ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Φώτης Ποντικάκης , Τετάρτη, 09 Φεβρουάριος 2005
Τις μέρες αυτές σε όλη την Ευρώπη συζητείται το Ευρωσύνταγμα. Το κατά πόσον συζητείται βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση, όπως και το ποιοι λαμβάνουν μέρος τελικά στη συζήτηση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης και απόφασης των πολιτών, των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς όμως να γίνει κάτι τέτοιο, όταν το πλήρες κείμενο του Ευρωσυντάγματος μαζί με τα Πρωτόκολλα που το συνοδεύουν ξεπερνά τις εννιακόσιες (900) σελίδες; Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν τους πολίτες γνώστες του τι περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο...

ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ;

Τις μέρες αυτές σε όλη την Ευρώπη συζητείται το Ευρωσύνταγμα. Το κατά πόσον συζητείται βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση, όπως και το ποιοι λαμβάνουν μέρος τελικά στη συζήτηση.

Κανονικά θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης και απόφασης των πολιτών, των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς όμως να γίνει κάτι τέτοιο, όταν το πλήρες κείμενο του Ευρωσυντάγματος μαζί με τα Πρωτόκολλα που το συνοδεύουν ξεπερνά τις εννιακόσιες (900) σελίδες; Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν τους πολίτες γνώστες του τι περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο, κι ακόμη περισσότερο δεν τους θέλουν να είναι εκείνοι (οι πολίτες, οι λαοί) που θα αποφασίσουν για την έγκρισή του.

Έτσι, η συζήτηση διεξάγεται μεταξύ των «ειδικών», οι απλοί πολίτες «ενημερώνονται» -αν γίνεται κι αυτό – από «εκλαϊκευτικές» παρουσιάσεις – περιλήψεις του σχεδίου Ευρωσυντάγματος, όπου φυσικά κυριαρχεί η υποκειμενικότητα (παρουσιάζονται τα σημεία που κρίνει σκόπιμο αυτός που κάνει την παρουσίαση…).

Είναι όμως Σύνταγμα το Ευρωσύνταγμα; Εμείς τουλάχιστον από την ελληνική Ιστορία έχουμε μάθει ότι ένα Σύνταγμα προκύπτει από αντιπροσώπους εκλεγμένους από το λαό ειδικά για να το συντάξουν (Συντακτική Εθνοσυνέλευση), συνήθως μετά από μια επανάσταση ή μια μεγάλη πολιτειακή αλλαγή. Έτσι θυμόμαστε ακόμη τα Συντάγματα της ελληνικής Επανάστασης (που δημιουργήθηκαν από εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού) αλλά και το Σύνταγμα του 1975, που δημιουργήθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας από Συντακτική Εθνοσυνέλευση, βουλευτές εκλεγμένους για να φτιάξουν το Σύνταγμα της Δημοκρατικής Πολιτείας. Στην περίπτωση του Ευρωσυντάγματος, εκλέξαμε Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν το θυμόμαστε; Όχι βέβαια, διότι το εν λόγω Σχέδιο Ευρωσυντάγματος ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωβουλής, βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων και εκπροσώπων ΜΚΟ (Συντακτική Συνέλευση) που όμως κι αυτό ακόμη «χτενίστηκε» από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.. Έτσι φτάσαμε στο τελικό σχέδιο Ευρωσυντάγματος που παρουσιάζεται στους πολίτες της Ευρώπης.

Το κεφάλαιο «ποιος αποφασίζει για την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος» είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Ένα Σύνταγμα οφείλει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την εφαρμογή του. Συνιστά μια μεγάλη πολιτειακή αλλαγή (θα είναι πάνω από τα Εθνικά Συντάγματα των κρατών –μελών) κι ως τέτοια θα έπρεπε να εγκριθεί με πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα (όπως π.χ. κάναμε στην Ελλάδα δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας). Οι συντάκτες του κειμένου αυτού όμως δεν τόλμησαν να το βάλουν σε πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, όπως πρότειναν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι. Ελάχιστες μόνο χώρες – μέλη (όχι η Ελλάδα) θα κάνουν εθνικά δημοψηφίσματα για το θέμα αυτό (Ισπανία, Δανία, Βρετανία, Ιρλανδία κ.ά.), ενώ οι περισσότερες θα το εγκρίνουν με απόφαση της Βουλής τους, όπου οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι και η υιοθέτησή του σχεδόν βέβαιη.

Και μόνο η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη και την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος (ουσιαστικός αποκλεισμός των πολιτών, απουσία εκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης, έλλειψη πληροφόρησης, έγκριση από κοινοβούλια) είναι λόγος καταψήφισής του.

