ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ Μέρος 6ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 16 Φεβρουάριος 2005
Η ευνοιοκρατία αποσυνθέτει τη Δημόσια Διοίκηση και επιβάλλει αναξιοκρατία. Οι «ημέτεροι» προάγονται ομαδικά χωρίς αιτιολογία. Σκανδαλώδεις υπήρξα πάντα κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, όπου οι αποχωρούντες άφησαν καθαρά να εννοηθεί ότι αδικήθηκαν, ενώ οι προαχθέντες μ’ ένα πλατύ χαμόγελο έδειξαν για μια ακόμη φορά πώς οι «Ιούδες φιλούσαν υπέροχα»....

Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ Μέρος 6ο

Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΕΡΟΣ 6ο: ΡΥΠΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η ευνοιοκρατία αποσυνθέτει τη Δημόσια Διοίκηση και επιβάλλει αναξιοκρατία. Οι «ημέτεροι» προάγονται ομαδικά χωρίς αιτιολογία. Σκανδαλώδεις υπήρξα πάντα κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, όπου οι αποχωρούντες άφησαν καθαρά να εννοηθεί ότι αδικήθηκαν, ενώ οι προαχθέντες μ’ ένα πλατύ χαμόγελο έδειξαν για μια ακόμη φορά πώς οι «Ιούδες φιλούσαν υπέροχα».

Οι χαρισματικές όμως προαγωγές στο στρατό, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο το 1856 πήρε τεράστιες διστάσεις ειδικά στο Ναυτικό, εκεί τότε είχε περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από όσους και οι τρεις Μεγάλες δυνάμεις της εποχής μαζί. Μάλιστα την εποχή εκείνη την ευνοιοκρατία την διαφήμιζαν ως κατόρθωμα λέγοντας : «Έχομεν πλοιάρχους τρίκροτων και δίκροτων όσους έχει και η Αγγλία και εν τούτοις δεν έχομε ούτε ένα δίκροτον ή τρίκροτον. Πλοιάρχους κοβερτών και βρικίων όσους δεν έχουσι η Αγγλία, η Γαλλία και οι Ηνωμέναι Επικράτειαι της Β. Αμερικής. Έκαστος υπουργός Ναυτικών προσπαθεί να βαθμολογήσει τους φίλους και συγγενείς του ή τους υποστηρίζοντας αυτόν εις τας δημοτικάς και βουλευτικάς εκλογάς. Και επειδή εις πάσα σχεδόν εκλογή νέοι γίνονται συνδυασμοί και οι χθες ενάντιοι γίνονται σήμερον φίλοι και πάλιν βαθμολογίαι και πάλιν προβιβασμοί».

Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, προσπαθούν κατά καιρούς υπουργοί να κατακερματίσουν το Νόμο Πεπονή, το πλέον αξιοκρατικό και δίκαιο σύστημα επιλογής δημοσίων υπαλλήλων. Η τελευταία τροπολογία που άκουσα να επιχειρείται στο νόμο, είναι να καταργήσουν τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ως γραφειοκρατικές και να θεσπίσουν μόρια. Ας ελπίσουμε ότι η βουλή δεν θα το επιτρέψει.

Παλιότερα κινδύνεψε το Δημοκρατικό μας πολίτευμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (άμεμπτου ηθικής), από τους ευνοημένους της Διοίκησης, με τα «φρουτάκια», «τα νόμιμα και παράνομα Καζίνο». ¶νθρωποι καταστράφηκαν από τους ευνοημένους των υπουργών και άλλοι αυτοκτόνησαν μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα. Σήμερα και αυτό το σκάνδαλο συγκαλύφθηκε (μεγάλα συμφέροντα βλέπεις).

