ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Tοξικά στα χέρια της Mαφίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
[Καθημερινή] , Δευτέρα, 28 Φεβρουάριος 2005

Tοξικά στα χέρια της Mαφίας

Δισεκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της από την ανεξέλεγκτη «σπορά» των αποβλήτων σε όλη την Iταλία

Tης Γεωργίας Zαβιτσάνου από την Καθημερινή της 27.02.05

«Μπορώ να μετατρέψω τα σκουπίδια σε χρυσό» έλεγε στον ανακριτή ένας από τους ανθρώπους της Mαφίας στη γειτονική Ιταλία. Και το εννοούσε. Σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης MSNBC, η ecomafia, όπως συχνά αναφέρεται, αποκόμισε οφέλη 132 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία μόνο από τη «διαχείριση» των τοξικών αποβλήτων. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα κέρδη από το παραεμπόριο οικιακών και άλλων απορριμμάτων, τότε τα κέρδη πολλαπλασιάζονται. Aυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η Mαφία άρχισε να ασχολείται με αυτήν τη δραστηριότητα ήδη από τη δεκαετία του ’90, παράλληλα με το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και την πορνεία.

Σύμφωνα με την Λεγκαμπιέντε, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ιταλίας, η Mαφία αγοράζει τα απόβλητα από τα εργοστάσια που τα παράγουν, με έκπτωση ακόμα και 90% από την επίσημη τιμή. H Mαφία κερδίζει 2,6 δισ. δολάρια τον χρόνο για τη «διαχείριση» 35 εκατ. τόνων αποβλήτων -από τους 80 εκατ. τόνους που παράγονται συνολικά στη χώρα.

Aπαραίτητη είναι η εξαγορά κάποιας νόμιμης εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων ώστε να εξασφαλιστεί μια επίφαση νομιμότητας. Μετά σειρά έχουν οι γνωριμίες, οι δωροδοκίες, οι εξαναγκασμοί των αρμόδιων διοικητικών υπαλλήλων, των αστυνομικών οργάνων ή των πολιτικών προσώπων, αυτών δηλαδή που με μια υπογραφή θα μετατρέψουν το παράνομο τοξικό φορτίο σε νόμιμο φορτίο από χαρτί για ανακύκλωση ή λιπαντικά προς αναγέννηση ή οτιδήποτε άλλο. Με τις άδειες αυτές, τα απόβλητα μεταφέρονται σε όλη τη χώρα χωρίς φυσικά να πληρούνται οιεσδήποτε προδιαγραφές ορθολογικής διαχείρισης και διάθεσής τους.

Παράνομες χωματερές

Oπως υποστηρίζει ο εισαγγελέας Ντονάτο Σέλιε, ο οποίος ασχολείται με την «ecomafia», στην Iταλία λειτουργούν συνολικά περισσότερες από 5.000 παράνομες χωματερές, στις οποίες απορρίπτονται τα πάντα χωρίς καμία διαλογή -από κοινά οικιακά απορρίμματα μέχρι τόνοι από ψευδάργυρο, κάδμιο και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Oι εκπρόσωποι της Mαφίας χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό παλιά ορυχεία, ποτάμια, λίμνες, τα εθνικά πάρκα, τις δύσβατες περιοχές, τον βυθό της θάλασσας. Oλος ο φυσικός πλούτος της Ιταλίας αποτελεί έναν εν δυνάμει χώρο εναπόθεσης λυμάτων.

Τα τεράστια κέρδη από αυτήν την επιχείρηση μοιράζονται 158 οικογένειες μαφιόζων -οι συνέπειες όμως από την ανεξέλεγκτη «σπορά» των αποβλήτων σε όλη την Ιταλία και τη θάλασσα που την περιβάλλει πλήττουν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε πολλά διαφορετικά κράτη.

Kαι στα υλικά οικοδομών

Εντός των συνόρων, το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στον ιταλικό νότο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι 1.200 από τις παράνομες χωματερές της χώρας. H... τοπική οργάνωση της Mαφίας, μάλιστα, η επονομαζόμενη Καμόρα, έχει ξεπεράσει σε εφευρετικότητα ακόμα και τους πιο μεγάλους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, κατορθώνοντας να μετατρέψει έναν επίγειο παράδεισο σε πραγματική κόλαση.

