ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΡΗΤΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 11 Μάρτιος 2005

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ Ε.Ε., ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

(Βαθιά του τάφου σιωπή στην Κρήτη Βασιλεύει για τη Μελέτη του Φυσικού Αερίου)

Πριν αναφερθώ στις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Συμβούλιο Επικρατείας και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Δ.Ε.Η στα Λινοπεράματα, τα οποία έληξαν επεισοδιακά με την παρέμβαση των Μ.Α.Τ. και τον Ξυλοδαρμό της ομάδας Περιφρούρησης, θα προτάξω τις απαντήσεις που έλαβα από την Ρ.Α.Ε (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), από την ΔΕΣΜΗΕ (Δημόσια Επιχείρήση Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τον σύμβουλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου για τις Α.Π.Ε,που διοργάνωσε το Ε.Μ.Π στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, τόσο οι πολιτική ηγεσία, όσο και η επιστημονική κοινότητα,απέφυγαν συστηματικά να αναφερθούν στο οξύτατο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, ενώ σπατάλησαν πολύ χρόνο για την Κεντρική,τη Βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Αττική κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

Θεώρησα την τακτική αυτή απαξιωτική για ένα νησί, που βρίσκεται μόνιμα στα όρια της ενεργειακής επάρκειας και με το δεδομένο ότι έχει πλήρη εξάρτηση από συμβατικά καύσιμα από τη μια και το γεγονός ότι είναι μη διασυνδεδεμένο με την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε σε καταστάσεις υπερβολικής ζήτησης, να έχει εναλλακτική λύση, από άλλους σταθμούς για να αποφύγει το μπλάκ άουτ.

Απευθύνθηκα λοιπόν στο Στρογγυλό τραπέζι το απόγευμα στο οποίο συμμετείχαν:

1) Αρθούρος Ζερβός, Συντονιστής της συζήτησης από το ΕΜΠ, και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προώθηση των Α.Π.Ε., 2) Κουτζούκος Γ., εκπρόσωπος της Ρ.Α.Ε. 3) Λεκατσάς ΕΥ., από τον ΔΕΣΜΗΕ 4) Παπασταματίου. Π., Σύμβουλος Υπουργείου Ανάπτυξης, 5) Σπύρου Γ., Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, 6) Τίγκας Κ., Κ.Α.Π.Ε, 7) Τρούλης Μ., Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρισμού, 7) Τσιπουρίδης. Ι., ΕΛ.ΕΤ.Α.ΕΝ, 8) Χατζηγεωργίου Ν., Ε.Μ.Π.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριοι από το πρωί δεν άκουσα κανένα ν΄ αναφέρεται στο Ενεργειακό Πρόβλημα της Κρήτης. Αποφύγατε το θέμα «ως ο διάβολος το λιβάνι». Γιατί; έχετε πρόβλημα με το νησί μας; ή υπάρχουν άλυτα προβλήματα που δεν θέλετε να θίξετε για να μην εκτεθείτε; Σε κάθε περίπτωση θα υποβάλλω εγώ τρεις ερωτήσεις με αντίστοιχους αποδέκτες, τον εκπρόσωπο της ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ και του Υπ.Αν, και θα παρακαλούσα να έχω συγκεκριμένες απαντήσεις:

Προς Ρ.Α.Ε: Είναι γνωστό σε όλους μας ότι από το 2001 μέχρι και σήμερα δεν έχετε προωθήσει τις Α.Π.Ε στην Κρήτη, όπως επίσης είναι πασίγνωστο ότι αναθέσατε στην Αγγλική Εταιρεία ATVANTIKA (Βρετανικών συμφερόντων), την εκπόνηση οικονομικο-τεχνικής μελέτης για την δυνατότητα αξιοποίησης Φυσικού Αερίου στην Κρήτη. Τι έγινε τόσο με την μη προώθηση των Α.Π.Ε στην Κρήτη, αλλά και την μη δημοσιοποίηση της μελέτης για το φυσικό αέριο;

Προς ΔΕΣΜΗΕ: Η Δ.Ε.Η, έχει θέσει από το 1995 βαθμό διείσδυσης για τις Α.Π.Ε στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης το 30% της συνολικά παραγόμενης ισχύος. Έχουμε καταφέρει σήμερα να φθάσουμε στο 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε,ποσοστό για το οποίο βραβεύθηκε η Περιφέρεια Κρήτης μεταξύ των νησιών της Μεσογείου. Εάν όμως καταφέρουμε, με αντλησιοτμαμίευση να φθάσουμε το 30 %, τότε τα δίκτυα της Δ.Ε.Η, όπως έχουν σήμερα θα μπορέσουν να μεταφέρουν την επί πλέον αυτή ενέργεια;

Προς Σύμβουλο Υπ.Αν: Ακούσαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας, να καταθέτει την ενεργειακή πολιτική του Πανελλαδικά. Εσείς οι σύμβουλοι (διαχρονικά) όταν εισηγείσθε προς το Υπουργείο, από πού προσλαμβάνετε γνώση; από τα παράκτια του π.χ του Ε.Μ.Π, τα οποία είναι γνωστό ότι αποστέλλονται σε όλους ή συμβουλεύεστε εταιρείες που εμπλέκονται στον ενεργειακό τομέα;

Απαντήσεις:

Ρ.A.E: δεν μπαίνει στον κόπο να ξηγήσει γιατί τα αιολικά πάρκα πού από το 2001 και εντεύθεν τελμάτωσαν, αλλά απαντά στο ερώτημα τη μελέτης για το Φυσικό Αέριο.