Τι να πούμε για τι διαφάνεια των διαγωνισμών και για τα έργα : Αρκεί μόνο να αναφέρουμε τα δικά μας σκάνδαλα. Τον «Λοξό διάδρομο», όπου οι μελετητές καταβρόχθισαν 1,5 περίπου δις σε μελέτες, ενώ το έργο ήταν καταδικασμένο από την αρχή να μην γίνει. Χρειάστηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να του βάλει την ταφόπλακα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το μνημειώδες «Ξενία», όπου άλλα τόσα χρήματα εισέπραξε εργολάβος, χωρίς να εκτελέσει το έργο για το οποίο υπέγραψε σύμβαση, που όμως λόγω διαπλεκομένων συμφερόντων υψηλά ιστάμενα προσώπων, εγκαταλείφθηκε ετοιμόρροπο και μνημείο γραφειοκρατίας, ανευθυνότητας, ρουσφετιού και ευνοιοκρατίας. Επί τέλους όμως κατεδαφίστηκε για να δούμε « μια γαλάζια θάλασσα».

Ένα ακόμη παράδειγμα που ταλαιπώρησε επί αρκετό χρόνο την πόλη μας ήταν, η κατακρήμνιση της προβλήτας στο λιμάνι του Ηρακλείου (ευτυχώς χωρίς θύματα) που οδήγησε μετά γραφειοκρατικές διαδικασίες στην παραίτηση της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου. Όλα τα παραπάνω έγιναν με χαριστικούς διαγωνισμούς, απαράδεκτες μελέτες, αλλά κυρίως με την ανοχή των τοπικών αρχόντων. Όλα αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στο λυκαυγές του 21ου Αιώνα, με τους σημερινούς πολιτικούς όλως των αποχρώσεων να κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα με τις : μίζες, λαδώματα, μπαξίσι, ρεμούλα, λεβιτούρα, ματσαράγκα, σαπίλα, βόθρο, χαβούζα και με τις : διαμεσολαβήσεις, τις διασυνδέσεις, τις βρώμικες συναλλαγές για δημόσια έργα, εργολαβίες, άδειες πολεοδομίες, φορολογικούς ελέγχους, υποβάθμιση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, παραβάσεις υγειονομικές, αγορανομικές, τροχαίες κ.ά.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το θεσμό του «γρηγογορόσημου», χωρίς το οποίο οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά η σωστή διαπεραίωση μιας υπόθεσης στις δημόσιες υπηρεσίες δεν απαιτεί μόνο το γρηγορόσημο, αλλά και το «λαδόσημο», χωρίς το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Εκεί δηλαδή, αν δεν «χρηματίσεις» τον η τους αρμόδιους υπάλληλους αποκλείεται να κάνεις τη δουλειά σου.

Μετά λοιπόν την παρέμβαση του κ. Πεπονή, και εν συνεχεία του κ. Σκανδαλίδη τους οποίους συμπαθώ για πολλούς λόγους » εκ των οποίων ο βασικότερος είναι ότι ο πρώτος έδωσε μαθήματα ήθους και καθιέρωσε
την αξιοκρατία μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ ο άλλος από ένα νησί γιος παπά κατάφερε με κόπο ανελιχθεί νόμιμα στην κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας.

Πέρα όμως από πρόσωπα και εξαιρέσεις, η διαφθορά θα συνεχίσει να διαποτίζει πολιτική, πολιτικούς και να μολύνει τους πολίτες. Τα συστήματα απολυταρχικά ή συνταγματικά, αυταρχικά ή δημοκρατικά θα ανακυκλώνουν τους ρύπους τους. Το μόνο παρήγορο είναι υπάρχουν ακόμη στο «βασίλειο της διαφθοράς», δημόσιοι λειτουργοί όλων των κλάδων με παιδεία και ήθος. Αυτοί θα είναι ο αναγεννητικός πυρήνας του τοπικού και κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι θα αναλάβουν την αναστήλωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και οι ενεργοί πολίτες θα αναλάβουν τη διαχείριση των κοινών. Με την αξιοκρατία και την ηθική και υλική αμοιβή χαρισματικών υπαλλήλων, θα θωρακισθούν και συνταγματικά οι κρατικοί υπάλληλοι, ώστε διασφαλισμένοι από κάθε κίνδυνο διωγμών θα υπερασπίζονται με σθένος το δημόσιο συμφέρον και οι υπουργοί δεν θα αποτολμούν τότε ρουσφετολογικές συναλλαγές. Πρέπει επί τέλους να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η Διοίκηση οφείλει να λογοδοτεί στην κοινωνία των πολιτών και όχι στην διεφθαρμένη εξουσία.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562923
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.