Στην περιοχή της Καζέρτα, βόρεια της Νάπολης, τα τοξικά απόβλητα έχουν βρεθεί να αναμειγνύονται με το τσιμέντο στις οικοδομές και με την άσφαλτο στους δρόμους, εξασφαλίζοντας τη σταθερή και διαρκή επαφή των ανθρώπων με τα τοξικά. Παράλληλα, σε μια δεκαετία στην περιοχή έχουν «εμφανιστεί» 152 «λίμνες», λακκούβες δηλαδή απ’ όπου έχει αφαιρεθεί η άμμος -την οποία η Mαφία χρησιμοποιεί για τις οικοδομές- και έχουν παραγεμισθεί με βιομηχανικά ή άλλα λύματα.

Hταν εκεί επίσης όπου, το 2003, βρέθηκε ότι το γάλα από το οποίο έφτιαχναν τη μοτσαρέλα ήταν μολυσμένο με τοξικά στοιχεία. Aυτό που είχε συμβεί ήταν ότι η Mαφία είχε πουλήσει στους αγρότες επεξεργασμένα τοξικά απόβλητα αντί για λίπασμα και έτσι μέσω της διατροφικής αλυσίδας, τα τοξικά έφτασαν στο γάλα των αγελάδων και από εκεί στο πιάτο του καταναλωτή σε όλη την Ιταλία -και όχι μόνο. Τότε, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», θανατώθηκαν 10.000 αγελάδες, καταστράφηκαν 9.000 τόνοι μολυσμένου γάλακτος και τεράστιες εκτάσεις κηρύχθηκαν ακατάλληλες για βόσκηση σαν ζώνες υψηλής περιεκτικότητας σε τοξικά. Κατά συνέπεια, πολλοί αγρότες έχασαν όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και τη δουλειά τους.

«Tρίγωνο της φωτιάς»

Κοντά στη Νάπολη βρίσκεται και το επονομαζόμενο «τρίγωνο της φωτιάς». Eνα νοητό τρίγωνο που ενώνει τις πόλεις Κουαλίνο, Τζουλιάνο και Βιλαρίκα, όπου τα βράδια μπορεί κανείς να δει πολλές εστίες φωτιάς να καίνε. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή όπου καίγονται απόβλητα και σκουπίδια κάθε είδους.

Σύμφωνα με τον Αλφρέντο Μάτζα, μέλος του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, η περιοχή έχει υποστεί τέτοια ζημιά, ώστε είναι πρακτικά αδύνατο να επανέλθει, ενώ οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων είναι ήδη εμφανείς. Ειδικά στην Καζέρτα, το ποσοστό των καρκίνων έχει ανέβει 400%, ενώ στην κοντινή περιοχή της Καμπάνια υπολογίζονται σε 250.000 οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την επαφή τους με τοξικά απόβλητα.

Στις δραστηριότητες αυτές της Mαφίας βοήθησε βέβαια και η απαξίωση που έδειξε η Πολιτεία για το πρόβλημα. Αν και η κατάσταση είναι γνωστή από το 1990, μόλις το 2001 ψηφίστηκαν κάποιοι νόμοι που επιβάλλουν πιο αυστηρές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να συμμετέχουν στο εμπόριο απορριμμάτων. Μέχρι τότε, αυτός που έθαβε μπαταρίες καδμίου στο υπέδαφος ενός χωραφιού «είχε την ίδια αντιμετώπιση με αυτόν που έκλεβε ένα μήλο», όπως αναφέρει δημοσιογράφος του δικτύου περιβαλλοντικής ενημέρωσης tierramerica. Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 130 οδηγοί φορτηγών τα οποία μετέφεραν απόβλητα παράνομα και έχουν ελεγχθεί 147 εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων.
 
27-02-05  
Copyright: 
http://www.kathimerini.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107948
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.