ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Αγ. Αποστόλων Παρασκευή 09 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Επιτροπή Αγ. Αποστόλων , Κυριακή, 01 Φεβρουάριος 2004

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Τηλ.: 2821042774, 2821059510. FAX:20821049018. E-mail: ecohania@otenet.gr
Δνση: Τ.Θ. 215 - Χανιά 731.00

Χανιά 1-2-2004

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ!
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Τώρα που η μπόχα από τις βρωμερές μεθοδεύσεις των διοικούντων τα Ε.Τ.Α. Α.Ε. και των κυβερνητικών πατρόνων τους κοντεύει να πνίξει όλη την Ελλάδα, τώρα που οι αντιστάσεις των πολιτών γενικεύονται σε όλες τις περιοχές που ξεπουλιούνται, άς υπενθυμίσουμε την πολύ χαρακτηριστική περίπτωση της περιοχής των Αγ. Αποστόλων Ν. Χανίων. Μια ιστορία που ξεκινά πρίν από 40 χρόνια!

Εδώ και 4 χρόνια έχει δηλωθεί απο την εταιρεία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" η πρόθεση εκποίησης της έκτασης του Ε.Ο.Τ. που βρίσκεται στους Αγ. Αποστόλους, πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει μιά απο τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις πολιτών στα Χανιά για την αποτροπή του, για τους παρακάτω λόγους:

Επιχειρείται ο εξοβελισμός των Χανιωτών από τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής στην παραλιακή ζώνη δυτικά της πόλης των Χανίων.

Είναι προσβολή για την ιστορική μνήμη του τόπου (Παιδικές Εξοχές, στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων στην Κατοχή, πολιτικών κρατουμένων επι δικτατορίας κ.α.), ενώ τα προσωπικά βιώματα χιλιάδων Χανιωτών κάθε ηλικίας συνδέονται με το χώρο των Αγ. Αποστόλων (κολύμπι, εκδρομές, δενδροφυτεύσεις).

Πρόκειται για απροκάλυπτη επιχείρηση καταλήστευσης δημόσιου πλούτου: 'Ολη η έκταση αυτή απαλλοτριώθηκε απο το Ελληνικό Δημόσιο και δόθηκε το 1965 στον Ε.Ο.Τ. Υπήρξαν τότε πολλές διαμαρτυρίες στα Χανιά. Η αιτιολογία της απαλλοτρίωσης και παραχώρησης είταν να δημιουργήσει ο Ε.Ο.Τ. εκεί οργανωμένη πλάζ και ξενοδοχεία. Ωστόσο, είχε καταγγελθεί τότε πως γινόταν μεθόδευση να δοθεί για εκμετάλλευση σε μιά πολυεθνική εταιρεία, τη ΛΙΤΤΟΝ, με ευνοϊκότατους γι' αυτήν όρους. Τελικά κάτι τέτοιο δέν έγινε, ούτε έφτιαξε ποτέ τίποτα ο Ε.Ο.Τ. εκεί.

Την εποχή, βέβαια, που έγινε αυτό, όλες οι παραλίες δυτικά των Χανίων είταν άχτιστες και ελεύθερες. Σταδιακά, με την άναρχη τουριστική ανάπτυξη, όλη η παράκτια ζώνη απο τα Χανιά ώς το Κολυμπάρι γέμισε μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, -συχνά μάλιστα χτισμένα πάνω στο κύμα. Η περιοχή τώρα είναι υπερφορτωμένη απο τέτοιες δραστηριότητες, υπάρχουν πολλά προβλήματα και πολλές ακτές είναι ουσιαστικά απαγορευμένες για τους Χανιώτες. Στους Αγ. Αποστόλους, που παρέμειναν άχτιστη και ελεύθερη περιοχή, παρα τα όποια προβλήματα και τη σχετική ανυπαρξία εγκαταστάσεων, πήγαινε και πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των Χανιωτών για μπάνιο (χειμώνα-καλοκαίρι), τρέξιμο, μπάλα, περίπατο στο άλσος και στα ακρωτήρια, ποδηλασία και πολλές άλλες δραστηριότητες. Εννοείται και πολλοί ξένοι επισκέπτες το καλοκαίρι.

