ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ Μέρος 4ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόψεις
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 11 Φεβρουάριος 2005

Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ Μέρος 4ο

Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΜΕΡΟΣ 4ο: ΟΙ ΡΥΠΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Ο Ελληνικός χώρος είναι γεμάτος διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις (ειδικά σε προεκλογική περίοδο). Οι διαβεβαιώσεις όμως είναι απατηλές και οι υποσχέσεις τηρούνται μονάχα όταν εξυπηρετούν τα ατομικά συμφέροντα του καθενός.

Γνωρίζουμε πολύ καλά (είμαστε έξυπνος λαός), πως η υπόσχεση δημιουργεί ευθύνη, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να την προσφέρουμε χωρίς να λογαριάσουμε τις συνέπειες της.

Η αθέτηση υποσχέσεων στην Ελλάδα έχει καταντήσει εθνικό σπορ. Η νοθεία των προϊόντων, των αξιωμάτων, των επαγγελμάτων, των συνειδήσεων, των καταστάσεων, των διαθέσεων, ακόμη και των ελπίδων είναι αποτέλεσμα ανευθυνότητας.

Η ανευθυνότητα όμως κατοικεί μόνιμα και δοξάζεται από τους κατοίκους των δημοσίων υπηρεσιών καθημερινά. Υποθέτουμε, πως οι τίτλοι Δήμαρχος, Νομάρχης, Προϊστάμενος, Διευθυντής, Τμηματάρχης κ.ά., ανήκουν σε υπεύθυνα πρόσωπα. Μεγάλη πλάνη. Αυτά τα αφεντικά των δημοσίων υπηρεσιών διαθέτουν : λαμπρότατα γραφεία, χτυπητές επικεφαλίδες, πολλές σφραγίδες, εμβρίθεια, σοβαροφάνεια και συχνά ικανά εισοδήματα. Δεν διαθέτουν όμως το θάρρος της προσωπικής ευθύνης, γιατί εκεί που ένα ζήτημα, ένα πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί κατά τον αμεσότερο τρόπο αφήνεται να τελματωθεί, να διαλυθεί, ώστε να μην παρέχει ενόχληση.

Οι περισσότεροι στις δημόσιες υπηρεσίες φορτώνουν τις ευθύνες στους άλλους και στον χρόνο. Με το πέρασμα του χρόνου ένα πλήθος πραγμάτων χάνουν τη σημασία τους. Γιατί λοιπόν να ταλαιπωρηθούμε και να γίνουμε δυσάρεστοι στους ισχυρούς και να πληρώσουμε ακριβά την προσήλωσή μας στο χρέος;

Για να εκδοθεί μια άδεια ή μια απλή περιβαλλοντική μελέτη, πρέπει να περάσει από επιτροπές συμβούλια και παρασυμβούλια, από γραφεία σε γραφεία και γραφειάκια, από ένα πλήθος μισουπεύθυνα και μισοανεύθυνα πρόσωπα.

Με τον τρόπο αυτό η ευθύνη κατατεμαχίζεται και στο τέλος κονιορτοποιείται. Δεν υπάρχει πουθενά ένα αρμόδιος, που να έχει πάρει την αίτηση στα χέρια του, να την εξετάσει, αν συμφωνεί με το νόμο ή όχι και ανάλογα να την δεχτεί ή να την απορρίψει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι με το νόμο 1596/86, ο οποίος βελτιώθηκε πολύ με τον 2690/99, πρέπει ο πολίτης να ενημερωθεί αιτιολογημένα για τους λόγους απόρριψης και την αιτία καθυστέρησης της υπόθεσή του, οι άνθρωποι του δημοσίου, τον γράφουν στα παλαιά τους τα υποδήματα.

Ο ταλαίπωρος ο πολίτης δεν αρκεί μόνο να υποβάλλει την αίτησή του, αλλά του έχουν επιβάλλει και τη διεκπεραίωση της. Αυτό σημαίνει ότι, θα χάσει τον καιρό του ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες και πηγαίνοντας από γραφείο σε γραφείο, μετατοπιζόμενος από αρμόδιο σε αρμόδιο και χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να βρει το δίκιο του. Εάν δεν βρει τελικά το δίκιο του, θα καταλήξει σε κάποιο προστάτη του δημόσιου βίου, που θα του λύσει το πρόβλημα του, πάντα όμως με κάποιο αντάλλαγμα.

Δεν ξέρω τελικά, αν είμαστε λαός ανεύθυνος, αυτό όμως που γνωρίζω πολύ καλά, είναι ότι, η γραφειοκρατία και η ανευθυνότητα, ρυπαίνουν τη δημόσια διοίκηση και οδηγούν στην εξαθλίωση και μαρασμό το κοινωνικό σύνολο και το κράτος.

Ελπίζω, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος να είναι απλώς η πρώτη φάση της μάχης κατά της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Η ρίζα του κακού στην χώρα μας είναι, ότι στους κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης η σχετική νομοθεσία, είναι τόσο δαιδαλώδης, ώστε κατ’ ουσία ο δημόσιος λειτουργός είναι ελεύθερος να δράσει κατά το δοκούν. Πάνω λοιπόν, στην πραγματικά κινούμενη άμμο του θεσμικού πλαισίου της δημόσιας διοίκησης είναι αδύνατον να περιμένουμε αυτή να λειτουργήσει με διαφάνεια και αποτελεσματικά. ¶ρα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, όπως λέει και ο λαός και αν δεν αλλάξει η κακή συνήθεια της βιομηχανίας των νόμων, τίποτε και ποτέ δεν θα λειτουργήσει στο δημόσιο στην Ελλάδα. Μπορεί να κερδίζουμε κάποιες μάχες κατά της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, τον πόλεμο όμως ποτέ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57582220
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.