ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
O Aθερινόλακκος και οι Mωρές Παρθένες του Λασιθίου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αθερινόλακκος
Aντώνης Aνηψητάκης , Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2005

O Aθερινόλακκος και οι Mωρές Παρθένες του Λασιθίου

του Aντώνη Aνηψητάκη [1]

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του YΠ.AN. κ. Σιούφα για αύξηση της ισχύος του Αθερινόλακκου κατά 100MW, αυτό ήταν το κυρίως πιάτο, αιφνιδίασε τις μωρές παρθένες, που εξανέστησαν και άρχισαν να μαλλιοτραβιούνται. «Εσύ φταίς», «Όχι, εσύ φταίς». Το φρούτο και το γλυκό, την συνεχώς εξαγγελόμενη και μηδέποτε χωροθετούμενη Κορακιά και το συνεχώς ερχόμενο και πάντοτε αναβαλλόμενο φυσικό αέριο, τα έφαγαν ευχάριστα άλλη μια φορά.

Έτσι φτάσαμε λίγο πριν τις Απόκρηες για να δούμε τους δήμιους να ντύνονται γιατροί και τους εφιάλτες αγωνιστές. Την πληγή στη ΝΑ Σητεία που προκλήθηκε με την καθοριστική τους συνέργεια την έκαναν πίστα και φέρνουν τις γυροβολιές τους. Ελπίζουν ότι ο λαός ευκολόπιστος, χειραγωγημένος, απελπισμένος θα συνεχίζει να τους χειροκροτεί και να τους ψηφίζει. Ο πειρασμός να πούμε ονόματα, να θυμίσουμε πράξεις και δηλώσεις είναι μεγάλος. Όμως το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο, αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή, τα χειρότερα έπονται. Γι αυτό κάνουμε έκκληση να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να συντονιστούμε.  Αυτός εξ άλλου είναι και ο μόνος δρόμος εξιλέωσης.

Για να υπάρξει σύγχρονη και δίκαιη λύση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης χρειάζονται σωστές πολιτικές θέσεις, σωστές πολιτικές κινήσεις. Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

1. Το χρόνιο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό παγκρήτιο πρόβλημα της περιφέρειας μακριά από τοπικιστικές λογικές. Οι οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν ζητήσει απ’ όλους τους φορείς, κόμματα, επιμελητήρια, σωματεία να κινηθούν σ’ αυτή τη λογική.

Όμως τώρα που η καυτή πατάτα έχει πέσει στο Λασίθι πρέπει οι φορείς του Λασιθίου να πρωτοστατήσουν, ώστε να ηγεμονεύσει αυτή η αντίληψη. Την πρωτοβουλία θεωρούμε ότι πρέπει να πάρει ο Δήμος Λεύκης με την επικουρία της Νομαρχίας και των άλλων δήμων του Νομού.

2. Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της ενεργειακής ζήτησης της τάξης του 8% που δίδει η ΔΕΗ, συνεπάγονται την ανάγκη διπλασιασμού της εγκατεστημένης ισχύος μέσα σε 9 χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο νέους Αθερινόλακκους ή και συνεχή επέκταση των υπαρχουσών μονάδων. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής από τους αρμοδίους, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας από τους πολίτες, άλλως οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Με πρωτοβουλία του Λασιθίου πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα (στόχοι, χρονοδιάγραμμα) για εξοικονομήση και ορθολογική χρήση της ενέργειας σε επίπεδο Κρήτης.

3. Είναι απαράδεκτη η εμμονή στους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Από φέτος λόγω Κιότο δεν θα πληρώνουμε μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το CO2 που εκλύει. Πρέπει να σχεδιαστεί η λύση του ενεργειακού στη βάση της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με βάση τις Α.Π.Ε. που προσιδιάζουν στην Κρήτη και τους αντλησιοταμιευτήρες νερού αναστρέψιμης λειτουργίας.

