ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΣΕ ΙΣΧΥ - ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Greenpeace , Τετάρτη, 16 Φεβρουάριος 2005
Με αφορμή την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο από σήμερα 16 Φεβρουαρίου,  ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν ομοιώματα σταθμών της ΔΕΗ έξω από το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας να καταγγείλουν την ανοχή που δείχνει το υπουργείο απέναντι στο μεγαλύτερο ρυπαντή της χώρας. Οι μισές περίπου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από την ηλεκτροπαραγωγή. Παρόλα αυτά, τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΝ) δίνουν επιπλέον περιθώρια αύξησης των εκπομπών στη ΔΕΗ μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών...

Greenpeace

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΣΕ ΙΣΧΥ - ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Δράση της Greenpeace στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του κλίματος

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2005

Η περίοδος χάριτος τέλειωσε, τώρα είναι καιρός για δράση. Με αυτό το απλό μήνυμα, ακτιβιστές της Greenpeace κατήγγειλαν την αδράνεια του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ό,τι αφορά στην προστασία του κλίματος και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Με αφορμή την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο από σήμερα 16 Φεβρουαρίου,  ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν ομοιώματα σταθμών της ΔΕΗ έξω από το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας να καταγγείλουν την ανοχή που δείχνει το υπουργείο απέναντι στο μεγαλύτερο ρυπαντή της χώρας. Οι μισές περίπου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από την ηλεκτροπαραγωγή. Παρόλα αυτά, τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΝ) δίνουν επιπλέον περιθώρια αύξησης των εκπομπών στη ΔΕΗ μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών.

“Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σαν να μην την αφορούν, σα να συμβαίνουν σε κάποιον άλλο πλανήτη. Με τις σημερινές τάσεις, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 39,2% ως το 2010 (σε σχέση με το 1990 που είναι έτος βάσης για το Κιότο). Ακόμα και ο απαράδεκτος στόχος αύξησης των εκπομπών κατά 25% που διεκδικήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει ελπίδες να υλοποιηθεί αν το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία συνεχίσουν να αδρανούν. Κι όμως, οι τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και έγκαιρα, αν βέβαια υπήρχε η πολιτική βούληση’, επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Η εφαρμογή του προτεινόμενου Εθνικού Σχεδίου Κατανομής των ρύπων μόνο ως εκ θαύματος θα οδηγήσει στην τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι άτολμο και επιβραβεύει τη ΔΕΗ για τις ρυπογόνες πρακτικές που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια. Χάνεται έτσι μια μοναδική ευκαιρία να πιεστεί ο μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας να στραφεί επιτέλους στις καθαρές μορφές ενέργειας. Αντίθετα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει και νέους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, αγνοώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθηλώνοντας τη χώρα σε ένα ενεργειακό Μεσαίωνα.

Το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών αναβάλει τις απαραίτητες μειώσεις εκπομπών για...την επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται σημαντική αύξηση εκπομπών την ερχόμενη τριετία και γίνεται η αυθαίρετη παραδοχή ότι από το 2008 και μετά το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό - τριτογενή τομέα θα αποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος μείωσης των εκπομπών και τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστω και στο παραπέντε. Αποτελεί όμως απορίας άξιο από πού αντλείται αυτή η αισιοδοξία. Οι καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη διείσδυση του φυσικού αερίου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Την ίδια στιγμή ο οικιακός τομέας χαρακτηρίζεται από την ανυπαρξία κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι καθαρές πηγές ενέργειας (όπως η ηλιακή, η αιολική, η βιομάζα και η γεωθερμία) σκαλώνουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη ουσιαστικής ενίσχυσης από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων.

Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει παγώσει στην πράξη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για μείωση των εκπομπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα (ο οποίος ευθύνεται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), η σχετική νομοθεσία (Κανονισμός Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΚΟΧΕΕ) καρκινοβατεί εδώ και μια πενταετία, και φυσικά δεν παρέχεται κανένα απολύτως κίνητρο προς τους καταναλωτές όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
 
“Σήμερα το Πρωτόκολλο του Κιότο τίθεται σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τους στόχους που έχουν τεθεί. Αντί να υποστούμε αυτές τις κυρώσεις που μεταφράζονται σε βαριά πρόστιμα, θα μπορούσαμε να επενδύσουμε στο μέλλον. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί να ξεφύγουμε από τη σημερινή μιζέρια και αδράνεια. Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις, σαφή χρονοδιαγράμματα και κυρίως γενναία κίνητρα για τις καθαρές πηγές ενέργειας. Απαιτούμε μια ενεργειακή στροφή που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα υποθηκεύει το μέλλον του πλανήτη. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα και γενναία πολιτική. Υπάρχει αλήθεια η πρόθεση;”, πρόσθεσε ο Ν. Χαραλαμπίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χαραλαμπίδης, 210 3806374-5, 6979 395108
GREENPEACE, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 3806374-5, fax. 210 3804 008
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 140 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55115021
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.