ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Ερωτήσεις και απαντήσεις Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κινήματα
Greenpeace , Παρασκευή, 28 Ιανουάριος 2005

Greenpeace
Αθήνα, 28-1-2005

Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Βασικά στοιχεία:

Πότε θα γίνει; 26-31 Ιανουαρίου 2005

Που; Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία

Πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν; περίπου 100.000 (σε σύγκριση με τους 20.000 του πρώτου ΠΚΦ το 2001)

Τι θα γίνει;  Αρκετές χιλιάδες συναντήσεις και εργαστήρια πάνω σε έντεκα θεματικές ενότητες:

1 – Ανεξαρτησία της σκέψης, επαν-οικειοποίηση και κοινωνικοποίηση της γνώσης και των τεχνολογιών

2 – Υπεράσπιση της διαφορετικότητας, του πλουραλισμού και των διαφορετικών ταυτοτήτων

3 – Τέχνες και δημιουργικότητα: χτίζοντας μια ανθεκτική ανθρώπινη κουλτούρα

4 - Επικοινωνία: αντι-ηγεμονικές πρακτικές, δικαιώματα και εναλλακτικές λύσεις

5 –Υπερασπίζοντας τη Γη και διασφαλίζοντας τα κοινά αγαθά των ανθρώπων: μια εναλλακτική λύση στην εμπορευματοποίηση και τον υπερεθνικό έλεγχο

6 – Κοινωνικοί αγώνες και δημοκρατικές εναλλακτικές προσεγγίσεις  – ενάντια στην νεοφιλελεύθερη κυριαρχία

7 – Ειρήνη, αποστρατικοποίηση και αγώνας ενάντια στον πόλεμο, το ελεύθερο εμπόριο και τα χρέη

8 – Μπροστά στην δημιουργία μιας διεθνούς δημοκρατικής τάξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης

9 – Κυρίαρχες οικονομίες - φτιαγμένες από και για τους ανθρώπους – ενάντια στην νεοφιλελεύθερη ερμηνεία του καπιταλισμού

10 – Ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για ένα δίκαιο και ίσο κόσμο

11 – Ηθική, κοσμοθεωρίες, και θρησκευτικές αντιλήψεις– αντιστάσεις και προκλήσεις μπροστά ένα νέο κόσμο.

Πώς θα γίνει;

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 500 αίθουσες συνεδριάσεων και συναντήσεων σε μια περιοχή με μήκος πάνω από 4 χιλιόμετρα.
 
Τι είναι το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ;

Το ΠΚΦ είναι ένας ανοιχτός τόπος συνάντησης, όπου συναντιούνται τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος τους είναι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να διαμορφώσουν προτάσεις και να δράσουν οργανωμένα και αποτελεσματικά μέσα από διάφορα δίκτυα, ώστε να δημιουργήσουν μια διαδικασία παγκοσμιοποίησης προσανατολισμένη προς την βιωσιμότητα, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Greenpeace παίρνει μέρος στο ΠΚΦ;

Ναι, η Greenpeace είναι μια από τις 129 οργανώσεις  του Διεθνούς Συμβουλίου (IC) του ΠΚΦ (περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Συμβούλιο: http://www.forumsocialmundial.org.br/main.php?id_menu=3_2&cd_language=2 ). Η οργάνωση έχει λάβει μέρος στις δραστηριότητες του ΠΚΦ από την πρώτη κιόλας Σύνοδό του. Η Greenpeace αντιτίθεται στην σύγχρονη μορφή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Το ελεύθερο εμπόριο οδηγεί στην εξάντληση των φυσικών πόρων, στην αύξηση της ρύπανσης, καθώς παράγουμε και καταναλώνουμε όλο και περισσότερα, καθώς και στη δημιουργία μεγαλύτερων ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες, αλλά και στο εσωτερικό τους.
 
Τι επιδιώκει να πετύχει η Greenpeace στο Πόρτο Αλέγκρε το 2005;

Η Greenpeace θα συνεργαστεί με άλλες εθνικές και διεθνείς οργανώσεις πάνω στους τομείς των Μεταλλαγμένων Οργανισμών και Τροφίμων, των Πυρηνικών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των Κλιματικών Αλλαγών, του Εμπορίου, των Δασών και της Εταιρικής Ευθύνης. Η οργάνωση θα συμμετάσχει σε σεμινάρια και σε δημόσιες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

- Η Greenpeace θα εκθέσει τους κινδύνους μιας επερχόμενης «Δημοκρατίας της Σόγιας» που τείνει να δημιουργήσει η εταιρία Monsanto και να εξαπλωθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική. Στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε τους ακτιβιστές απ΄ όλο τον κόσμο για την ανάγκη να αντιδράσουμε στη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών, τον έλεγχο των πολυεθνικών και την αλλοίωση της τροφικής αλυσίδας μας.

- Η Greenpeace θα τονίσει ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά ένα σημαντικότατο  κοινωνικό ζήτημα, που απειλεί να υποβαθμίσει την ανάπτυξη. Θα επιδιώξει να αναπτύξει κοινή δράση μαζί με διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα ενάντια σ’ αυτή την κοινή απειλή

- Η Greenpeace θα προκαλέσει την κυβέρνηση της Βραζιλίας να συζητήσει δημόσια την πρόθεσή της να επανενεργοποιήσει το Πρόγραμμα Πυρηνικών. Στη συζήτηση, ενεργό ρόλο θα έχουν πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί από την πυρηνική ενέργεια, μεταλλωρύχοι ουρανίου, κάτοικοι περιοχών με πυρηνικές εγκαταστάσεις και ειδικοί επιστήμονες. Στόχος αυτής της συζήτησης είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι εγγενείς κίνδυνοι της πυρηνικής βιομηχανίας.

