ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ Μέρος 6o Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα ελαιουργείων
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 01 Φεβρουάριος 2005

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ Μέρος 6o

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Μηνάς Αντωνιάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελαιουργών Ν.Ηρακλείου
Μανόλης Βουτυράκης, Φυσικός Περιβ/γος, Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

ΜΕΡΟΣ 6ο:

Το Σάββατο 17-2-01 έγινε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ).

Εξ αιτίας της σοβαρότητας του θέματος που ήταν «Σχέδιο ολοκληρωτικής διαχείρισης -επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραπροϊόντων της ελιάς με το συνδυασμό των προηγμένων τεχνολογιών Ε.Η.Ο (Εvaporation- Hydrolisis – Oxidation) για υγρά απόβλητα (κατσίγαρος) και SPILLING (συμπαραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας)», εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής από τους προσκληθέντες φορείς.

Έτσι, και για πρώτη φορά είχαμε εκπροσώπηση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με την παρουσία του συμβούλου του Νομάρχη Ηρακλείου κ. Φραγκιαδάκη, των δημάρχων Αρκαλοχωρίου κ. Γιαννόπουλου, Βιάννου κ. Αναστασάκη και Θραψανού κ. Λαδωμένου, τον εκπρόσωπο του Κεντρικού Λιμεναρχείου κ. Παττακό, πολλών ελαιουργών της ευρύτερης περιοχής και της επαρχίας Βιάννου.

Στην αρχή, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν πρώτα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου ελαιουργών κ. Μηνά Αντωνιάδη και στην συνέχεια από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Α.Π.Ε και υπεύθυνο του Γραφείου Περιβάλλοντος κ. Μ. Βουτυράκη για την περιβαλλοντική εικόνα του νομού σε σχέση με την λειτουργία των ελαιουργείων και τον τρόπο διάθεσης των αποβλήτων (του κατσίγαρου) που χαρακτηρίστηκε από απαράδεκτη έως αφόρητη και εγκληματική.

Και η εικόνα αυτή, ας ληφθεί υπόψη δημιουργήθηκε από το νόμιμο τρόπο διάθεσης των αποβλήτων, που υποχρεώθηκαν οι ελαιουργοί να εφαρμόζουν με τις εξατμισιοδεξαμενές και όχι την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη ροή σε ρυάκια που έχει ελαχιστοποιηθεί σαν φαινόμενο.

Αμέσως μετά ο κ. Ινιωτάκης εξαίρετος επιστήμονας – ερευνητής γνωστός από την λειτουργία Πιλοτικής Μονάδας στην Κέρκυρα και το Αλάγνι –Ηρακλείου, που αναφερόταν στο περιβαλλοντικό πρόβλημα από τους κατσίγαρους το οποίο και επέλυσε οριστικά, μαζί με τριμελή επιστημονική ομάδα από τους κ.κ. Περικλή Κοντοδιό, Παναγιώτη Δημάκο και Ψαλτήρα, που εκπροσωπούσαν την ΔΑΒ-ΝΕΤ (Δίκτυο Αμυντικών Βιομηχανιών Α.ΕΒ.Ε) και είναι σύμβουλοι σειράς επιχειρήσεων (Μ & Σ Χουρδάκης Α.Ε., Sielman A.E., Ολύμπικ Τούλ Ελλάς, ¶ξων ΕΠΕ, CMC A.E., Οlympic Filter A.E., Γκίκας) ανέπτυξαν το πρωτοποριακό θέμα της συνάντησης, δίδοντας έμφαση στις δυνατότητες χρηματοδότησης και τα σχήματα των εταιρειών που μπορούν να την διεκδικήσουν.

Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την όλη συζήτηση διαμόρφωσαν κλίμα άκρας αισιοδοξίας για την δρομολόγηση ενός καινοτόμου έργου, που θα λύνει κατά τρόπο αποτελεσματικό και τελεσίδικο το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα του Νομού, δημιουργώντας παράλληλα κερδοφόρες βιομηχανικές εγκαταστάσεις από τα παραπροϊόντα της ελιάς.

Αίσθηση προκάλεσε η ευαισθητοποίηση του Δημάρχου Αρκαλοχωρίου και Βιάννου κ.κ. Γιαννόπουλου και Αναστασάκη αντίστοιχα, για το μέγα πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι ταυτόσημη της θέσης που έχει διατυπώσει προ πολλού και προωθεί για το ίδιο θέμα και ο Δήμαρχος του Δήμου Καζαντζάκης κ. Ρ. Κυπριωτάκης.

Η δέσμευση δε των δημάρχων ότι θα το θέσουν ως θέμα άμεσης προτεραιότητας στην Τ.Υ.Δ.Κ, αλλά και στο Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, είναι ένα πραγματικά παρήγορο και ελπιδοφόρο μήνυμα για παρόμοια σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπου η απειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, απαιτεί να αντιστέκεται, να πρωτοστατεί και να πρωτοπορεί η κάθε τοπική κοινωνία με τους φορείς της που είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.

