ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
¶γιος Νικόλαος: ο τουρισμός κάνει τη ζωή ανυπόφορη! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ηχορύπανση
Αννίκ Βούστερζωνς , Τετάρτη, 23 Φεβρουάριος 2005

Αγαπητή Ανατολή,

Πρωτοήρθα στον ¶γιο Νικόλαο πριν από 20 χρόνια και ερωτεύτηκα αμέσως αυτόν τον τόπο, παρ’ όλο που εκείνη τη στιγμή είχαν ήδη παρέλθει τα καλύτερά του χρόνια. Τώρα όμως τα παιδιά μου μεγαλώνουν σε μια πόλη η οποία ελάχιστα πια θυμίζει τη γνήσια παράδοση και τη λεβεντιά των Κρητικών.

Οι Έλληνες υιοθέτησαν  από τους Ευρωπαίους εταίρους κυρίως αρνητικά και  ελάχιστα θετικά στοιχεία. Οι ξενόφερτοι και ντόπιοι κερδοσκόποι έχουν μετατρέψει τον τόπο σε ένα κακόγουστο τσίρκο. Κανένας σεβασμός προς την παράδοση, τη φύση, τον γείτονα, τον επισκέπτη. Πως θα αγαπήσει ο επισκέπτης την πόλη μας, όταν δεν την αγαπάει ο ίδιος ο Αγιονικολιώτης; Γιατί τόσοι νομίζουν ότι η ανάπτυξη πάει χέρι χέρι με την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος; Ποιος λέει ότι άλλο ένα αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ θα μας πάνε μπροστά; Αυτά θα φέρουν πίσω τους τουρίστες; Αυτά έχουν και στην Τουρκία; Αυτά προσφέρουν στα εξωτικά νησιά της Καραϊβικής; Στα σαφάρι στην Αφρική; Εγώ, πάντως, είμαι πεπεισμένη ότι, για να πάμε μπροστά, θα πρέπει να κάνουμε αρκετά βήματα πίσω.

Διάβασα στο φύλλο σας της 08.02.2005, το άρθρο του Κυρίου Τραντά  σχετικά με τη συγκέντρωση των συλλόγων στο Επιμελητήριο την περασμένη Δευτέρα και τις προτάσεις τους για τον τουρισμό. Κάποια στιγμή έμεινα κόκαλο. Προτείνουν, λέει, «την επέκταση του ωραρίου κοινής ησυχίας από τις 11 μ.μ. στις 1 π.μ. για τη χρήση μουσικής από τα καταστήματα»... Τώρα δεν ξέρω αν θέλω να κλάψω ή να γελάσω!!!

Σας επισυνάπτω την επιστολή που είχατε την καλοσύνη να δημοσιεύσετε το περασμένο καλοκαίρι. Οι κάτοικοι του λιμανιού την είχαν στείλει συστημένη στη Δημοτική Αρχή, το Λιμεναρχείο και την Αστυνομική Διεύθυνση, ζητώντας την παρέμβασή τους. Ζητώντας ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. Ζητώντας την εφαρμογή του νόμου περί ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι του λιμανιού κάνουν ήδη αρκετούς συμβιβασμούς.

Μετά από ένα μήνα ήρθε σε επαφή μαζί μας η Αστυνομία, για να επιβεβαιώσει το πρόβλημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν «μπορεί» να κάνει κάτι, και όντας δεν έκανε απολύτως τίποτα έκτοτε. Η Δημοτική Αρχή και το Λιμεναρχείο σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να απαντήσουν στην επιστολή. (Τώρα αναρωτιόμαστε κιόλας γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα στην πόλη.)

Εμείς, βλέπετε, δεν μένουμε σ’ αυτή την πόλη. Δεν πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Δεν ψωνίζουμε ποτέ στα μαγαζιά της πόλης. Δεν πίνουμε ποτέ τον καφέ μας στις καφετέριες. Δεν χρειάζεται λοιπόν να μας υπολογίζουν καθόλου. Είμαστε αμελητέα ποσότητα. Μια χούφτα ψήφους.

Κάποτε το λιμάνι πλημμύριζε από επισκέπτες. Όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα τα βράδια. Ήταν τότε που τα μπαρ έκλειναν τις πόρτες στις 11 μ.μ.. για να μην ακουστεί η μουσική στους δρόμους. Τότε που η αστυνομία περιπολούσε συνέχεια. Τότε που τα μπαρ έκλειναν στις 2.30 π.μ. και το Σάββατο στις 3.30 π.μ. Τότε που υπήρχε και ο καλοκαιρινός δακτύλιος. Και έλεγχος της τροχαίας στο λιμάνι. Τότε, ακόμη, που τη Μεγάλη Παρασκευή, από το μεσημέρι και μετά, όλα τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά, όπως το θέλει η παράδοση …

Λοιπόν, αυτό είναι ! Γι’ αυτό σταμάτησε να έρχεται ο τουρίστας στον ¶γιο Νικόλαο! Παραήμασταν αυστηροί!