- Τέλος η Greenpeace σκοπεύει να παρουσιάσει μια «Μελέτη για τη δημιουργία πόλεων φιλικών προς το δάσος του Αμαζονίου», που αποδεικνύει ότι οι πόλεις επιλέγοντας μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά σωστή υλοτόμηση, μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής του Αμαζονίου. Η Greenpeace μάλιστα θα κατασκευάσει μια πίστα για skateboard με ξυλεία πιστοποιημένη από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών, με στόχο να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Βραζιλία μπορεί να χρησιμοποιήσει βιώσιμα το δάσος του Αμαζονίου. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για να παρουσιάσει τόσο τα προβλήματα της περιοχής του Αμαζονίου, όσο και τις διαθέσιμες λύσεις στους νέους που θα συμμετάσχουν στην Διηπειρωτική Συνάντηση Νέων.

 Συχνά μας ρωτούν...

...αν το ΠΚΦ είναι μια συνάντηση γεμάτη άχρηστες φλυαρίες;

Ε, όχι λοιπόν. Μέσα από προηγούμενες συνόδους του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ προέκυψαν πολλές αληθινά σημαντικές ενέργειες. Οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον παράνομο πόλεμο με το Ιράκ δεν θα γινόντουσαν ποτέ, αν δεν είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του ΠΚΦ τον Ιανουάριο του 2003.  Η Εκστρατεία ενάντια στις Περιοχές Ελεύθερου Εμπορίου στην Αμερική ήταν επίσης αποτέλεσμα των εργασιών του ΠΚΦ. Στη φετινή σύνοδο, αναμένεται ότι η κοινωνία των πολιτών θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιηθεί σχετικά στην 6η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Υπουργικού Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί στο Χονγκ Κονγκ (13-18 Δεκεμβρίου).

...αν το κίνημα αυτό έχει να προτείνει μια εναλλακτική προσέγγιση στο σύγχρονο μοντέλο της οικονομικής παγκοσμιοποίησης;

Μέσα στο ΠΚΦ δεν έχει διατυπωθεί μόνο μία εναλλακτική προσέγγιση, αλλά πολλές και διαφορετικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης όσων ρυπαίνουν το περιβάλλον, της διεκδίκησης της αναδιανομής γαιών και της δημιουργίας ενός παγκόσμιου κοινοβουλίου. Μέσα από αυτή την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων είναι δυνατόν να βρεθεί η κατάλληλη ακόμα και για τελείως διαφορετικές περιοχές.  Όπου αυτό είναι δυνατό, τα διάφορα κινήματα θα πρέπει να συμφωνούν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες (όπως αυτές ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και για την αποδυνάμωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου)  και να διασφαλίζουν ότι η δύναμη των κοινωνικών κινημάτων γίνεται αισθητή στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων.

...η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι ο κύριος χορηγός του ΠΚΦ. Ποιές είναι σήμερα οι σχέσεις μεταξύ του Προέδρου Λούλα και των κοινωνικών κινημάτων στη Βραζιλία;

Οι εξαγγελίες Λούλα για την ανάγκη συνεργασίας των λαών με σκοπό την αποτελεσματική καταπολέμηση της φτώχειας (πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τη συνάντηση που πραγματοποιούν στο Νταβός οι αρχηγοί των 8 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη) δε μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Λούλα απέτυχε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βραζιλία καθώς και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η κυβέρνησή του αποδείχθηκε αδύναμη σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτά των μεταλλαγμένων, των πυρηνικών, των κλιματικών αλλαγών και της καταστροφής των δασών. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας υποστηρίζει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας του, αλλά και το γεγονός ότι η επέκταση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών θα επιφέρει κοινωνικές αναταραχές και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον. Η κυβέρνηση Λούλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, πυρηνικού υποβρυχίου καθώς και τη χρηματοδότηση για την πλήρη ανάπτυξη προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δε μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, στο ΠΚΦ 2005, το “κλίμα” μεταξύ του Προέδρου Λούλα και των κοινωνικών κινημάτων της Βραζιλίας – της Greenpeace περιλαμβανομένης – αναμένεται να είναι εκρηκτικό. Στο ΠΚΦ 2005, θα ζητηθεί από τον Πρόεδρο Λούλα να στηρίξει τα αιτήματα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις και στο δρόμο της “ανάπτυξης με κάθε κόστος”. Το ευρύ φάσμα της κοινωνίας που τον στήριξε και τον έφερε στην εξουσία δεν πρόκειται να το ξανακάνει, στις εκλογές του 2006, εκτός εάν ο Πρόεδρος Λούλα αλλάξει ρότα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Maartje van Boekel, τηλ: +31 207 182 098; κινητό: +31 646 162 021 (Πόρτο Αλέγκρε)
Gladis Eboli, 55 (11) 30351155 (Πόρτο Αλέγκρε)
Νίκος Χαραλαμπίδης, 210 3807 374, 6979 395108 (Αθήνα)
GREENPEACE, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 3806374-5, fax. 210 3804 008
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57090369
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.