Σήμερα, λοιπόν, που το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή των Χανίων υποβαθμίζεται συνέχεια, που οι ελεύθεροι χώροι εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς και η ιδιωτική κερδοσκοπία καλύπτει τα πάντα, είναι θέμα ζωής για τους Χανιώτες να διεκδικήσουν δυναμικά την ελεύθερη πρόσβαση στον ανοιχτό χώρο, τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό, το πράσινο. Οι Αγ. Απόστολοι αποτελούν ζωτικό χώρο για τους Χανιώτες. Γι αυτό δεκάδες φορείς -οικολογικές ομάδες, επαγγελματικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, νεολαιίστικες οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, δημοτικές κινήσεις, πολιτιστικά σωματεία , η συντριπτική πλειοψηφία των Χανιωτών-ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ "ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τους Αγ. Αποστόλους- υποστηρίζουν την Επιτροπή και την προσπάθεια να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση της περιοχής. Υποστηρίζουν την κήρυξη της περιοχής ως "περιαστικό πράσινο", με τις ελάχιστες επεμβάσεις (αναστύλωση κτιρίου παιδικών κατασκηνώσεων, κάποια γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις) που προβλέπει και η μελέτη γενικού πολεοδομικού σχεδίου που έχει ήδη εκπονηθεί με ανάθεση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Απόδειξη για τα παραπάνω είναι οι 9.500 -προς το παρόν- υπογραφές διαμαρτυρίας πολιτών απο την περιοχή των Χανίων που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή μας, οι δεκάδες των ψηφισμάτων, η συγκινητική υποστήριξη και συμμετοχή των συμπολιτών μας στις πάμπολλες εκδηλώσεις που έχουμε οργανώσει.

Να συμπληρώσουμε πως:

Μετά από αμφιταλαντεύσεις και μεσοβέζικες αντιπροτάσεις, και μετά από έντονες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις νομαρχιακών συμβούλων από διάφορες παρατάξεις, τελικά στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων καταλήγει στη διατύπωση αιτήματος προς την Ε.Τ.Α. Α.Ε. για επιστροφή όλης της περιοχής χωρίς όρους στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρίν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Με το αίτημα αυτό συμφωνεί και η ΤΕΔΚ Ν. Χανίων, αλλά και η Επιτροπή μας και η συντριπτική πλειοψηφία των Χανιωτών.

Το αίτημα αυτό δεν έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής (1/2/2004).

Η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Κάτω Δαράτσου, -που αναφέρθηκε παραπάνω- θα έπρεπε, αν η διαδικασία προχωρούσε φυσιολογικά, να έχει συζητηθεί στο ΣΧΟΠ στο ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και 4 χρόνια και να έχει εγκριθεί. Να σημειωθεί πως, η πρόταση που αναφέρθηκε παραπάνω (περιοχή περιαστικού πρασίνου, απόλυτα δικαιολογημένη από τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής), ενισχύεται και από τη Δνση Δασών Χανίων, που εδώ και αρκετό καιρό έχει στείλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον χάρτη της περιοχής, στον οποίο χαρακτηρίζεται ως δασικό το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Επίσης, η τοπική Εφορεία Κλασσικών αρχαιοτήτων έχει υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της περιοχής του Ε.Ο.Τ. (τώρα Ε.Τ.Α.). Και αυτή η πρόταση θα έπρεπε να έχει προωθηθεί εδώ και καιρό, αλλα αυτό για κάποιον.... "μυστηριώδη" λόγο, δεν έχει γίνει!

Καταγγέλουμε την πολιτική ξεπουλήματος που αναδεικνύεται ανάγλυφα από τα παραπάνω στοιχεία. Είναι φανερό το "πού το πάνε", αν δεν αγωνιστούμε. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θα εντείνει τις κινητοποιήσεις της όλη την επόμενη (προεκλογική) περίοδο ενώ θα συμμετάσχει σε όλες τις προσπάθειες πανελλαδικού συντονισμού για το θέμα του ξεπουλήματος της περιουσίας του Ε.Ο.Τ. (΄Ηδη υπάρχει συνεργασία με την αντίστοιχη Επιτροπή για τη Διάσωση των Ακτών Σαρωνικού, την Επιτροπή στο Λαγονήσι και την Επιτροπή για την παραλία της Καλαμαριάς).