Διπλασιάστε λοιπόν τα τραπεζοκαθίσματα, για να μην φαίνεται ότι έχουμε λιγότερους επισκέπτες. Δυναμώσετε και άλλο τη μουσική. Όχι δυο, αλλά όλα τα μπαρ να τη συνεχίσετε μέχρι πρωίας. Θα γίνει και διαγωνισμός κάθε νύχτα στο κέντρο του λιμανιού, να δούμε ποιος θα καταφέρει να ξεχωρίσει μέσα από τη κακοφωνία - που προέρχεται από 6 διαφορετικά μαγαζιά- το κάθε τραγούδι που παίζεται εκείνη τη στιγμή και θα κερδίσει ένα δωρεάν ποτό!

Μην τυχόν και ακουστεί ο ήχος της θάλασσας. Μην τυχόν και αφήστε οποιονδήποτε  να περπατήσει ήσυχα διπλά στο νερό ή χαζεύοντας βιτρίνες. Τα απεχθάνεται. Φασαρία δώστε του. Αυτό ζητούν !

Και τραπέζια ! Υπολογίσετε 4 τραπέζια ανά επισκέπτη. Και όχι μόνο να τον πιάνετε από το μανίκι, για να τον βάλετε μέσα στο μαγαζί. Από τον λαιμό να τον πιάσετε ! Έτσι μόνο θα τον καταφέρετε.  Ελεύθερη βούληση δεν έχει ο έρημος.  Μην ανησυχείτε. Καλά τα πάτε έως τώρα. Δεν μπορώ να αναφέρω και σε κάποιες λεπτομέρειες, μιας και η Ανατολή δεν απευθύνετε μόνο σε ενηλίκους.

Και οι γείτονες; Μην ανησυχείτε γι’ αυτούς, δεν μετρούν...  Εκτός κι εάν έμαθαν κάτι από τη διαμαρτυρία στην Αμμουδάρα… Η αγανάκτηση, ξέρετε, γεννάει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες  … Και που να αρχίσουν και πάλι οι αγρυπνίες τους !

Εν τω μεταξύ, εγώ συνεχίζω και αναρωτιέμαι γιατί δεν σέβονται την ομορφιά αυτού του τόπου; Δεν τους καίγεται καρφί; Ή απλώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ποτέ τους, ότι έχουν την τύχη να ζουν σ’ ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου;

Κρίμα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Αννίκ Βούστερζωνς


Η επιστολή των κατοίκων του λιμανιού:

Ζητείται νομιμότητα
Προς: Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου
Κοινοποίηση: ΜΜΕ

Κυρίες, Κύριοι,

Για τους κατοίκους του λιμανιού ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Τόσες εβδομάδες κάνουμε υπομονή μήπως εφαρμοστεί η εξαγγελία της δημοτικής αρχής περί «αυστηρών μέτρων κατά της ηχορύπανσης» και περιμένουμε να «ακούσουμε» την «κοινή ησυχία», «ιδίως μεταξύ 1 και 7 π.μ.».

Οι κάτοικοι της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια, ανέχονταν τις όποιες ενοχλήσεις έφερνε η τουριστική κίνηση. Τα μαγαζιά έκλειναν στις 2 ή 3 π.μ. και περιπολικό της αστυνομίας κυκλοφορούσε συνέχεια. Τουλάχιστον μπορούσαμε να κοιμηθούμε κάποιες ώρες ήσυχα.

Από το περσινό καλοκαίρι όμως, επικρατεί το απόλυτο χάος. Από τις 11 μ.μ. και μετά, η μουσική δυναμώνει, το «γλέντι»  συνεχίζεται μέχρι πρωίας ( λίγο πριν περάσει το σκουπιδιάρικο για την ακρίβεια ) και το λιμάνι έχει μετατραπεί σε υπαίθρια ντισκοτέκ. Έχετε ξανανιώσει το πάτωμα του σπιτιού σας να τρίζει; Τα μπάσα να κοπανάνε στο κεφάλι σας, ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε ; Ξέρετε πως είναι να αναγκάζεστε να κλείνετε,  κατακαλόκαιρο,  όλα τα παντζούρια, τα παραθυρόφυλλα και θόρυβος να εξακολουθεί να διαπερνά τα διπλά τζάμια ;  Εμείς ξέρουμε.  Και η αστυνόμευση είναι πλέον ανύπαρκτη. Πού είναι ο Δήμος ; Πού είναι το Λιμενικό ;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η κατάσταση είναι και παράνομη και απαράδεκτη.  Η δημοτική αρχή κάνει «συμφωνίες κυρίων»; Χωρίς να λογαριάζει τον ξενοδόχο ( στην κυριολεξία ! ); Ζητούμε την εφαρμογή του νόμου.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δείξει, εδώ και πολλά χρόνια, ανεκτικότητα και συμβιβάζονται χάριν τουρισμού, όπως και πρέπει. Τώρα όμως, η μειωμένη τουριστική κίνηση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να κερδοσκοπούν λίγοι εις βάρος της υγείας και της ηρεμίας των πολλών.

Εξάλλου, ο επισκέπτης, όπως και ο ντόπιος, θέλει να τον σέβονται. Που θα βρούμε τον σεβασμό ;

Μπορείτε και οφείλετε να επέμβετε, τώρα, όσο είναι ακόμα καιρός, και πριν χάσουμε το τρένο για πάντα.

¶γιος Νικόλαος, 31 Ιουλίου 2004

Οι κάτοικοι του λιμανιού

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 137 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57079805
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.