Είναι σκανδαλώδες το ότι οι αντλησιοταμιευτήρες δεν συζητούνται παρότι είναι δόκιμες μέθοδοι. Να πιέσουμε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα, αξιοποιώντας τη συνηγορία επιστημόνων και οργανώσεων που τις τεκμηριώνουν.

4. Βελτιώσεις μπορούν να γίνουν για τον περιορισμό της ρύπανσης τοπικά στους λειτουργούντες σταθμούς. Πέρα από την εισαγωγή Φυσικού Αερίου στην Κρήτη που παρουσιάζει δυσκολίες και αφορά το απώτερο μέλλον έχει προταθεί από έγκυρους επιστήμονες η χρήση του Υγραερίου. Είναι μια πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις. 

Να προβάλουμε λοιπόν τη λύση του Υγραερίου αξιοποιώντας τα επιστημονικά επιχειρήματα που έγκυροι πανεπιστημιακοί έχουν καταθέσει.

5. Οι παραπάνω απόψεις πρέπει να υποστηριχθούν με κατάλληλες πρωτοβουλίες που αξιοποιούν τους συμμάχους (επιστήμονες, οργανώσεις) αλλά και με εξάντληση όλων των νομικών δυνατοτήτων. Δυστυχώς ο τοπικισμός έχει βαθιές ρίζες και πολλοί είναι αυτοί που θα σπρώχνουν όλες οι μελλοντικές επεκτάσεις να γίνονται στον Αθερινόλακκο με την πεπατημένη του μαζουτ. Η συμφωνία των παραγόντων των άλλων νομών της Κρήτης στα σχέδια Σιούφα είναι νωπή. Για να υπάρξει ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον για την Κρήτη και τον κόσμο, αλλά και για να μη χάνει το Λασίθι συνεχώς με 3-1 πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες. Νομικές δυνατότητες δείξαμε ότι υπάρχουν (απόφαση ΣΤΕ) όπως υπάρχουν και πολύτιμοι σύμμαχοι μέσα κι έξω.

Είμαστε στη διάθεση των τοπικών αρχόντων για περαιτέρω διευκρινίσεις...

Τέλος ένα σχόλιο για τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα οποία πολλοί ανεύθυνα ομιλούν. Για να έχουν νόημα, για να μην είναι του Ιούδα τα αργύρια και καθρεφτάκια σε φυλάρχους πρέπει να έπονται μιας εκσυγχρονιστικής λειτουργίας των θεσμών. Οι χωροθετήσεις των έργων πρέπει να γίνονται με ορθολογικά κριτήρια εξοικονόμησης πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα αντισταθμιστικά θα προέλθουν ακριβώς απ’ αυτήν την εξοικονόμηση που θα επιτρέπει στην περιοχή που θα δεχτεί ένα ανεπιθύμητο έργο να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις του.

Τα «αντισταθμιστικά» όμως τα χρησιμοποιούν οι διάφοροι παράγοντες σήμερα με ένα τρόπο ανορθολογικό, αν όχι φαύλο. Χωροθετούν με αντιεπιστημονικά, τοπικιστικά κριτήρια συχνότατα τα δαπανηρότερα έργα και προπαγανδίζουν ανέξοδα αντισταθμιστικά στην περιοχή για να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Στην πράξη όχι μόνο αντισταθμιστικά δεν δίνουν, αλλ’ ούτε το ίδιο το έργο εκτελούν με βάση τις προδιαγραφές και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Συνήθως δεν τους φτάνουν τα λεφτά. Η αποκάλυψη των ατυχημάτων στον Αθερινόλακκο και το γεγονός της αυθαίρετης κατασκευής του είναι απλώς το πιο κοντινό παράδειγμα για το πως χρησιμοποιούνται τα «αντισταθμιστικά».

[1] Mέλος της K.Π.E του Συνασπισμού και της Oικολογικής Oμάδας Σητείας.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547076
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.