Κι εδώ πρέπει κανείς να τονίσει την απαράδεκτη τακτική των ελληνικών κομμάτων: Ενώ π.χ. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, εν τούτοις δεν αποτολμούν κάτι τέτοιο ούτε καν για τα μέλη τους! Πότε και με ποιες δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισαν οι μεν υπέρ (ΠΑΣΟΚ) κι οι δε εναντίον (ΚΚΕ, ΣΥΝ); Πόσα από τα μέλη τους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα για το τι προβλέπει; Ποιοι το συζήτησαν και αποφάσισαν υπέρ ή εναντίον; Γι’ άλλη μια φορά αναδεικνύεται περίτρανα η αντιδημοκρατική λειτουργία των ελληνικών κομμάτων, καθώς τα μέλη καλούνται να ακολουθήσουν τις αποφάσεις λίγων «φωτισμένων» ηγετών που δεν κάνουν καν τον κόπο να τους ενημερώσουν (όχι να τους ζητήσουν να πουν τη γνώμη τους και να συναποφασίσουν). Κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι τις μέρες αυτές διεξάγουν δημοψήφισμα μεταξύ των μελών τους για το θέμα αυτό, αφού έχει προηγηθεί διάλογος και αφού όλα τα μέλη έχουν ενημερωθεί λαμβάνοντας φάκελο με κείμενα υπέρ και εναντίον του συγκεκριμένου σχεδίου Ευρωσυντάγματος, Το αποτέλεσμα του εσωτερικού αυτού δημοψηφίσματος θα καθορίσει τη στάση των Οικολόγων Πράσινων στην Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Πράσινων που θα συνεδριάσουν για το θέμα αυτό στις 17 Φεβρουαρίου.

Τι φοβούνται όμως εκείνοι που απέκλεισαν τους πολίτες από τη διαδικασία σύνταξης του Ευρωσυντάγματος και από τη λήψη απόφασης για την υιοθέτησή του;

- Μήπως την ανάδειξη των αντιφάσεων ανάμεσα στη Θεμελιώδη Χάρτα των Δικαιωμάτων (που περιλαμβάνει την κατάργηση της θανατικής ποινής, την απαγόρευση των βασανιστηρίων, της δουλείας και των διακρίσεων και άλλα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα) και την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού σε όλο το υπόλοιπο κείμενο;

- Μήπως φοβούνται ότι θα γίνει γνωστό ότι επιτρέπει συμμετοχή σε προληπτικούς πολέμους, υποτάσσει την Ευρώπη στο ΝΑΤΟ, υποχρεώνει τα κράτη μέλη σε «ανάπτυξη των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών τους» (άρθρο Ι-41);

- Μήπως την πλήρη σχεδόν απουσία ακόμη και του όρου «δημόσιες υπηρεσίες» που αντικαθίσταται από τον όρο «υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος»;

- Ακόμη και στην προοδευτική Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στα άρθρα για την Παιδεία, ενώ αναφέρεται στο δικαίωμα καθενός να ιδρύει σχολικές μονάδες (ιδιωτικές προφανώς), δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «Δημόσια Δωρεάν Παιδεία». Αντ’ αυτού υπάρχει το γενικόλογο «καθένας έχει δικαίωμα να παρακολουθήσει δωρεάν την υποχρεωτική εκπαίδευση». Εδώ έχει σημασία κι η τελευταία λέξη ακόμα: Δεν υπάρχει καμμία αναφορά σε δημόσιο σχολείο αλλά σε «δωρεάν παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης». Πόσο αρμονικά δένει αλήθεια αυτό με τις –εξ Αμερικής ορμώμενες- ιδέες του κ. Γ. Παπανδρέου για «κουπόνια», με τα οποία θα εφοδιάζεται κάθε μαθητής για να φοιτά δωρεάν σε όποιο σχολείο θέλει! Στην πράξη αυτό το λαϊκίστικο μέτρο στις ΗΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση και το κλείσιμο των περισσότερων δημόσιων σχολείων και το φρακάρισμα πολλών ιδιωτικών που είχαν καλή «φήμη». Ξεχνάνε όσοι υποστηρίζουν τέτοιες ιδέες ότι το δημόσιο σχολείο φτιάχτηκε για να μορφώσει τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων πρώτ’ απ’ όλα (οι πλούσιοι πάντα είχαν και χρήματα και σχολεία για τα παιδιά τους), άρα η υποβάθμισή του τους φτωχούς είναι που πλήττει.

- Στο θέμα της Παιδείας το Ευρωσύνταγμα πηγαίνει πιο πίσω ακόμη κι από τη Συνθήκη της Νίκαιας: Η Συνθήκη της Νίκαιας πρόβλεπε ομοφωνία για τη λήψη απόφασης για την «απελευθέρωση» (διάβαζε ιδιωτικοποίηση) της Παιδείας, της Υγείας και των Οπτικοακουστικών Μέσων – Πολιτισμού. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν διεθνείς διαπραγματεύσεις στον διαβόητο ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου) για την «απελευθέρωση» (=ιδιωτικοποίηση) του εμπορίου των υπηρεσιών. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν βάλει στόχο την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (μιλάμε για τζίρο τρισεκ. Δολαρίων). Το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος προβλέπει πλέον όχι ομοφωνία αλλά ειδική πλειοψηφία, διευκολύνει δηλαδή τη λήψη απόφασης στην Ε.Ε. για «απελευθέρωση» (ιδιωτικοποίηση) της Παιδείας και της Υγείας.

