ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ Μέρος 8ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόψεις
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2005

Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ Μέρος 8ο

Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε
ΟΙ ΡΥΠΟΙ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε., ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με αφορμή τις αποφάσεις Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, και την ψήφιση του σχετικού νόμου για τον βασικό μέτοχο, την απαγόρευση των δύο σκουπιδοπρογραμμάτων του Bar και τού Big Brother, και την συνέχιση κάποιων απαράδεκτων reality show, επισημοποιήθηκε πλέον και η κατάντια της τηλεόρασης σήμερα, η οποία έχει εξελιχθεί σε διδασκαλείο διαφθοράς, βίας, βωμολοχίας, σεξ και κάθε ανομίας. Η εκφυλιστική εικόνα έχει αχρηστεύσει πλέον τον λόγο και τον γόνιμο διάλογο. Αντικειμενικός σκοπός, η πλύση εγκεφάλου που επιχειρείται μέσα από τα περίφημα «τηλεπαιχνίδια αναψυχής και οφθαλμολαγνίας» και η υπερβολή συγκεκριμένης καταναλωτική συμπεριφοράς που μεταφράζεται με: τζόγο, γήπεδο, σεξ, διαγωνισμοί με δώρα και άλλα ευτελή «σήριαλ».

Τους ρύπους στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε, αντιμετωπίζει με άριστο τρόπο το Σύνταγμα, αλλά την εφαρμογή των επιπτώσεων, που είναι η μόλυνση της κοινωνίας από αυτούς, έρχονται οι πολυεθνικές, οι εταιρίες και ένα σωρό άλλα συμφέροντα να επιβάλλουν.

¶ρθρο 15, παρ. 2: Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή μ όπως ο νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και μορφή καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους τη μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προιόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ.

¶ρθρο 5, παρ. 1: Καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΑΛΩΝ Ή ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ.

¶ρθρο 5Α, παρ 1: Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως ο νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης εγκλήματος ή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ.

¶ρθρο 9Α: Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή που συγκροτείται, όπως ο νόμος ορίζει.

Τα παιδιά αντί να διδάσκονται την αρετή, την ομόνοια, την ημερότητα, την αλληλεγγύη, την μετριοπάθεια, τη γενναιότητα, μιμούνται τους πρωταγωνιστές των σκουπιδοπρογραμμάτων, αντιγράφοντας την εχθρότητα των παικτών, τον εκνευρισμό του εγκλεισμού και του αθέμιτου ανταγωνισμού (ποιος και με ποια μέσα θα διώξει τον άλλο από το παιχνίδι), την απατεωνιά, τη βία, την υποβάθμιση της γυναικείας προσωπικότητας, την επιβολή του αρσενικού και άλλα ευτράπελα.

Με την τηλεόραση ο καθένας βλέπει εκείνο που φαίνεται, λίγοι μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζουν για λογαριασμό της εξουσίας τα τηλεοπτικά μέσα. Οι θεατές θεωρούν δεδομένο αυτό που βλέπουν και ίσως φυσιολογικό, χωρίς να υποψιάζονται τις σκηνοθεσίες, τις πλαστογραφίες, τις κρυφές προθέσεις και τις εποσιωπίσεις. Η μεγάλη μάζα των τηλεθεατών υιοθετεί αυτομάτως ό,τι φαίνεται στην οθόνη. Βλέπουν κυριολεκτικά μέσα από την κλειδαρότρυπα τη διαφθορά των νέων, που στο όνομα κάποιου χρηματικού ποσού, επιδίδονται στα όργια που τους υποδεικνύουν και δεν υποπτεύονται την υποκρισία, τον δόλο και την απάτη.

Οι πολίτες μολύνονται από τους ρύπους των Μ.Μ.Ε, διότι βλέπουν και ακούνε τα διαδραματιζόμενα στα σκουπιδοπρογράμματα, χωρίς καμιά νοητική επεξεργασία, χωρίς κριτικό πνεύμα. Δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβητήσεων, συνήθως από έλλειψη παιδείας. Στις μυλόπετρες των τηλεοπτικών «ψυχαγωγικών προγραμμάτων» αλέθονται τα πάντα : η συνείδηση του πολίτη, η πολιτική του παιδεία, το προσωπικό ήθος, η κοινωνική συναντίληψη, η αισθητική, ο πολιτισμός, η παράδοση κ.ά.

