ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 17 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ποδηλατοπορεία της 4ης Μαρτίου 2005 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χανιά
Γιώργος Τσέκος , Σάββατο, 12 Μάρτιος 2005

Η ποδηλατοπορεία της 4ης Μαρτίου 2005

Η τέταρτη στη σειρά πορεία με ποδήλατα που οργάνωσε η πρωτοβουλία "ΠοδηΛάτρεις" την περασμένη Παρασκευή 4 Μαρτίου το απόγευμα στο κέντρο των Χανίων ήταν και η μεγαλύτερη, μέχρι τώρα. Οι ποδηλάτες διεκδίκησαν τον χώρο τους στην κορεσμένη κυκλοφοριακά πόλη, με αιτήματα την δημιουργία ποδηλατικών διευκολύνσεων και την άμβλυνση των δύσκολων κυκλοφοριακών συνθηκών για ποδηλάτες, πεζούς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πορεία ξεκίνησε με συμμετοχή 80 ατόμων από τη συμβολή των οδών Κυδωνίας, Αποκορώνου και Περίδου (Γεφυροπλάστιγγα) και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αίσθηση προκάλεσε μια παρέα από ποδηλάτες με ανακατασκευασμένα ποδήλατα διαφόρων τύπων (διώροφα, διπλά, με ρυμουλκό!) οι οποίοι έπαιζαν μουσική ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες, με χρωματισμένα πρόσωπα και αποκριάτικες περούκες χρησιμοποιούσαν σφυρίχτρες, κόρνες και άλλα ηχητικά δημιουργώντας ενίοτε ένα πανδαιμόνιο ήχων.

Η πορεία ανακάτεψε την έτσι κι αλλιώς πηγμένη κυκλοφορία στην πόλη δημιουργώντας αλλού κενά αποσυμφόρησης κι αλλού μποτιλιάρισμα. Στην εξέλιξη της πορείας όλο και καινούργιοι ποδηλάτες εμφανίζονταν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων σε 120, αριθμό ρεκόρ για τα Χανιά. Οι ποδηλάτες προκάλεσαν στις περισσότερες περιπτώσεις περίεργα βλέμματα, χαμόγελα και ενίοτε χειροκροτήματα τόσο από συμπάσχοντες πεζούς όσο και από υπομονετικούς αυτοκινητιστές. Σε άλλες περιπτώσεις πάντως κάποιοι αυτοκινητιστές δυσφόρησαν και παρεκτράπηκαν με επιθετικά κορναρίσματα ή προσπάθεια να ελιχθούν μέσα στην πορεία ανεπιτυχώς όμως αφού η πυκνότητα των ποδηλατών σε συνδυασμό με τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα δεν τους το επέτρεψε! Στην οδό Περίδου η πορεία σταμάτησε για αρκετή ώρα όπου οι ποδηλάτες έγραψαν πανό κατά της σχεδιαζόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης και τα ανάρτησαν στη περίφραξη του χώρου.

Η πορεία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και κατέληξε στη βόρεια πλευρά της Πλατείας 1866 όπου οι Δίκυκλονς (οι ποδηλάτες με τα περίεργα ποδήλατα) για άλλη τόση ώρα έκαναν επίδειξη των ακροβατικών τους ικανοτήτων υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και προς τέρψη συμμετεχόντων και περαστικών. Η μεγάλη συμμετοχή ποδηλατών σ’ αυτή τη πορεία άφησε υπόσχεση για πιο δυναμική συνέχεια.

Το κείμενο της πορείας

Η κατάσταση του κυκλοφοριακού στη "σύγχρονη" πόλη των Χανίων παραμένει ιδιαίτερα προβληματική για όλους τους κυκλοφορούντες στα Χανιά, κατοίκους και επισκέπτες. Αρκεί μια βόλτα στην πόλη για να διαπιστώσει κανείς την υπερπληθώρα αυτοκινήτων που είτε σέρνονται στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, είτε σταθμεύουν οπουδήποτε, συχνά σε γωνίες, σε διαβάσεις, σε διπλή σειρά, σε πεζοδρόμια. Η κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις εμποδίζεται αδιάλειπτα (και παράνομα) από ΙΧ, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα, και κάθε λογής εμπόδια. Αν δε, σέρνεις παιδικό καρότσι ή χρησιμοποιείς αναπηρικό είναι αδύνατο να μετακινηθείς με άνεση και ασφάλεια ακόμη και στις πιο κεντρικές οδούς. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και η κίνηση και με το ποδήλατο είναι δυσχερής.

Έχει διαπιστωθεί ότι το ποδήλατο συμβάλλει στην άμβλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών όπως έχει αποδειχθεί σε πλείστες πόλεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Αλλά και σε 4 ελληνικές πόλεις (Μεσολόγγι, Καρδίτσα, Λάρισα, Ψυχικό). Σε άλλους 13 μικρούς και μεγάλους δήμους (και στο Ηράκλειο) οι ποδηλατοδρόμοι βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Τα Χανιά αποτελούν μία κατάλληλη πόλη για την χρήση του ποδηλάτου, και όπως όλοι θα έχουμε προσέξει υπάρχουν αρκετοί ποδηλάτες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι.

Αντίθετα ο Δήμος σχεδιάζει την κατασκευή ενός ακόμα παρκινκ αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο της πόλης. Η απόφαση για την κατασκευή αυτή, δεν στηρίζεται σε καμία συνολική μελέτη για το κυκλοφοριακό της πόλης (έγκυρη ή όχι), αλλά αποτελεί μία αυτόνομη κίνηση. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι για να λυθεί ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα όπως το κυκλοφοριακό των Χανίων απαιτούνται ολοκληρωμένες λύσεις, και όχι μεμονωμένες κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι αντιληπτό το χάος που θα δημιουργηθεί με ακόμα περισσότερους οδηγούς να έρχονται στο κέντρο με την ελπίδα να βρουν μία θέση για στάθμευση, και την περαιτέρω δυσκολία κίνησης στην πόλη απ’ όλους εμάς τους "μικρούς" (μητέρες με καροτσάκια, πεζοί, παιδιά, ποδηλάτες).

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 149 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54614302
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.