- Να μιλήσουμε για τις λεπτομερέστατες διατάξεις υπέρ του «ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού και εμπορίου» που ανάγεται σε κύριο θεμέλιο του Ευρωσυντάγματος; Κι εμείς που μιλάμε για «ζώνες ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα προϊόντα» στρεφόμαστε κατά του «ελεύθερου και ανόθευτου εμπορίου», βάζουμε περιορισμούς.

- Ακόμη και το θετικό βήμα της αναγνώρισης της «νομοθετικής πρωτοβουλίας πολιτών» με 1 εκατομμύριο υπογραφές, υπονομεύεται, καθώς δεν προβλέπεται πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, αλλά απλώς (μετά από 1 εκατομμύριο υπογραφές!) η Κομισιόν υποχρεώνεται να θεσπίσει νόμο για το θέμα για το οποίο μαζεύτηκαν οι υπογραφές (δεν δεσμεύεται φυσικά τι θα λέει ο νόμος, τι εξαιρέσεις θα έχει κλπ)!

- Αλλά κι η πυρηνική ενέργεια, αντί να αποκηρυχτεί, νεκρανασταίνεται με την ενσωμάτωση στο Ευρωσύνταγμα της EURATOM, της συμφωνίας για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

- «Να το δεχτούμε τώρα σαν θετικό βήμα υπέρ της ενοποίησης των λαών της Ευρώπης κι ενάντια στους εθνικισμούς, κι αργότερα το βελτιώνουμε με τροποποιήσεις», λένε κάποιοι. Ποιες τροποποιήσεις; Τροποποίηση προβλέπεται μόνο με ομοφωνία και των 25 κυβερνήσεων και των 25 κοινοβουλίων! Δηλαδή είναι ουσιαστικά αδύνατη μια τροποποίηση υπέρ των κινημάτων. Πρακτικά, μόνο αντιδραστική τροποποίηση μπορεί να γίνει.

- Να πούμε και για το πολιτικό άσυλο (διότι η Ευρώπη θέλει να περηφανεύεται για την πολιτική ελευθερία και τη χορήγηση ασύλου σε κατατρεγμένους απ’ όλο τον κόσμο); Το Ευρωσύνταγμα προβλέπει ενιαία πολιτική χορήγησης ασύλου σε πολιτικούς πρόσφυγες από τρίτες χώρες και «συμφωνίες ΕΕ – τρίτων χωρών για τον έλεγχο της ροής προσώπων που ζητούν άσυλο». Τι συμφωνία μπορείς να κάνεις με μια χώρα που πολίτες της φεύγουν και ζητούν πολιτικό άσυλο σε άλλη; «Επαναπροώθηση» πολιτικών προσφύγων; Συμφωνία με το διάβολο;

- Μετά από όλα αυτά, το ζήτημα του ελλείμματος δημοκρατίας (μόνο το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγεται, όλα τα άλλα όργανα διορίζονται από τις κυβερνήσεις) αλλά και το ότι δεν θα έχει πλέον κάθε χώρα δικό της επίτροπο, είναι μάλλον περιττό να αναφερθούν.

Η μη επικύρωση του Ευρωσυντάγματος είναι μάλλον βέβαιη, καθώς αβέβαιη είναι η έκβαση των δημοψηφισμάτων σε Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία και αλλού, όπου και οι Πράσινοι έχουν ταχθεί εναντίον. Ήδη, μυστικές διαπραγματεύσεις γίνονται στις Βρυξέλλες για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, μετά την καταψήφισή του σε μερικές έστω χώρες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεχτούμε ένα σχέδιο Συντάγματος που δεν είναι Σύνταγμα, που δεν προέκυψε από τα κινήματα (αντίθετα τα υπονομεύει όπως π.χ. το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης το οποίο μάχεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών που προωθεί ο ΠΟΕ), που δεν κληθήκαμε ούτε να το διαμορφώσουμε και δεν καλούμαστε ούτε καν να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ισχύει πάνω από το Σύνταγμα της χώρας μας, που αναπτύσσει τις στρατιωτικές δαπάνες και υποτάσσεται στο ΝΑΤΟ, που δεν διασφαλίζει τη βασική δημοκρατική αρχή οι πολίτες της κάθε χώρας και της Ευρώπης να είναι ο τελικός κριτής κι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για όσα τους αφορούν.

Φώτης Ποντικάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 143 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57079561
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.