων αβασάνιστα δήλωσε."

Ο κ. Ασλάνης στην απάντησή του θεώρησε το "τέως" βρισιά, αμφισβήτησε το κύρος της Επιτροπής και απέφυγε βεβαίως να προβεί σε οποιαδήποτε "επιστημονική" τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, επικαλούμενος την εγκυρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π.
Τις επόμενες μέρες ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης του καθηγητή. κ. Γ. Τσακίρη που ανάθεσαν στο Ε.Μ.Π. οι Δήμοι της περιοχής για το φράγμα στον Αποσελέμη. Ο κ. Τσακίρης μίλησε για την αναποτελεσματικότητα του έργου, για την ανεπάρκεια των μελετών και απέδειξε ότι οι ποσότητες των υδάτων που περιγράφει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δικαίωσε ουσιαστικά τις απόψεις της "Επιτροπής των Κατοίκων της Λαγκάδας Κατά του Φράγματος Αποσελέμη". Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το φράγμα στον Αποσελέμη δεν θα ξεδιψάσει σε καμία περίπτωση το Ηράκλειο και συγκεκριμένα ότι:

-Το έργο όπως σχεδιάστηκε θα έχει βαρύ περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος.
-Θα επηρεάσει δυσμενώς τους υπάρχοντες υδατικούς πόρους.
-Η απόδοση θα είναι μικρή και μακριά από τους αρχικούς στόχους.
-Η επικινδυνότητα που εισάγει το έργο, κυρίως για το χωριό Ποταμιές, είναι μεγάλη.
-Το έργο δεν διαθέτει την απαραίτητη προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές συνθήκες.
-Η λύση δεν συντελεί στην διατηρησιμότητα της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η οριστική μελέτη του Ε.Μ.Π. θα παραδοθεί μέσα στον Οκτώβριο και οι Δήμοι θα φροντίσουν να ενημερώσουν το υπουργείο για τα συμπεράσματά της.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Η Επιτροπή Λαγκάδας αποφάσισε ακόμη να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους υποψήφιους Δημάρχους για τον Δήμο Χερσονήσου αλλά και με τους υποψήφιους Νομάρχες για την Νομαρχία Ηρακλείου.

Στόχος των επαφών αυτών είναι να καταγραφεί η άποψη όλων των υποψηφίων για το θέμα, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Λαγκάδας.

Η πρώτη επαφή έγινε με τον Δήμαρχο Χερσονήσου και υποψήφιο Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του για την κατασκευή του φράγματος στον Αποσελέμη. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την ματαίωση του έργου.

Κατόπιν η Επιτροπή συναντήθηκε με τον υποψήφιο Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Σπύρο Δανέλη με το οποίο συζήτησε το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τις κοινότητες της Λαγκάδας. Ο κ. Δανέλης επανέλαβε την άποψή του ότι τάσσεται κατά της κατασκευής του φράγματος στον Αποσελέμη. Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά καταστροφικό, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους σχεδιάστηκε. Το χαρακτήρισε σαν μια ιδεοληψία του παρελθόντος που βρίσκεται πολύ μακριά από τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις.

Δήλωσε ακόμα ότι το υπαρκτό πρόβλημα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της περιοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και επί της ουσίας αναπτυξιακά, με άλλες μεθόδους μικρότερου κόστους. Το επιχείρημα της μη απώλειας κάποιων κοινοτικών πόρων, δεν απαντά στην επαπειλούμενη αποδιάρθρωση του Δήμου Χερσονήσου, με όλα τα απορρέοντα κόστη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 101 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546929
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.