ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι στην Εισβολή των Μεταλλαγμένων στην Ευρώπη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Παρασκευή, 11 Μάρτιος 2005

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2005

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Όχι στην Εισβολή των Μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Με αίτημα την παύση της εμπορικής καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτύρονται σήμερα στις Βρυξέλλες έξω από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Ένα καλαμπόκι – ρομπότ ύψους τριών μέτρων στήθηκε μπροστά από το κτίριο που πραγματοποιείται το Συμβούλιο Υπουργών, συμβολίζοντας την τυχαία και ατελή τεχνολογία των μεταλλαγμένων φυτών. Είκοσι ακτιβιστές της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης κρατάνε πλακάτ με το σύνθημα “Σταματήστε την εισβολή των μεταλλαγμένων” σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά θέματα του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα συζητήσουν το αίτημα της Αυστρίας για επανεξέταση της εμπορικής καλλιέργειας ενός μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρίας Μονσάντο. Το συγκεκριμένο καλαμπόκι (ΜΟΝ810) έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1) αλλά όπως αποδείχθηκε πρόσφατα δεν πληροί ακόμα και στοιχειώδεις προϋποθέσεις της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως το σχέδιο εποπτείας και ελέγχων. Η Αυστρία προτείνει να μην προχωρήσει η καλλιέργεια αυτού του μεταλλαγμένου καλαμποκιού εφόσον το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων είναι ανεπαρκές, ειδικά στην εφαρμογή συστήματος εποπτείας και ελέγχων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία της γεωργίας.      
 
“Η εμπορική καλλιέργεια των μεταλλαγμένων αποτελεί τεράστια απειλή για το περιβάλλον και τη γεωργία και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ευρώπη αντί να εξουσιοδοτεί εν λευκώ τη Μονσάντο να σπέρνει μεταλλαγμένα, πρέπει να υιοθετήσει αυστηρούς κανόνες που να προστατεύουν τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον από τα μεταλλαγμένα”, δηλώνει η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, που έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιριών των μεταλλαγμένων, πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν στους ευρωπαίους πολίτες”.
 
Η Greenpeace πρόσφατα έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει λανθασμένες πληροφορίες στα κράτη-μέλη, ισχυριζόμενη ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι (Βt) της Monsanto (ΜΟΝ810) τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εμπορική καλλιέργεια. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρία δείχνουν ότι δεν τηρεί ούτε στοιχειωδώς τους κανόνες ασφαλείας της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας (2). Η Ουγγαρία έχει ήδη απαγορεύσει την καλλιέργεια του εν λόγω καλαμποκιού στην επικράτειά της. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας καθώς και ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας, οι κυβερνήσεις τους είναι στη διαδικασία εισαγωγής αντίστοιχων απαγορεύσεων.  
 
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες (3) αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο καλαμπόκι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν εξέτασαν αυτές τις μελέτες ούτε απαίτησαν την εφαρμογή ενός σχεδίου εποπτείας (monitoring) και ελέγχων για την παρακολούθηση αυτών των κινδύνων.  

Η Greenpeace καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών-μελών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουγγαρίας και να απαγορεύσουν την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού καθώς και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

“Όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ανεξέλεγκτα μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ευρώπη, πρέπει τα κράτη-μέλη να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τους ευρωπαίους πολίτες. Τα μεταλλαγμένα βασίζονται σε μια ατελή και τυχαία τεχνολογία. Η εισβολή των μεταλλαγμένων πρέπει να σταματήσει” τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.  

Για περισσότερες πληροφορίες: 
Μυρτώ Πισπίνη, τηλ. 210 3806 374-5, 6978 390672
Christoph Then, Greenpeace International GMO campaigner, τηλ. +49 171 8780 832
Eric Gall, Greenpeace European Unit GMO policy director, τηλ. +32 496 161 582
Για φωτογραφίες,  Elisabeth Loos, Greenpeace Belgium, τηλ. +32 496 161 589

Σημειώσεις

(1) Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8 Σεπτεμβρίου 2004) να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του ΜΟΝ810 σημαίνει ότι από το 2005 αυτές μπορούν να κυκλοφορήσουν σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά. 
(2) Βλ. Σχετική έκθεση της Greenpeace Monitoring of genetically engineered crops: European Commission fails to protect EU Member States,
http://eu.greenpeace.org/issues/news.html#050310_a
(3) Στα μεταλλαγμένα φυτά Bt, έχει τοποθετηθεί μια συνθετική μορφή ενός γονιδίου από το βάκιλο της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis ή Bt), έτσι ώστε τα φυτά να παράγουν από μόνα τους τις τοξίνες του βακτηρίου, δρώντας έτσι τα ίδια ως εντομοκτόνα ενάντια στην κάμπια του καλαμποκιού, που εμφανίζεται στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) θεωρεί τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια Bt ασφαλή. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2004, η EFSA αναφερόμενη σε παλαιότερες μελέτες δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 στις πεταλούδες είναι μηδαμινές. Νέα επιστημονικά στοιχεία όμως ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας τους απρόβλεπτους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα φυτά στη βιοποικιλότητα και αφήνοντας έκθετη την EFSA. Στοιχεία σχετικά με αυτές τις μελέτες καθώς και πληροφορίες για τα μεταλλαγμένα φυτά Bt (στα αγγλικά) διατίθενται από τα γραφεία της Greenpeace.

Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008 / http://www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267458
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.