ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Αγ. Αποστόλων Πέμπτη 11 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Η παραλία των Αγίων Αποστόλων
Φώτης Ποντικάκης , Σάββατο, 12 Μάρτιος 2005

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Γι’ άλλη μια χρονιά, την Καθαρά Δευτέρα οι Χανιώτες κι οι επισκέπτες θα χαρούν τη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων σαν έναν ελεύθερο χώρο εκδρομής και αναψυχής.

Και καθώς θα πλημμυρίζει η περιοχή χαρταετούς και χαρούμενες παιδικές φωνές, θα θυμόμαστε τον αγώνα που κάνουν ευαίσθητοι πολίτες και φορείς για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης και εκποίησης σε ιδιώτες της περιοχής. Της περιοχής αυτής που συνδέθηκε με την Ιστορία των Χανίων, καθώς φιλοξένησε για δεκαετίες τις Παιδικές Εξοχές που ίδρυσε εκεί ο αείμνηστος δάσκαλος Μάνος Μασούρης που αργότερα εκτέλεσαν οι Ναζί για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση.

Φορτωμένη μνήμες και Ιστορία η περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Ίσως γι’ αυτό η διάσημη συμπατριώτισσά μας συγγραφέας, η Μάρω Δούκα, επέλεξε να περιλάβει στο τελευταίο της μυθιστόρημα, το «Αθώοι και Φταίχτες» και τον αγώνα της Επιτροπής και των οικολογικών οργανώσεων Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων. Στο βιβλίο, που μέσα από τις σελίδες του περνάει η Ιστορία των Χανίων από τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας ως τις μέρες μας, δε θα μπορούσε να λείψει ο σημαντικός αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της περιοχής των Αγίων Αποστόλων.

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα σχετικά αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο πρέπει κάθε Χανιώτης να διαβάσει για να μάθει σημαντικά στοιχεία για την Ιστορία της πόλης του.

Επί τουρκοκρατίας, φιλοξένησε η περιοχή λεπρούς:«...Η Γενική Διοίκηση το 1887, αγοράζοντας από το χωριό Κάτω Γαλατά για 20.000 γρόσια την παραθαλάσσια περιοχή των Αγίων Αποστόλων, τους αναμάζωξε και τους περιόρισε όλους εκεί, πλάι στη θάλασσα.» (σελ. 93).

Παρακάτω, αναφέρεται σε ένα φανταστικό πρόσωπο (μέσα στα πλαίσια του μυθιστορήματος), τη δημοτική σύμβουλο Χανίων, Μαριαννή Σκορδίλη: «...Ένιωθε τον τελευταίο καιρό απομονωμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι, βέβαια, ότι διαφωνούσαν όλοι μαζί της, απλώς το θέμα που την απασχολούσε ήταν για τους περισσότερους ήσσονος σημασίας. Τα επιχειρήματά τους γνωστά, μιλούσαν για αξιοποίηση του χώρου, για αύξηση του αριθμού των ξενοδοχειακών κλινών, για θέσεις εργασίας, κοκαλίζοντας, ως συνήθως, το καρότο της ανάπτυξης! Ποια ανάπτυξη; είχε ξεσπάσει, δεν αξιωθήκαμε ακόμη να βρούμε οριστική λύση για τα σκουπίδια, ένας θεός ξέρει πού αδειάζουμε τη λάσπη από το βιολογικό καθαρισμό στο Κουμπελί, αλλά καταγινόμαστε με τα εύκολα! Καλά, με αναρχικούς πήγες κι έμπλεξες; την είχε πειράξει ο Δήμαρχος. Τι να του έλεγε; Πως όσοι δεν ευθυγραμμίζονταν, δεν σημαίνει ότι είναι και αναρχικοί; Χαμένα λόγια. Αλλά δεν θα τους άφηνε ανενόχλητους, όσο της περνούσε από το χέρι και όσο υπήρχαν κάποιοι που την εμπιστεύονταν και την ψήφιζαν, θα την έβρισκαν διαρκώς μπροστά τους, θα τους προκαλούσε. Τι είχε να φοβηθεί; Μη χάσει το κομματικό χρίσμα;

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς την είχαν πλησιάσει δυο μέλη της Επιτροπής που είχε συσταθεί, όπως της εξήγησαν, για τη διάσωση της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, και είχαν ζητήσει τη συμπαράστασή της. Τους άκουσε μ’ επιφυλακτικότητα. Τους υποσχέθηκε χλιαρά ότι θα δει τι μπορεί να κάνει. Χρόνια είχε να βρεθεί στους Αγίους Αποστόλους. Έπειτα από μια βδομάδα πήγε ως εκεί, μόνο ως αρχιτέκτων, σκεφτόταν, να κρίνει και να αποφασίσει με γνώμονα την αίσθησή της για τον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες ή δεσμεύσεις. Είδε τα τρία μικρά ακρωτήρια, τους αμμουδερούς κολπίσκους, ανέβηκε στο ύψωμα με τα ερειπωμένα κτίσματα, περπάτησε στο πευκόδασος. Το πυκνοκατοικημένο και πολυβασανισμένο Καλαμάκι δυτικά, η καταπατημένη Χρυσή Ακτή ανατολικά. Τα μπαζωμένα και φύρδην μίγδην οικοδομημένα τρία ρέματα νότια. Και ανάμεσα οι ¶γιοι Απόστολοι! Συνολική έκταση 584 στρεμμάτων. Στεκόταν στο ύψωμα και αισθανόταν ότι πραγματικά θα ήταν μεγάλο λάθος, όχι μόνο για την ανάσα της πόλης αλλά και για τη διαταραγμένη ήδη ισορροπία της περιοχής, αν και αυτό το κομμάτι, το μοναδικό του κόλπου των Χανιών που έμενε ανεκμετάλλευτο από την ξενοδοχειακή αναπτυξιακή υστερία, αφηνόταν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Από τη δεύτερη κιόλας συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής τάχτηκε στο πλευρό τους.

