ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διεθνές Φόρουμ των Πολιτών κατά της Coca-Cola Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
mcspotlight.org , Κυριακή, 01 Φεβρουάριος 2004

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2004

Φόρουμ των Πολιτών κατά της Coca-Cola
McLibel Καμπάνια υποστήριξης

"Πρέπει να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία για να πολεμήσουμε τις πολυεθνικές"

Μουμπάι - Ινδία:
Η Coca-Cola έχει πρόβλημα. Μια ιστορική διαδήλωση.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2004, πάνω από 500 διαδηλωτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Coca Cola στην Ινδία. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 150 κάτοικοι που διαμένουν γύρω από τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της πολυεθνικής, ενώθηκαν με μια μεγάλη ομάδα από υποστηρικτές από όλν τον κόσμο στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Μουμπάι της Ινδίας. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το "Φόρουμ των Πολιτών κατά της Coca-Cola"

Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε σε ένα πρόβλημα που δημιουργούν οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης. Τρείς κοινότητες της περιοχής υφίστανται την σοβαρή έλλειψη νερού λόγω των γεωτρήσεων στις εγκαταστάσεις που αποροφούν το μεγαλύτερο μέρος των υπόγειων υδάτων. σαν να μην έφτανε αυτό, η πολυεθνική, εντελώς ανεξέλεγτη, απορρίπτει τα απόβλητά της στο έδαφος μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και το ελάχιστο νερό που απομένει. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται σε μια επέκταση των εγκαταστάσεων που προγραματίζεται, φοβούμενοι ότι η κατάσταση έλλειψης και μόλυνσης του νερού θα χειροτερέψει.

"Οι πρακτικές της Coca-Cola είναι χαρακτηριστικές της βάρβαρης αλαζονείας και της εγκληματικής επιβολής των εταιρειών που λεηλατούν τις πηγές που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, στην περίπτωσή μας το νερό" δήλωσε ο Medha Patkar, συντονιστής του Εθνικής Συμμαχίας των Κινημάτων των Πολιτών. "Το δικαίωμά μας για νερό, γη και δάσος είναι υπό αμφισβήτηση" πρόσθεσε.

Η πορέια εγκαινίασε μια παγκόσμια καμπάνια για να φέρει την Coca-Cola υπόλογη για της πράξεις της. Ο Javier Correa, πρόεδρος της SINALTRAINAL απευθύνθηκε προς τους κατοίκους λέγοντας: "Οι Κολομβιανοί της SINALTRAINAL θα ενωθούν με τις κοινότητες των Ινδών σε ένα αγώνα για την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την επανόρθωση". Οι συνδικαλιστές της SINALTRAINAL, των εργαζομένων στις θυγατρικές της Coca-Cola, έχουν υποστεί έναν κύκλο απαίσιων βιαιοτήτων στην Κολομβία. Πολλοί έχουν δολοφονηθεί, άλλοι έχουν απαχθεί και βασανιστεί από τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Σε έλεγχο που έγινε στα προϊόντα της Coca-Cola στην Ινδία διαπιστώθηκε παρουσία μικροβιοκτόνων ουσιών στα αναψυκτικά. Σε μερικές περιπτώσεις η συγκέντρωση ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ξεκινήσει έρευνα για την αξιοπιστία των ευρημάτων ενώ το κοινοβούλιο στην ουσία υποστηρίζει ανοιχτά την προώθηση των προϊόντων της Coca-Cola και της Pepsico στην αγορά.

"Αυτή είναι μια κλασσική περίπτωση διπλών προνομίων της Coca-Cola" είπε ο Amit Srivastava, συντονιστής της Αμερικάνικής Διεθνούς Αντίστασης. "Η Coca-Cola νομίζει ότι μπορεί να προσβάλει ανενόχλητη τις κοινότητες στην Ινδία και να τους σερβίρει υποβαθμισμένα προϊόντα. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε την μάχη στις ΗΠΑ, στα χωράφια της Coca-Cola". Η διεθνής εκστρατεία για να φέρει την πολυεθνική προ των ευθυνών της έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες που θα την αναγκάσουν να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Στα μέλη του Φόρουμ Πολιτών κατά της Coca-Cola περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των τριών κοινοτήτων της Ινδίας (Plachimada της Kerala, Wada της Maharashtra και Mehdiganj στο Uttar Pradesh), η Εθνική Συμμαχία των Κινημάτων των Πολιτών, η SINALTRAINAL της Κολομβίας, το Δίκτυο Δράσης για την Κολομβία (ΗΠΑ), η Εκστρατεία Δικαοσύνης για την Κολομβία (Αυστραλία), το Λαϊκό Δίκτυο Ιθαγενών της Χιλής, Η Διεθνής Αντίσταση (ΗΠΑ), η Εκστρατεία Αναχαίτισης της Δολοφονικής Εταιρίας Coke (ΗΠΑ), και η Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Κολομβία (Μεγάλη Βρετανία).

Για περισότερες πληροφορίες, επισκευθείτε το www.IndiaResource.org και το site της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στην Κολομβία (Μεγάλη Βρετανία), www.colombiasolidarity.co.uk

Επικοινωνία:
McLibel Support Campaign
5 Caledonian Road, London, N1 9DX, UK.
Tel/Fax: +44 (207) 713 1269
E-mail: mclibel@globalnet.co.uk

Web: http://www.mcspotlight.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 239 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125059
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.