Πράγματι αναθέσαμε στους εγγλέζους την Μελέτη για τη δυνατότητα αξιοποίησης του στην Κρήτη, η οποία μας έχει παραδοθεί και είναι μια πολύ καλή μελέτη. Την μελέτη εν συνεχεία σε συνεργασία με το Υπ.Αν. αποφασίσαμε να την διαβιβάσουμε στο Περιφερειάρχη Κρήτης ο οποίος έχει τη δυνατότητα να σας την δημοσιοποιήσει.

«Στο σημείο αυτό το μπαλάκι το ρίξανε όπως σαφώς συμπεραίνεται στον Περιφερειάρχη, ο οποίος όμως παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους ενδιαφερόμενους στην Κρήτη δεν την δημοσιοποιεί επικαλούμενος το Υπ.Αν».

Μπαίνει εκ των πραγμάτων ένα σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής πληροφόρησης του Κρητικούς Λαού για τα συμπεράσματα της μελέτης, στο οποίο φαίνεται εκτεθειμένος (χωρίς να είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος μετά από αυτά καλείται να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους φορείς της Κρήτης, ώστε να σταματήσει επί τέλους αυτό ο εμπαιγμός.

Διότι εκτός των άλλων μια μελέτη που πληρώθηκε από τον Ελληνικό λαό και αφορά ένα μη διασυνδεδεμένο νησί εφόσον είναι θετική, πρέπει άμεσα να προωθηθεί η μεταφορά, αποθήκευση και χρήση του αρχικά στα συμβατικά εργοστάσια του Αθερινόλακκου, για τον οποίο υπάρχει δεδικασμένο με απόφαση του ΣτΕ, εφόσον έλθει στην Κρήτη να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμένο κύκλο. Το ίδιο και το εργοστάσιο της Κορακιάς, που από 250 ΜW, μας προέκυψε ενεργειακό κέντρο του νησιού που παράγει 500 MW,έως το 2012.

Δεν πιστεύω ότι η μελέτη αυτή έχει να κάνει τα προσωπικά δεδομένα και κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό; Διαφορετικά πρέπει να υποθέσουμε ότι η δυνατότητα χρήσης Φυσικού αερίου παραπέμφθηκε στις καλένδες, δεδομένου ότι και το Υπουργείο δεν το περιμένει πριν το 2020.

Μέχρι τότε όμως τι θα γίνει με τα ρυπογόνα εργοστάσια των Λινοπεραμάτων Ηρακλείου και Ξηλοκαμάρας Χανίων; Για τα οποία έχουν γίνει προσφυγές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια;

ΔΕΣΜΗΕ: Απαντά ο κ Λεκατσάς: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει αρμοδιότητα για την Κρήτη, για τα δίκτυα και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εξακολουθεί να έχει την αρμοδιότητα η Δ.Ε.Η. Παρόλα αυτά προσωπικά αγαπώ την Κρήτη και έρχομαι τα καλοκαίρια και κάνω και μπάνια στο όμορφο νησί σας.

Έχετε όμως και εσείς εκεί κάτω την κακή νοοτροπία, με το που θα εμφανισθεί κάποιος αεριοστρόβιλος για να ενισχύσει την Κρήτη, να ξεσηκώνεστε γύρω από ένα Δήμαρχο ή κάποιον Νομάρχη και να μην επιτρέπεται την προσωρινή έστω αυτή λύση του ενεργειακού. Για το λόγο αυτό βρίσκεστε μόνιμα σε οριακή κατάσταση ισχύος.

Την απάντηση αυτή ειδικά αφήνω τον Κρητικό Λαό να την κρίνει, γιατί σ΄ ένα Συνέδριο για τις Α.Π.Ε., δεν γίνετε καμιά αναφορά προ της κατεύθυνση προώθησης τους, αλλά είμαστε και υπόλογοι που δεν επιτρέπουμε άλλα εργοστάσια με συμβατικά καύσιμα, όταν η Γερμανία, η Ισπανία, η Δανία, έχουν ήδη φθάσει κοντά στον στόχο του 2010, της παραγωγής δηλαδή από Α.Π.Ε. του 22,5 % ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμβουλος Υπ.Αν.: Θεωρώ την ερώτηση προσωπική. Δεν με γνωρίζετε, δεν σας γνωρίζω, δεν απαντώ.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 116 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607128
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.