Μην είσαι ρομαντική, αφελής, κοντόφθαλμη, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που οφείλουμε, για το καλό του τόπου, να σεβαστούμε, της έλεγαν οι δημαρχιακοί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και οι αντιπολιτευτικοί την είχαν αντιμετωπίσει με τα ίδια περίπου επιχειρήματα. Το κοινό όφελος, της είχε πει και ο Πανάρης, δεν μπορεί πια να είναι σαφές κι ευδιάκριτο, μην το ξεχνάς, αυτοί που επιδιώκουν σήμερα με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού την καπαπάτηση της παραλίας το κοινό όφελος επικαλούνται. Και μην πας μακριά, όταν η αδελφή μου αποφάσισε τα δυο διατηρητέα της οικογένειας να τα μετατρέψει σε αρχαίο σκηνικό μπροστά από σομόν πολυκατοικίες, γιατί οι ¶γιοι Απόστολοι να μη γίνουν ξενοδοχεία με πισίνες και γκαζόν; Είχε θυμώσει η Μαριαννή μαζί του, μόνο λόγια είσαι, ψιλή κριτική, όπως λέμε ψιλή κυριότητα, για το ένα και τ’ άλλο, σ’ ενόχλησε η προτομή του μακεδονομάχου Γύπαρη στον Κήπο, αλλά δεν σ’ ενοχλεί που θα τσιμεντώσουν και την τελευταία αμμουδιά!...»

Στο απόσπασμα αυτό του μυθιστορήματος έχουμε δυο φανταστικά πρόσωπα, τη δημοτική σύμβουλο Μαριαννή και τον Πανάρη. Στην πραγματικότητα ένας νομαρχιακός σύμβουλος, ο αείμνηστος γιατρός Γ. Κτιστάκης, αποχώρησε από την παράταξη της νομαρχιακής πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις για ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων και συντάχτηκε με την Επιτροπή Αγώνα...

Και παρακάτω (σελ. 135: «...ξέρεις ποιοι θα την φάνε την παραλία; Τ’ αδέρφια μας οι Κύπριοι!...την παραλία, λοιπόν, οι δυο ψηλοί, που είναι και κρυπτοξενοδόχοι, δεν πιστεύω, Μαριαννή μου να μην το ξέρεις κι αυτό, οι δυο ψηλοί, λοιπόν, μαζί μ’ έναν κυπριακό επιχειρηματικό όμιλο, που εδρεύει στο Λονδίνο, και με το μόρφωμα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα του συντοπίτη αρμόδιου υπουργού, τα ‘χουν όλα κανονισμένα, περιμένουν μόνο την κατάλληλη στιγμή, όλα συμφωνημένα, Μαριαννή μου, μιλημένα, έτσι κι αλλιώς ο πολύς κόσμος αδιαφορεί, ξέρεις τι τους εμποδίζει να προχωρήσουν; Δεν θα το πιστέψεις, οι δικές σας φωνές, πόσοι είσαστε; Καμιά εικοσαριά; Εσείς οι είκοσι, λοιπόν, και οι εφτά χιλιάδες υπογραφές που μαζέψατε τους πειράζουν, όχι ότι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν φτύνοντάς σας, τους τσούζει όμως, γιατί έχουν και την πετριά να θέλουν να θεωρούνται αριστεροί δημοκράτες, λένε ότι και ο συντοπίτης προαλείφεται για βουλευτής, υπέστειλαν, λοιπόν, προσωρινά τη σημαία της ανάπτυξης και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να την ξανασηκώσουν, και ποιος είπε ότι δεν θα μπορεί να κολυμπάει εκεί ο κοσμάκης, βεβαίως και θα μπορεί, μην ακούτε την προπαγάνδα των κολλημένων, έχουν βρει τώρα την καραμέλα την οικολογική και την πιπιλούν, εμποδίζεται μήπως κανείς να κολυμπάει στην Αγία Μαρίνα ή στο Σταλό; Δεν εμποδίζεται, διότι τον κυρίαρχο λαό κανείς και ποτέ δεν μπόρεσε να τον εμποδίσει...»

Σ’ αυτό το απόσπασμα, εμείς να διορθώσουμε ότι οι υπογραφές είναι πλέον πάνω από 11.000, το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2004. Για το συντοπίτη υπουργό, είναι γνωστό τοις πάσι σε ποιον αναφέρεται, κατέβηκε τελικά και βουλευτής, όπως προέβλεψε η συγγραφέας. Για τους δυο ψηλούς που θέλουν να πουλήσουν την παραλία, θα σας γελάσουμε, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, στο κάτω – κάτω για μυθιστόρημα πρόκειται...

Το γεγονός πάντως είναι ότι το κίνημα υπεράσπισης των Αγίων Αποστόλων πέρασε πλέον και στη λογοτεχνία, κι η υπόθεση της αντίθεσης το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση των Αγίων Αποστόλων γίνεται πλέον γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα μέσα από το βιβλίο της Μάρως Δούκα. Όταν η λογοτεχνία συναντάει την Ιστορία και την καθημερινή πραγματικότητα, όταν αφουγκράζεται τους πόθους και τις αγωνίες του κόσμου, τότε πάντα κάτι καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε για το αύριο...

Φώτης Ποντικάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 19 Μάρτιος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 130 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54579682
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.