ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΕΞ - 1ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Υγεία
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 11 Φεβρουάριος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΕΞ - 1ο

(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)

ΜΕΡΟΣ Ι.

A). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ:

Μετά τις επιτυχημένες ενημερωτικές εκδηλώσεις στην στρατευμένη νεολαία (126 Σ.Μ, Σ.Ε.Α.Π, 133 Σ.Μ και 138 Σ.Μ, ενημερώθηκαν 750 άτομα), ακολουθεί η μαθητιώσα νεολαία των Λυκείων της πόλης Ηρακλείου, σύμφωνα με την εγκύκλιο 4457/10-11-204 και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα Λύκεια της πόλης του Ηρακελείου.

Ο σχεδιασμός από τη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων του ΥΠ.Ε.Π.Θ και το Κέντρο Ελέγχου Εειδκών Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει βάλλει ως προτεραιότητα τη νεολαία και μετά τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όπως και κάθε άλλη οργανωμένη ομάδα ενηλίκων. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες προκειμένου να γίνει σωστός προγραμματισμός, καλό είναι από τώρα να επικοινωνούν τον υπεύθυνο του προγράμματος για το Ν. Ηρακλείου Μανόλη Βουτυράκη στην Ν.Ε.Λ.Ε Ηρακελείου και στα τηλέφωνα 2810-289410 –Φαξ: 2810- 280813.

Το πρόγραμμα γίνεται πιλοτικά σε 8 νομούς (όπου είναι οι έδρες περιφερειών) μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο. Αφού προοδευτικά αξιολογηθούν οι δράσεις το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και στους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας.

Τα Λύκεια που έχουν προγραμματισθεί, να αρχίσουν με τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι:

Πειραματικό Λύκειο (Δ/ντής κ. Φραγκιαδουλάκης Μάνος), 10ο Ενιαίο Λύκειο (Δ/ντης κ.Χρήστος Παπαδογιάννης), 8Ο Ενιαίο Λύκειο (Δ/ντ.ής κ Βρανάκης Δημ.), 3ο Ενιαίο Λύκειο (Δ/ντρια κ. Σοφία Κανάκη),13ο Ενιαίο Λύκειο (Δ/ντής κ Χατζάκης Σταύρος) κ.λ.π.

Το σύνολο των μαθητών των παραπάνω Λυκείων ανέρχεται περίπου στα 1227 άτομα. Ο χρόνος έναρξης του προγράμματος στα Λύκεια και τα 2-ωρα που θα υλοποιηθεί, θα γίνει μετά από προσωπικές συναντήσεις με τους διευθυντές των Λυκείων, για τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε και τα μαθήματα να μην επηρεασθούν, αλλά και το πρόγραμμα να έχει επιτυχία. Σίγουρα όμως η λήξη του προγράμματος θα είναι ως το τέλος του Μαρτίου.

Με αφορμή την (ξενόφερτη) εορτή των ερωτευμένων στις 14 Φλεβάρη, θα αφιερώσουμε μέρος της ενημέρωσης που κάνουμε για το AIDS, στους πολίτες της πόλης μας και ειδικά θα γράψουμε για το τι είναι ο ιός αυτός, πώς μεταδίδεται, πως δεν μεταδίδεται και τους τρόπους προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες του Κ.Ε.Ε.Λ:

B) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ HIV (Human Immunodeficiency Virus);

Είναι ο ιός της ανθρώπινης αοσοανεπάρκειας, ο ιός δηλαδή που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους και άλλες ασθένειες.

Γ) Πως δρα ο HIV;

O ιός καταστρέφει μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (CD4+). Αυτή είναι μια αργή, αλλά σταδιακή διαδικασία. Όταν ο αριθμός των κυττάρων αυτών πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες όπως όγκους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μερικές χαρακτηριστικές νόσοι, τις οποίες ένα άτομο αρνητικό στον ιό κάτω από συνήθεις συνθήκες να αντιμετωπίσει.

Δ) Τι σημαίνει είμαι οροθετικός (φορέας ΑΙDS);

Σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί από τον HIV. O ιός κυκλοφορεί μέσα στο σώμα μας. Στα αρχικά στάδια αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα και γι΄ αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πάρα πολύ καλά.

Ε) Τι σημαίνει «έχω αναπτύξει AIDS;» ή έχω νοσήσει;

Όταν o HIV καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες που συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους υπόλοιπους ανθρώπους. Εάν έχετε αναπτύξει μία από αυτές τις λοιμώξεις ή νόσους, τότε έχετε αναπτύξει AIDS.

ΣΤ) Ποιός μπορεί να μολυνθεί από τον HIV;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.

Ζ) Πώς μεταδίδεται ο ιός;

- Με τη σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερμτικά, και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας, μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

- Με την κοινή χρήση συριγγών βελονών ή άλλων εργαλείων για την προετοιμασία υλικού για τη χρήση ενθοφλεβίων ναρκωτικών.

- Από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Η) Πως δεν μεταδίδεται ο ιός;

- Από κοινωνικές επαφές, όπως χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί στο μάγουλο.

- Στο χώρο της δουλειάς ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο στον οποίο συναθροίζονται άνθρωποι, όπως θέατρα, στάδια, σχολεία,, γραφεία, κ.λ.π.

- Από τη θάλασσα ή την πισίνα, από τον ιδρώτα και το σάλιο, από τα ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα.

- Από τις τουαλέτες, από τα κουνούπια ή άλλα έντομα.

Θ) Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ;

- Να χρησιμοποιείται προφυλακτικά κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείται προφυλακτικό από LATEX.

- Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκτεθείτε στο ιό.

- Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται κάποιο λιπαντικό, μη βάζετε βαζελίνη ή άλλο τέτοιο υλικό γιατί καταστρέφει το προφυλακτικό. Προμηθευτείτε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό.

- Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβια ένεση ναρκωτικά ή άλλες ουσίες μη μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες.

- Μη μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.

- Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, ζητήστε πληροφόρηση από το γιατρό σας. Συζητήστε μαζί του για τον HIV.

Ι) Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνετε το αντίστοιχο τεστ. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται απόλυτα υγιής.

Το τεστ μπορείτε να το κάνετε δωρεάν σε ένα από τα Κέντρα Αναφοράς AIDS (στο Ηράκλειο υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες τόσο στο ΠΑ.Γ.ΝΗ, όσο και Βενιζέλειο), είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης, σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί, είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο. Μόνο το αναγκαίο προσωπικό θα μπορεί να δει πληροφορίες για το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239752
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.