ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ήτανε μια φορά κι ένα καιρό... μια τοιχογραφία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τσιάπας - Τανιπέρλα - Ζαπατίστας
Jesus Diez Fernandez , Παρασκευή, 04 Μάρτιος 2005

Ήτανε μια φορά κι ένα καιρό...

...μια τοιχογραφία, ένα  mural με ζωηρά και χαρούμενα χρώματα που μόλις τέλειωσε, καταστράφηκε από τους παραστρατιωτικούς.  Λίγο αργότερα όμως ξαναεμφανίστηκε, σαν αντανάκλαση σε καθρέφτες, σε διάφορα μέρη του κόσμου: Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο, Μόναχο, Βενετία, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πόλη του Μεξικού, Βαϊα, Μπαριλότσε, Σάο Πάολο... Μια τοιχογραφία στην οποία η ζωή και τα όνειρα χορεύουν σε ένα ρυθμό που δεν υπάρχει στρατός που να μπορεί να τα βάλει μαζί του... Μια τοιχογραφία ζωγραφισμένη από ινδιάνους Τσελτάλες του αυτόνομου και εξεγερμένου δήμου Ρικάρδο Φλόρες Μαγκόν, στην Τανιπέρλα, Τσιάπας, Μεξικό, στον κόσμο.


Η μαγική τοιχογραφία

Σε ένα μέρος στα νοτιοανατολικά του Μεξικού, έναν τόπο που το όνομα του δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, στην Τανιπέρλα, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που υπήρχε μια όμορφη τοιχογραφία, ζωγραφισμένη από εκείνους που αντιστέκονται με θάρρος και αξιοπρέπεια στον πόλεμο της εξαφάνισης που υποφέρουν εδώ και αιώνες. Την τοιχογραφία την έφτιαξαν για να διακοσμήσουν το δημαρχείο τους και ήθελαν να αναπαραστήσουν τόσο την καθημερινότητα των ιθαγενικών  κοινοτήτων τους όσο και τις ελπίδες και τους πόθους τους για ένα καλύτερο μέλλον. Την ονομάσαν «Ζωή και Όνειρα της Ca?ada Perla».

Παρουσιάζει, λοιπόν, εξιδανικευμένη, τη ζωή των οι λαών της κοιλάδας... Σπίτια, κοινότητες οικογενειών  διασκορπισμένες σε ένα οικοσύστημα φρούτων, αγρών, καλλιεργειών, λουλουδιών, τζάγκουαρ, αλόγων... Ποτάμια που κυλούν κάτω από ένα φωτεινό ουρανό στολισμένο με φωτεινά αστέρια, πεταλούδες και έναν ήλιο κι ένα φεγγάρι που χαμογελάνε... Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αρχίζει με την ανατολή, κοιτάζοντας την τοιχογραφία από τα δεξιά ή με τη Μάνα Γη, που συμβολίζεται με τη φιγούρα μιας γυναίκας ιθαγενούς, κοιτάζοντας την από τα αριστερά. ΣΆ αυτήν αντιπροσωπεύονται τόσο ο ουράνιος παράδεισος όσο και ο γήινος· τα σύνορα είναι η μέση της· πάνω το στερέωμα, κάτω ο κόσμος... Στο πλάι υψώνονται δύο μεγάλα βράχια: δυο αφράτα στήθη... Κάτω από το ένα ένας άντρας καλλιεργεί το ιερό φυτό: το καλαμπόκι... Ως σύμβολο της θρησκευτικής ενότητας υπάρχει ένα ταπεινό σπίτι με σκεπή από τσίγκο: είναι ένας ναός con un pebetero. Δεν είναι μιας μόνο θρησκείας και είναι όλων...