Η λύση πλέον για την οριστική διαχείριση του κατσίγαρου υπάρχει και δεν είναι μόνο θεωρία σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αλλά εφαρμοσμένη με απόλυτη επιτυχία και ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα για κερδοφόρα επένδυση που και το μέγα περιβαλλοντικό πρόβλημα των αποβλήτων των ελαιουργείων θα θεραπεύσει ριζικά και μόνιμα, αλλά και στο ελλειμματικό ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης θα βοηθήσει.

Οι ελαιουργοί που κάποτε δεχτήκανε ως λύση ανάγκης το σημερινό τρόπο διάθεσης του κατσίγαρου, δαπανώντας τεράστια ποσά συμμορφούμενοι στις αποφάσεις και υποδείξεις των αρμοδίων, λογικά θα έπρεπε να αντιδράσουν στην σκέψη και μόνο ενδεχομένης αλλαγής τρόπου διάθεσης και διαχείρισης που τυχόν θα δημιουργούσε πρόσθετες ή καινούργιες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Και όμως επειδή δεν συμμερίζονται αυτούς που με υστερικές κραυγές προφητεύουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και το περιβάλλον σέβονται και προτάσεις είχαν που όμως δεν πέρασαν στο παρελθόν, άγνωστο για ποιους λόγους, αλλά και σήμερα με βελτιωμένη πρόταση ξεκινούν καινούργια προσπάθεια.

Οι ελαιουργοί ζουν από πολύ κοντά το έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα, σε κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικές περιοχές και φυσικά μεγάλης πυκνότητας ελαιουργείων, που προξενούν το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό σεβόμαστε και αγαπούμε το περιβάλλον, που είναι το σπίτι μας, το χωριό μας, το αμπέλι μας, το χωράφι μας. Όμως δεν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την προστασία του περιβάλλοντος, κι ενώ θέλουν να συμβάλλουν δεν μπορούν πάντα. Με όση σχολαστικότητα και αν λειτουργήσουν οι ελαιουργοί στην σωστή διάθεση των αποβλήτων του ελαιουργείου τους, παράγοντες αστάθμητοι και ανεξάρτητοι της θέλησής τους, δυνατόν να δημιουργήσουν μικρής ή μεγάλης έκτασης ρύπανση στη γύρω περιοχή με την εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα μέθοδο των εξατμησιοδεξαμενών που δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το μετατοπίζει.

Είναι σίγουρο ότι με τη νέα μέθοδο αποφεύγεται μια για πάντα η ρύπανση α) του υπεδάφους, β) του υδάτινου περιβάλλοντος, γ) της αποπνικτικής δυσοσμίας ειδικά τους θερινούς μήνες, δ) της οπτικής ρύπανσης και γενικά η υποβάθμιση περιοχών παραγωγικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Ας αναλάβει επί τέλους και η πολιτεία (κράτος) τις ευθύνες της, όπως τις ανέλαβε μετά τις οδηγίες της Ε.Ε., για τα στερεά απόβλητα και μετά το τσουχτερό πρόστιμο των 20.000 ευρώ ημερησίως για τον Κουρουπητό. Ας εφαρμόσει την δοκιμασμένη μέθοδο Ε.Η.Ο, την οποία το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εγκρίνει με την με αρ. 67916/29-1-1998 απόφασή του. Ας εφαρμόσει Εθνικό Σχεδιασμό για τα απόβλητα των ελαιουργείων, όπως έχει εφαρμόσει για τα στερεά απόβλητα με τους ΧΥΤΑ και τα αστικά λύματα με τους βιολογικούς καθαρισμούς. Οι ελαιουργοί, θα είναι οι πρώτοι που θα υποστηρίξουν τον σχεδιασμό αναλαμβάνοντας και το οικονομικό κόστος πους τους αναλογεί, και θα συμμορφωθούν με λύσεις που δίνουν οριστικά και ριζικά λύση στο πρόβλημα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα τα παραπροϊόντα της ελιάς και μόνο στην Κρήτη, δίδουν καύσιμη ύλη που ισοδυναμεί με το 1/3 περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας,που καταναλώνεται στο νησί (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων 1996), ενώ με τη μέθοδο SPILLING που παντρεύεται με την Ε.Η.Ο, είναι δυνατή πέρα από την ριζική επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος (π.χ. για τον Δήμο Καζαντζάκη, για τον οποίο έχουν γίνει υπολογισμοί και για 18000 –22000 τόννους κατσίγαρου) η ορθολογική εκμετάλλευση και παραλαβή των κάτωθι χρήσιμων υποπροϊόντων:
- Εξοικονόμηση 15.600 τόνων νερού κατάλληλου για οποιαδήποτε χρήση.
- Ανάκτηση 160 τόνων λάδι άριστης ποιότητας.
- Παραγωγή 320 τόνων λάδι βιομηχανικής χρήσης.
- Παραγωγή 500 τόνων πυρηνέλαιο.
- Παραγωγή 9.000 κοκκοποιημένου καύσιμου (που ισοδυναμεί με 3200 τόνους πετρελαίου).

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 233 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087816
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.