ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΒΙΟ-ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πλανήτης Γη
Φώτης Ποντικάκης , Τρίτη, 08 Μάρτιος 2005

ΒΙΟ-ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ:
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η βιολογική πειρατεία, ή αλλιώς η βιο-πειρατεία είναι η διαδικασία «πατενταρίσματος» (αναγνώρισης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας - πατέντας) ζωντανών φυσικών πόρων ή παραδοσιακών γνώσεων και πρακτικών που προέρχονται από φτωχές χώρες. Μεγάλες εταιρείες κυρίως από την πλούσια Δύση εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους αλλά και τις παραδοσιακές γνώσεις των φτωχών χωρών, τα κατοχυρώνουν ως «πατέντες» στο όνομα της εταιρείας κι εφαρμόζουν στη συνέχεια όλους τους κανόνες και περιορισμούς περί «πνευματικής ιδιοκτησίας».

Ένα παράδειγμα θα φωτίσει την υπόθεση: Στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (ΕΓΠ) χορήγησε πατέντα για τις μυκητοκτόνες ιδιότητες των σπόρων που βγαίνουν από το ινδικό δέντρο neem στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ από κοινού με την πολυεθνική εταιρεία χημικών WR Grace. Μετά από την πίεση της Ομάδας των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου και άλλων που ζήτησαν να ακυρωθεί αυτή η πατέντα στις 14 Ιουνίου 1995, το ΕΓΠ υποχώρησε και στις 10 Μαϊου του 2000 ακύρωσε την πατέντα. Η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και την WR Grace στις 2 Απριλίου 2001, κι έτσι στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο (8-9 Μαρτίου), επανεξετάζεται το θέμα.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τυχόν κατοχύρωση μιας παραδοσιακής γνώσης στο όνομα μιας πολυεθνικής πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση πλέον χωρίς να πληρώνει «δικαιώματα» στην πολυεθνική. Για να το πούμε πιο απλά, μια μεγάλη πολυεθνική μπορεί να πάει στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών και να κατοχυρώσει στο όνομά της (ως δική της πατέντα) π.χ. τη χρήση ενός παραδοσιακού βοτάνου της Κρήτης για θεραπευτικούς σκοπούς. Από τη στιγμή που η πολυεθνική θα κατοχυρώσει την πατέντα, κανείς πλέον δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το βότανο αυτό για θεραπευτικούς σκοπούς, χωρίς να πληρώνει την πολυεθνική!

Μια απλή υπενθύμιση του ζητήματος των «πνευματικών δικαιωμάτων» στο οποίο επιμένουν οι ΗΠΑ, κι υπάρχουν συνεχείς πιέσεις από την αμερικανική πρεσβεία διότι ζητάει να πληρώνονται «πνευματικά δικαιώματα» για κάθε χρήση οποιουδήποτε αμερικανικού «πνευματικού προϊόντος» (π.χ. τραγούδια), αρκεί για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Βέβαια το ποιοι είναι οι πραγματικοί αρχικοί παραγωγοί πολλών προϊόντων είναι μια άλλη ιστορία: Πόσα χρωστάει η μουσική των ΗΠΑ π.χ. στην αφρικάνικη μουσική; Θα τα πληρώσουν ποτέ σε χρήμα (από το οποίο καταλαβαίνουν) οι μεγάλες μουσικές πολυεθνικές στις φτωχές αφρικανικές χώρες;

Πρακτικές όπως η χορήγηση σε αμερικάνικη πολυεθνική της πατέντας για τη χρήση των σπόρων του ινδικού δέντρου neem ως μυκητοκτόνων, δε σέβονται ούτε τη σχετική ευρωπαϊκή ούτε τη διεθνή νομοθεσία, όπως π.χ. τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει ότι τα κράτη έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης των φυσικών τους πόρων.

Είναι η συνέχιση της αποικιοκρατίας με άλλη μορφή το να εκμεταλλεύεσαι τις παραδοσιακές γνώσεις φτωχών λαών και στη συνέχεια, αφού τις κατοχυρώσεις ως δική σου πατέντα σε διεθνείς οργανισμούς, να έρχεσαι να τους πουλάς τη δική τους γνώση, να την εκμεταλλεύεσαι εμπορικά και να μην αφήνεις τους αρχικούς παραγωγούς αυτής της γνώσης, λαούς που τη χρησιμοποιούσαν επί χιλιάδες χρόνια, να τη χρησιμοποιούν χωρίς να σε πληρώνουν.

Στη λαϊκή καθομιλουμένη θα το λέγαμε κάπως αλλιώς, ίσως με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για άλλο θέμα σε μια ψησταριά στην Αθήνα…

Στην εκδίκαση της υπόθεσης του δέντρου neem στο Μόναχο θα είναι παρόντες τόσο οι Πράσινοι όσο και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπερασπίζοντας το τα δικαιώματα και τη φυσική και παραδοσιακή κληρονομιά των φτωχών λαών που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι μεγάλες πολυεθνικές. Ας ελπίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών δεν θα υποκύψει άλλη μια φορά στις πιέσεις ΗΠΑ και πολυεθνικών. Ίσως έφτασε η ώρα η Ευρώπη να αποτινάξει από πάνω της τη βαριά σκιά της αποικιοκρατίας.

Φώτης Ποντικάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 271 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55122174
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.