Όλα τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις της Επιτροπής μπορείτε να τα βρείτε στον δικτυακό τόπο: www.ecocrete.gr

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Ι.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τ.Θ. 215 - Χανιά 731.00

Ηλ. Ταχυδρομείο: ecohania@otenet.gr (e-mail Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων- Φώτης Ποντικάκης)
gvlonta@otenet.gr (e-mail Γιώργου Βλοντάκη- Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων)

Τηλέφωνα: Γ. Βλοντάκης 2821049018 σπίτι, (και ΦΑΞ), κιν. 6976357540
Φ. Ποντικάκης 2821020752 σπίτι, 2821028077 γραφείο
Εφη Αγγελάκη 2821044147
Ρούλα Μουτσέλου 2821050061 σπίτι, 2821057790 βιβλιοπωλείο (και ΦΑΞ), 6973338121

ΙΙ.
ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Κ.Ο.Ε.-"Αριστερά", "Οικολόγοι Πράσινοι", ΚΚΕ, ΚΝΕ, "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ", ΑΚΟΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - FORA
Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ-συνέλευση Χανίων
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Νομαρχία Δυνατή
Αγωνιστική Νομαρχιακή Συνεργασία Χανίων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία (Δήμου Χανίων)
Τα Χανιά των Πολιτών (Δήμου Χανίων)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
"Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Χανίων", Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν.Χανίων, ΕΛΜΕ Χανίων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν.Χανίων, Ιατρικός Σύλλογος Ν.Χανίων, Δικηγορικός Σύλλογος Ν.Χανίων, Σύνδεσμος Γεωπόνων Ν.Χανίων, Σωματείο Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Χανίων, Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος ΕΤΕΠ (Τεχνικού Προσωπικού) Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Σύλλογοι Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος και ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Εταιρεία Προστασίας Λευκών Ορέων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Οικολογικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων, Επιτροπή Λαγκάδας Πεδιάδος ενάντια στο φράγμα του Αποσελέμη, Οικολογική Κίνηση Σητείας, Εταιρεία Προστασίας Τριχωνίδας, Ελληνικό Κέντρο Νομικής Προστασίας Περιβάλλοντος
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας, Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας, Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, Ομιλος Φίλων του Δάσους (Λαμία), "Αμεση Επέμβαση" για την προστασία της άγριας φύσης (Αθήνα), Δίκτυο "Μεσόγειος Σ.Ο.Σ..", Δημοτική-Νομαρχιακή Κίνηση "Οικολογία-Αλληλεγγύη"(Θεσσαλονίκη).
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
"Πολιτισμικός ΝΟΤΟΣ", "Φιλική Εταιρεία", Πολιτιστικός Σύλλογος Νεροκούρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακόπουλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κόκκινου Μετοχιού, Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνης.
ΕΙΡΗΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Π.Ε.Α.Ε.Α.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Ψήφισμα εργατικού συλλαλητηρίου της 23ης Αυγούστου 2000 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων.
Ψήφισμα εργατικού συλλαλητηρίου της 10ης Οκτωβρίου 2000 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων
Ψήφισμα του Συντονιστικού Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Σ.Α.Δ.Α.Σ.)
Ψήφισμα εργατοϋπαλληλικού συλλαλητηρίου της 17ης Μαίου 2001-Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ψήφισμα συνεδρίου του Μεσογειακού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πράσινων Κομμάτων-24/6/2001

ΙΙΙ.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Με δεδομένη τη θέληση να παραμείνει η συγκεκριμένη περιοχή στη διάθεση του λαού των Χανίων για να εξυπηρετεί ανάγκες ψυχαγωγίας, άθλησης και χαλάρωσης, χωρίς κερδοσκοπική λογική, προτείνουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση του χώρου αυτού.

Α. ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΦΥΣΙΚΟΎ ΠΕΡΙΒ¶ΛΛΟΝΤΟΣ-ΚΑΘΑΡΙΌΤΗΤΑ-ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ-ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡ¶Σ

Καθαριότητα στεριάς-παραλίας.
Η κατάσταση κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι σήμερα. Χρειάζονται περισσότεροι κάδοι, καλύτερη κάλυψη της περιοχής, πιό προσεκτική συμπεριφορά. Υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη απόρριψη υγρών λυμμάτων απο σπίτια, ξενοδοχεία κ.λ.π. απο αγωγούς για τα όμβρια ύδατα.

Προστασία θάλασσας απο ρύπανση.
Σχετίζεται με το παραπάνω πρόβλημα, όπως και με το θέμα της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού των λυμμάτων για όλο το βόρειο άξονα του νομού.

Προστασία απο καταπατήσεις
Υπάρχουν καταπατήσεις και προσπάθειες καταπατήσεων στην περιοχή, έχουν καταγγελθεί στον τύπο και στην εισαγγελία.

