ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ Μέρος 5ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα ελαιουργείων
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2005

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ Μέρος 5ο

TA ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΠΗΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σχέδιο ολοκληρωτικής διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραπροϊόντων της ελιάς, με προηγμένες τεχνολογίες

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ 13 ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Μέρος 5ο:

1. Εισαγωγή:

Προηγήθηκε η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου Ε.Η.Ο (Εξάτμιση, Υδρόλυση, Οξείδωση) αρχικά στον ελαιουργείο του Συνεταιρισμού Πέλεκα Κέρκυρας και στη συνέχεια στο Αλάγνι Ηρακλείου, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και την οποία παρακολούθησαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες Ν. Ηρακλείου και ο τότε Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Καμπέλης.

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραπροϊόντων της ελιάς, που βασίζεται στη σύζευξη των τεχνολογιών Ε.Η.Ο (επεξεργασία υγρών αποβλήτων) και της τεχνολογίας SPILLIG που χρησιμοποιείται για την συμπαραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας. Το πάντρεμα αυτών των τεχνολογιών έδωσε τελικά την μέθοδο DOMINA,
 που αναλύσαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα.

Τροχοπέδη για την εφαρμογή της μεθόδου στα ελαιουργεία του νομού μας η γραφειοκρατία, η δυσπιστία ολίγων τοπικών παραγόντων, αλλά κυρίως ο ανταγωνισμός των οπαδών της απαράδεκτης για τα σημερινά δεδομένα μεθόδου των "εξατμισιοδεξαμενών" που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον, τους ελαιουργούς, αλλά και σε πόσο δύσκολη θέση φέρνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον Νομάρχη, όταν πρόκειται να κλείσει ένα ελαιουργείο που αποτελεί ένα από τους λίγους πυρήνες ανάπτυξης της επαρχίας.
"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" όμως, διότι η μέθοδος επανέρχεται στο προσκήνιο αναβαθμισμένη μετά το "πάντρεμα" της Ε.H.O. με την μέθοδο SPILLING, για την συμπαραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε πρώτη φάση το Σχέδιο Ολοκληρωτικής Διαχείρισης Επεξεργασίας Και Αξιοποίησης Υποπροϊόντων της Ελιάς, εφεξής (Σ.Ο.Δ.Ε.Κ.Α.Υ.Ε) θα καλύψει τα 13 ελαιουργεία του δήμου Καζαντζάκη και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλο το νομό και την Κρήτη. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τη διαχείριση του Κατσίγαρου στο νομό μας, συνεχίζοντας την παρουσίαση του προβλήματος και τις μεθόδους αντιμετώπισή του από το προηγούμενο δημοσίευμα.

2. Aξιοποίηση του κατσίγαρου:

Aπό ένα τόνο ελιάς που επεξεργαζόμαστε με ένα τριφασικό decanter παίρνουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα προϊόντα: α. 200 κιλά λάδι β. 500 κιλά πυρήνα από την οποία παίρνουμε 300 κιλά πυρηνόξυλο και πυρηνέλαιο γ. ένα τόνο κατσίγαρο.

Από ένα τόνο κατσίγαρο τον οποίο επεξεργαζόμαστε με την μέθοδο Ε.Η.Ο παίρνουμε :

1) 780 κιλά νερό για οποιαδήποτε επαναχρησιμοποίηση,
2) 24 κιλά λάδι βιομηχανικής ποιότητας ή ποιότητας παρόμοιας με τα λάδια που παρήχθησαν από τις ελιές από τις οποίες προήλθε ο κατσίγαρος,
3) 50 κιλά ζωοτροφή (κυτταρίνη) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καύσιμη ύλη,
4) 100 κιλά λάσπης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμη ύλη ή λίπασμα.

Ο συνδυασμός του πυρηνόξυλου, της ζωοτροφής και της λάσπης του συγκεντρώματος σαν καύσιμου μας δίδουν μετά από κοκκοποίηση, 450 κιλά καύσιμης ύλης που αποδίδει 200 ΚW/h.

Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ελήφθη σαν βάση η τεχνολογία SPILLING, απλή και σταθερή, με δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος από 250ΚW/h και άνω. Το σχέδιο ισχύει για τριφασικά ελαιουργεία. Όμως μπορεί να προσαρμοστεί και για διφασικά εφόσον γίνει διαχωρισμός της λάσπης σε υγρή και στερεά φάση με επανάληψη της φυγοκέντρισης.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται και το πρόβλημα του πυρήνα των διφασικών ελαιουργείων, ενώ η διαχείριση των αποβλήτων των διφασικών είναι ταυτόσημη με εκείνη των τριφασικών.