Αυτή είναι λοιπόν, η ιστορία πολλών ιστοριών· η ιστορία μιας τοιχογραφίας που είναι μαζί και καθρέφτης, πολλοί καθρέφτες, με την θαυμαστή δύναμη να αντανακλούν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη κάποιους αόρατους άντρες και γυναίκες, τους ιθαγενείς μεξικανούς, την ζωή και τα όνειρα τους· μια τοιχογραφία, ένας καθρέφτης που επίσης αναπαράγει τη ζωή και τα όνειρα εκείνου που του δίνει χρώμα σε κάποια γωνιά του πλανήτη και που σε όλα αυτά που κοιτάζει βλέπει τον αντικατοπτρισμό ενός καλύτερου άνθρωπου, ικανού να πιστεύει ακόμα ότι είναι εφικτός ένας κόσμος καλύτερος· ένας κόσμος στον οποίο χωράνε όλοι οι κόσμοι, συνυπάρχοντας ως ίσοι μέσα από τη διαφορετικότητα, με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, νοχήή και με ειρήνη.

Ένα μήνα μετά, ξαναθυμάμαι εκείνο το απόγευμα του Απρίλη. Εκείνη έπαιζε με άλλα τρία παιδιά στο πάρκο Ρετίρο στην πόλη της Μαδρίτης. Έμοιαζε με μια μικρή ηθοποιό σε ένα κουκλοθέατρο. Η ηλικία της, ίδια με την ηλικία των άλλων παιδιών που την συντρόφευαν, γύρω στα δέκα ή δώδεκα χρόνια. Οι ιθαγενικές της ρίζες τσελτάλ άνθιζαν εκείνο το απόγευμα, προσθέτοντας ένα χρώμα ακόμα στο ανοιξιάτικο ουράνιο τόξο. Την θυμάμαι να κρατάει ένα κοντό μπαστούνι από μπαμπού με τα δυο χέρια, σα να ήταν μια νέα δασκάλα μπροστά στο μαυροπίνακα. Σχεδίαζε, στο φτιαγμένο από άμμο σκηνικό, όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις σε σχέση με το όνομά της, το γιατί ονομαζόταν Τανιπέρλα.

- Ο μπαμπάς μου είναι συγγραφέας. Φύτεψε γράμματα στην κοιλιά της μαμάς μου και γεννήθηκαν το Τ, το α, το ν, το ι, το π, το ε, το ρ, το λ, το α. Όλα τα απαραίτητα γράμματα για να γίνω εγώ, η Τανιπέρλα.

- Τί περίεργο, ε!

- Και επιπλέον ένα τόσο μεγάλο όνομα...

- Λοιπόν εμένα ναι, μου αρέσει, ακούγεται σαν ποτάμι.

- Ακριβώς! Ο μπαμπάς μου λέει ότι είναι όπως το ποτάμι, στο οποίο μπορούμε να πλυθούμε οι αόρατοι αυτού του κόσμου.

- Εσένα θα σου άρεσε να είσαι αόρατη;

- Ο μπαμπάς μου που είναι επίσης και ποιητής, λέει ότι πρέπει να γίνομαι αόρατη σε έναν καθρέφτη που δεν θα έχει σύνορα.

- Και τί σημαίνει ποιητής;

- Λοιπόν, αυτός που ξέρει πολλές μεταφορές. Λέει ότι αν κάποιος μας σπάσει τον καθρέφτη στον οποίο κοιταζόμαστε οι αόρατοι, δεν πειράζει. Σε κάθε σκορπισμένο στο πάτωμα κομμάτι μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιταζόμαστε εμείς και ο καθημερινός μας αγώνας.

- Εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα. Εσείς;

- Σε ποιόν από τους τρεις του αρέσει να γράφει γράμματα; Γιατί, του μπαμπά μου του αρέσει να τα λαμβάνει. Αλλά φτάνουν τον Απρίλη. Λέει ότι με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε να αγαπάμε το μυστήριο που φυλάνε τα αστέρια, αυτά τα αστέρια που βγαίνουμε να τα ψάξουμε πάντα το βράδυ, μέχρι να μπορέσουμε να τα φτάσουμε για να συνεχίσουμε να περπατάμε ελεύθεροι.