Οχι αυθαίρετες επεμβάσεις στο περιβάλλον (καταστροφή αμμοθινών και δέντρων για γήπεδα μπητς-βόλλεϋ, διανοίξεις δρόμων χωρίς άδεια, μπαζώματα, απόρριψη σκουπιδιών και αποβλήτων κ.λ.π.).

Γενικά, σεβασμός της νομιμότητας απο επιχειρηματίες (ξενοδοχεία, ταβέρνες, καντίνες), απλούς επισκέπτες αλλά και απο τη δημοτική αρχή.

Επισκευή-συντήρηση των εγκαταστάσεων στο άλσος, προστασία του πράσινου σε όλη την έκταση (π.χ. ψεκασμός των πεύκων για την κάμπια, κάποια καθαρίσματα, κλαδέματα και νέες φυτεύσεις, επισκευή φρακτών κ.α.).

Εφαρμογή κανονισμών για την κίνηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών των επισκεπτών: Τα μηχανοκίνητα οχήματα πρέπει να κινούνται μόνο στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους που υπάρχουν στην περιοχή. Δέν πρέπει να μπαίνουν μέσα στο άλσος ή να μπαίνουν στα ακρωτήρια και γενικά στην περιοχή με βλάστηση. Δέν πρέπει να γίνονται ασκήσεις-επιδείξεις με μηχανές εντούρο στα υψώματα (καταστρέφουν το έδαφος και τη βλάστηση-υπάρχει, άλλωστε, απ' όσο ξέρουμε ειδικός χώρος σε άλλη περιοχή του νομού).

Πρίν προχωρήσουμε στο επόμενο σκέλος των προτάσεων, επισημαίνουμε πως το καθεστώς ομηρίας της περιοχής, είναι η κύρια αιτία γι' αυτά τα προβλήματα.


Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων βρίσκεται πολύ κοντά στα Χανιά, ενώ και η γύρω περιοχή κατοικείται, και είναι πολύ εύκολο για έναν ντόπιο ή ένα επισκέπτη να φτάσει εκεί. Για τα σχολεία είναι ένας πολύ βολικός προορισμός για εκδρομή, και προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση, μιά και αποτελεί ένα κλασσικό παράκτιο οικοσύστημα με βραχώδη και αμμώδη ακτή και τη σχετική πανίδα και χλωρίδα. Είναι ένας φορτισμένος με ιστορική μνήμη χώρος (παιδικές εξοχές, στρατόπεδο αιχμαλώτων μετά τη μάχη της Κρήτης, παλιά πολυβολεία, καταφύγιο, ακόμα και στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων για ένα διάστημα επί Χούντας κ.λ.π.). Στην περιοχή υπάρχουν υπολείμματα παλιών (ενετικών;) λατομείων και διάφορα ίχνη αρχαίων και νεώτερων οικισμών και κατασκευών. Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε:

Αναστύλωση των κτιρίων των παλιών παιδικών εξοχών και χρήση τους για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπορεί να φτιαχτεί ένα μικρό μουσείο φυσικής ιστορίας σχετικό με την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, και να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες πάνω σε κάποια μονοπάτια στα ακρωτήρια που θα καθοριστούν. (Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει ήδη προσφέρει σχετικό υλικό στην Επιτροπή μας). Το υπάρχον υλικό απο τις παιδικές εξοχές που έχει ήδη συγκεντρώσει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, μαζί με προσωπικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώνονται σιγά-σιγά απο τα γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, μπορούν να αξιοποιηθούν συγκεντρωμένα στους παραπάνω χώρους για τη γνώση και τη μελέτη της τοπικής ιστορίας απο μικρούς και μεγάλους.

Ηπιες αθλητικές εγκαταστάσεις (στίβου, βόλευ, μπάσκετ κ.α.) σε λίγα στρέμματα δίπλα στο υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου ανοιχτά στο κοινό για άθληση. Να φτιαχτούν μετά απο σωστή μελέτη.

Ανάδειξη όλων των άλλων στοιχείων που προαναφέρθηκαν (αρχαιολογικά ευρήματα, γεωλογικές ιδιαιτερότητες κ.λ.π), όταν αυτό γίνει δυνατό.

Οι κατασκευές και εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να γίνονται σταδιακά, ανάλογα με το σχεδιασμό και την ύπαρξη χρημάτων.

Με την υλοποίηση των παραπάνω, πέρα απο το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό-πολιτιστικό όφελος, θα ενισχυθεί έμμεσα και ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, μιά και οι Αγ. Απόστολοι θα αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 172 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56285415
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.