Η πρόταση για τον δήμο Καζαντζάκη περιλαμβάνει όπως προαναφέραμε 13 ελαιουργεία που παράγουν ανάλογα με την σοδειά μεταξύ 18.000 – 22.000 τόννους κατσίγαρο ετησίως που δημιουργεί τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Από την άλλη στην Κρήτη υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα με το χρησιμοποιούμενο λόγω της εξάρτησης από το πετρέλαιο και της αύξησης ζήτησης ενέργειας περίπου 10% ετησίως.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν περιληπτικά από τον συνδυασμό των προηγμένων τεχνολογιών Ε.Η.Ο και SPILLING και μιας ορθολογιστικής εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρονται από το πάντρεμα τους είναι για την περιοχή του δήμου Καζαντζάκη (με βάση μια παραγωγή κατσίγαρου 20.000 ετησίως) τα ακόλουθα :

α. Ριζική λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος β. Εξοικονόμηση 15.600 τόννων νερού κατάλληλου για οποιαδήποτε χρήση γ. Ανάκτηση 160 τόννων λάδι άριστης ποιότητας δ. Ανάκτηση 320 τόννων λάδι βιομηχανικής χρήσης ε. Παραγωγή 500 τόννων πυρηνέλαιο στ. Παραγωγή 9.000 τόννων κοκκοποιημένου καυσίμου (που ισοδυναμεί με 3.200 τόννους πετρελαίου ή 37,8 GWh θερμική ενέργεια), από τα οποία 1050 τόννοι χρησιμοποιούνται για την λειτουργία της μονάδας και 7.950 τόννοι διατίθενται για πώληση.

Ανάλογα με την επιλογή του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του συντελεστή μετατροπής της από την παραπάνω ποσότητα καυσίμου (7.950 τόννοι) είναι δυνατή μια ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 4,2 και 10,67 GWh.

To κόστος της επένδυσης είναι της τάξης των 900 εκατ. Δρχ. και πρόκειται για μια μονάδα πλήρους επεξεργασίας των υποπροϊόντων της ελιάς ενεργειακά αυτοδύναμης και οικονομικά βιώσιμης.

Τα παραπάνω ισχύουν για τον Δήμο Καζαντζάκη, κατ’ επέκταση για όλη την Κρήτη όλες οι τιμές πρέπει να πολλαπλασιασθούν με συντελεστή 25. Αυτό σημαίνει ότι τα παραπροϊόντα της ελιάς αντί να ρυπαίνουν το περιβάλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο για την λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 38 Mew (5 φορές περίπου η ισχύς του Αιολικού Πάρκου της Μεγάλης Βρύσης) εξοικονομώντας 80.000 τόννους πετρελαίου ετησίως. Στα διαγράμματα ροής, φαίνεται η αξιοποίηση των υποπροϊόντων 1 τόννου ελαιοκάρπου με δύο εναλλακτικές λύσεις.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Παπαευσταθίου Γιώργο
Επισκέπτης , 2006-07-12 14:20:03
Κύριε Βουτυράκη, 
 
πολύ ενδιαφέρον το παραπάνω άρθρο σας.  
 
θά ήθελα να μάθω περισσότερα για την χρήση του εξανίου στην παραωγή πυρηνελαίου. αν έχετε τίποτα σχετικές πηγές, παρακαλώ επικοινωωήστε μαζί μου στο email: g.papaefstathiou@petrobras.gr. 
 
Ευχαριστώ 
Γιώργος Παπαευσταθίου
Στοιχεία Συγγραφέα γι
Επισκέπτης , 2006-07-20 11:03:18
Αγαπητέ κ. Βουτυράκη,  
 
Τα άρθρα σας περί διαχείρησης αποβλήτων ελαιοτριβείων είναι πολύ ενδιαφέροντα και θα ήθελα να μάθω ποιές είναι οι αναφορές σας μια και εκπονώ διδακτορική διατριβή σε παρεμφερή θέματα kai θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τις εργασίες σας σαν βιβλιογραφικές αναφορές. 
 
Με εκτίμηση  
Βασιλική Σκουλού e-mail:vskou@cheng.auth.gr 
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 175 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55277193
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.