ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέες παραπομπές για κακή επεξεργασία των λυμάτων στην Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Συνασπισμός , Τετάρτη, 16 Φεβρουάριος 2005
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την επεξεργασία λυμάτων στην Ελλάδα, ανέφερε ότι 17 οικιστικά συγκροτήματα και τέσσερις πόλεις παραβιάζουν την οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα. Ο έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι κινήθηκε η διαδικασία παράβασης για την απόρριψη αστικών λυμάτων σε ευαίσθητες ζώνες, ότι για την Αθήνα εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση για ελλιπή επεξεργασία λυμάτων και ότι για το Θριάσιο Πεδίο υπήρξε πρόσφατη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

Κίνδυνος προστιμου για την Ελευσίνα

Αποκαλυπτική απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την επεξεργασία λυμάτων στην Ελλάδα, ανέφερε ότι 17 οικιστικά συγκροτήματα και τέσσερις πόλεις παραβιάζουν την οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα. Ο έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι κινήθηκε η διαδικασία παράβασης για την απόρριψη αστικών λυμάτων σε ευαίσθητες ζώνες, ότι για την Αθήνα εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση για ελλιπή επεξεργασία λυμάτων και ότι για το Θριάσιο Πεδίο υπήρξε πρόσφατη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η οδηγία 91/271/ΕΟΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι όλα τα αστικά συγκροτήματα με πληθυσμό άνω των 2.000 πρέπει να είναι εφοδιασμένα με συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Τα λύματα των αστικών συγκροτημάτων με πληθυσμό άνω των 10.000, τα οποία απορρίπτονται είτε σε ευαίσθητες περιοχές είτε στις λεκάνες απορροής τους ή σε περιοχές που θα έπρεπε να έχουν χαρακτηρισθεί ως ευαίσθητες, πρέπει να υποβάλλονται σε πιο ενισχυμένη (τριτοβάθμια) επεξεργασία.

Ο κ. Δήμας στην απάντησή του αναφέρει ότι:

Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας γιατί δεν έχει χαρακτηρίσει ως «ευαίσθητες ζώνες» εννέα υδατικά συστήματα τα οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρουσιάζουν ευτροφισμό. Αυτά είναι ο Παγασητικός και Aργολικός Κόλπος, τα στενά της Μυτιλήνης, ο Πηνειός Ποταμός, η Διώρυγα Λαψιστών, και οι λίμνες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη.

17 οικιστικά συγκροτήματα απορρίπτουν τα λύματά τους χωρίς να τα υποβάλλουν σε πιο ενισχυμένη διαδικασία, σε χαρακτηρισμένες ευαίσθητες περιοχές. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τέσσερις πόλεις (Γρεβενά, Kιλκίς, Θήβα και Σέρρες), οι οποίες δεν εκπληρώνουν τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την Αθήνα, η διαδικασία παράβασης για παράλειψη συμμόρφωσής της προς την οδηγία 91/271/ΕΟΚ και για την έλλειψη πιο ενισχυμένης επεξεργασίας από τη δευτεροβάθμια (Ψυτάλλεια), εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (υπόθεση C-526/03).

Υπάρχει καταδικαστική απόφαση για το Θριάσιο Πεδίο (24 Ιουνίου 2004). Συγκεκριμένα το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δήλωσε ότι ?μη λαμβάνοντας τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων από την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και μη υποβάλλοντας αυτά τα αστικά λύματα σε πιο ενισχυμένη επεξεργασία από τη δευτεροβάθμια πριν την απόρριψή τους στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου τής Ελευσίνας, η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 3, παράγραφος 1 και του άρθρου 5, παράγραφος 2 της οδηγίας 91/271/EΟΚ του Συμβουλίου?.

Σύμφωνα με το άρθρο 228 της συνθήκης ΕΚ, απαιτείται από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ειδάλλως η Επιτροπή μπορεί να προβεί στην επιβολή προστίμου, όπως έπραξε και για την περίπτωση του Κουρουπητού.

O Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Δήμα έκανε την εξής δήλωση: «Ο χάρτης των παραβιάσεων στην επεξεργασία των λυμάτων υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, απειλεί την δημόσια υγεία και εκθέτει την χώρα. Περιμένουμε την απάντηση και κυρίως τα απαιτούμενα μέτρα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267609
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.