- Αλλά, ο μπαμπάς σου είναι εδώ;

- Και ναι και όχι. Τον σκότωσαν στη Ζούγκλα Λακαντόνα, την ίδια μέρα που γεννήθηκα εγώ.

- Τότε, γιατί λες ότι σου μιλάει;

- Δεν πιστεύεται αυτά που σας λέω;... Αν εγώ πάρω ένα κομμάτι του σπασμένου καθρέφτη και κοιταχτώ σε αυτό, τον ακούω να προφέρει το όνομά μου.

- Και τί σου λέει;

- Τανιπέρλα! Μη φοβάσαι ότι οι λέξεις θα πέσουν στη θάλασσα, οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν σαν κεριά σε μια βάρκα που διασχίζει τον ωκεανό ή σαν διασκορπισμένους φάρους στη γυναικεία μέση της γης.

- Λοιπόν, και τι θέλει να πει αυτό;

- Σίγουρα, είναι από αυτές τις μεταφορές που ξέρει ο πατέρας σου.

- Και δεν τις ξέχασες;

- Δοκιμάστε κι εσείς με αυτό το κομμάτι του καθρέφτη! Δεν γίνεται να πιουν τις θάλασσες, ούτε να δέσουν τους ανέμους, ούτε γίνεται να εξαφανίσουν το όνειρο που αντικατοπτρίζει κάθε κομμάτι του σπασμένου καθρέφτη.

- Εγώ όταν στο σπίτι μου κοιτάζομαι στον καθρέφτη, δεν βλέπω αυτά τα τόσο περίεργα πράγματα που λέει η Τανιπέρλα.

- Λοιπόν, αυτός ο καθρέφτης είναι διαφορετικός, ακόμα δεν το έχετε καταλάβει; Πάμε να ενώσουμε τα πρόσωπα μας, για να δούμε αν σε αυτό το κομμάτι που φυλάω μπορούμε να καθρεφτιστούμε και οι τέσσερεις.

- Εγώ δεν με βλέπω.

- Εγώ με βλέπω πιο χοντρό.

- Όχι, όχι, όχι! Το να κοιτάζεσαι σε αυτόν είναι ένας τρόπος για να βαδίζεις στη ζωή, με σεβασμό και ισότητα, μοιραζόμενος αισθηματοσκέψεις.

Εκείνο το απόγευμα του Απρίλη μήνα στο πάρκο Ρετίρο της Μαδρίτης, κι εγώ επίσης απομακρύνθηκα ακολουθώντας ένα φωτισμένο μονοπάτι, αυτό των αόρατων, όπως εκείνος ο ήλιος της δύσης που κατεβαίνει αργά τα λευκά σκαλοπάτια της λιμνούλας και βυθίζεται σαν μια φλογισμένη βάρκα μέσα στο νερό. Τα παιδιά συνέχισαν να γελάνε μπροστά στο κομμάτι του σπασμένου καθρέφτη, ενώ συνέχιζαν να έχουν τα πρόσωπά τους κολλημένα στο πρόσωπο της Τανιπέρλα. Μετά, αποχαιρετίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα που θα ξανασυναντιόνταν στο σχολείο.

- Τα λέμε αύριο, Τανιπέρλα!

- Διασκέδασα πολύ...

- Θα σε θυμηθώ εσένα και τον καθρέφτη σου, αν ονειρευτώ σήμερα το βράδυ.

- Σας το αφήνω άμα θέλετε! Αυτό το κομμάτι σπασμένου καθρέφτη, είναι όπως ένας κόσμος στον οποίο χωράνε άλλοι κόσμοι.

?Hasta siempre! Ο μπαμπάς μου με ξαναφωνάζει...

Jesus Diez Fernandez (Madrid)
Confederacion General del Trabajo
Comision Confederal de Solidaridad con Chiapas de CGT
www.cgtchiapas.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 17 Μάιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 281 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55126666
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.