Αλλά υπάρχουν και άλλες βαθύτερες επιπτώσεις από τα σώου αυτά και τον τηλεοπτικό κατακλυσμό που τα ακολουθούν. Η αμεσότητα της εικόνας προκαλεί συναισθηματικούς ερεθισμούς και φευγαλέες αντιδράσεις που δεν αφήνουν περιθώρια λογικής επεξεργασίας.. Έτσι ο πολίτης αποκτά ασαφή και συχνά διαστρεβλωμένη αντίληψη για τα συμβαίνοντα στον κόσμό. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ. ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΕΝΣΤΙΚΤΏΔΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΡΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. Γιατί διευκολύνει τη χειραγώγησή του. Και κυρίως την απομάκρυνση του από το βιβλίο και την εφημερίδα, που προσφέρουν την κατά βάθος γνώση, την κριτική σκέψη, την αμφισβήτηση, την ιστορική εμβάνθιση, την από απόσταση θεώρηση του έξω κόσμου, προϋποθέσεις για την ελεύθερη σκέψη και εγγύηση για την λειτουργία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ο πολίτης ανυποψίαστος και ανυπεράσπιστος, περιλούζεται νυχθημερόν από τον χειμαρρώδη βόρβορο που ξεχύνεται συχνά στην κατοικία του από τις τηλεοπτικές οθόνες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η ενημέρωση που προσφέρουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι μόνο θέαμα και ψυχαγωγία. Και ότι οι πρώτες ύλες των προγραμμάτων είναι συνήθως η βία, το σεξ, το αίμα και ο θάνατος, μέσα από εξαχρειωμένα κοινωνικά πρότυπα, εστίες μόλυνσης και κυρίως ευτελισμού της προσωπικής αξιοπρέπειας.

Ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των σταθμών για την αύξηση της ακροαματικότητας και συνεπώς των κερδών, μέσω των διαφημίσεων, υπαγορεύει την αναζήτηση ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ειδήσεων που καθηλώνουν τον θεατή – σκηνές φρίκης από ατυχήματα, απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα και θρήνους συγγενών που εκβιαστικά πάνω στον πόνο για τον χαμό του αγαπημένου τους ζητούν να κάνουν δηλώσεις.

Σήμερα πανίσχυρες οικονομικές επιχειρήσεις επιδιώκουν την άλωση των Μ.Μ.Ε (βλ. Μπερλουσκόνι) με σκοπό να μετατρέψουν τους πολίτες σε μια καταναλωτικά αγέλη, να εκφυλίσουν τη δημοκρατία, να σβήσουν την πολυφωνία και να εξαφανίσουν τους πολιτισμούς μέσα στην έρημο της ισοπεδωτικής και αποκτηνωτικής ομοιομορφίας.

Έτσι φθάσαμε στο φαινόμενο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, που εξανάγκασε την κυβέρνηση να κυβερνήσει διαμέσου των εταιρειών και πρακτόρων του στο διεφθαρμένο σύστημα να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις του και να επιτραπεί με νόμο η συχνή παρεμβολή εμπορικών διαφημίσεων κατά την διάρκεια προβολής ταινιών από την τηλεόραση, παρά την έντονη αντίδραση του πνευματικού κόσμου.

Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικοί σταθμοί πρώτα και ύστερα οι κρατικοί έσπευσαν να εφαρμόσουν αυθαίρετα τον αισχρό και εξευτελιστικό νόμο Μπερλουσκόνι ακόμη και στα δελτία ειδήσεων. Πρόκειται για απεχθείς πράξεις ωμής βίας, για παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του πολίτη, για αναιδή εξύβριση και εξευτελισμό των θεατών, για ασέβεια και εμπαιγμό.

Τελικά για να χαρακτηρίσουμε τα ξενόφερτα ψυχαγωγικά προγράμματα τύπου «Bar» και «Big Brother» έχουν καταφέρει να γίνουν «γενικής αποδοχής» που διεθνοποιούνται και τείνουν να απωθήσουν στη γωνία ή και να εξαφανίσουν τους εθνικούς πολιτισμούς. Αυτές οι εκπομπές – αυθεντικές ή απομιμήσεις – που έχουν κατακτήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την οικουμένη, απευθύνονται στους νέους και στους ανώριμους ενήλικους και επιδιώκουν τον εκτοπισμό και την αποβλάκωση τους για να γίνονται ευχειραγώγητοι από τη κάθε είδους εξουσία και κυρίως επιδεκτικοί στη διαφημιστική εξάρτηση, στην αγορά αχρήστων, βλαπτικών και συνήθως μιας χρήσεως προϊόντων χωρίς αντιδράσεις η κριτική επιφύλαξη. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, η συνταγή των Αμερικάνων κατέκτησε όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά δίκτυα. Προετοιμάζεται έτσι μια ενιαία καταναλωτική κοινωνίας (με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον) με υπονόμευση και εξοστρακισμό των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών. Τα αμερικάνικα τηλεοπτικά προϊόντα, τυποποιημένα και πνευματοκτόνα γίνονται ανάρπαστα γιατί αναισθητοποιούν τα πλήθη και διευκολύνουν την κατάποση των διαφημιστικών παραισθησιογόνων.

Οι προοπτικές για τα Μ.Μ.Ε είναι ζοφερές. Όλα δείχνουν πως η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου πάνω τους θα εξαφανίσει ολότελα την ελεύθερη διατύπωση των ιδεών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έδρα της εξουσίας των Μ.Μ.Ε., θα μετακινηθεί από τα κρατικά μέγαρα στα χρηματιστήρια και στα ανάκτορα των πολυεθνικών και οι σημερινές διεφθαρμένες κυβερνήσεις –με τον στρατό, την αστυνομία και τις άλλες δυνάμεις καταστολείς – θα υπηρετούν και θα προστατεύουν τους νέους αφέντες (τα παραδείγματα του Σιάτλ και της Γενεύης είναι χαρακτηριστικά).

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562419
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.