ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ Μέρος 2ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα ελαιουργείων
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2005

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΛΙΑΣ

ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Μέρος 2ο

Στο Νομό Ηρακλείου, πρέπει να απονεμηθεί το βραβείο Γκίνες για τις χαμένες ευκαιρίες, όχι μόνο στο θέμα της διαχείρισης των κατσίγαρων, αλλά και σε άλλα θέματα προγραμματισμού και υλοποίησης υποδομών για την αειφόρο ανάπτυξη αυτού του τόπου.

1η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Το πρόβλημα απασχόλησε έντονα πολλούς επιστήμονες στη Διεθνή Διημερίδα που έγινε στη Σητεία 16-17 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παράρτημα Κρήτης και του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν ήταν υψηλού κύρους και γνώριζαν το θέμα τους, αφού επί χρόνια έκαναν έρευνα και είχαν προτάσεις επίλυσης του προβλήματος.

Θέλω και εδώ να τονίσω και για μια φορά να καυτηριάσω την παντελή απουσία της πολιτείας, η οποία γνώριζε και ποσοτικά και ποιοτικά το πρόβλημα. Γνώριζαν ότι η Κρήτη ΠΡΩΤΗ στην Ελλάδα παρήγαγε 700.000 περίπου τόννους κατσίγαρων τη σαιζόν (90-100 ημέρες), με δεύτερη τη Πελοπόννησο, με 400.000 τόννους κατσίγαρους την ελαιοκομική περίοδο. Γνώριζαν επίσης τα χαρακτηριστικά του κατσίγαρου, πόσο επικίνδυνα ήταν για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.

Είναι αναγκαίο εδώ να αναφέρω γι όσους, θα επικαλεσθούν άγνοια, ότι ο κατσίγαρος ή τα λιοζούμια, όπως αναφέρονται διαφορετικά, ή η μούργα όπως αναφέρεται στην Κέρκυρα, έχει ρυπογόνο φορτίο πού φθάνει τα 120 –130 Kg/m3 (που σημαίνει ότι για να διασπασθεί 1 m3, απαιτούνται 120-130 kg Οξυγόνου, το οποίο προφανώς αφαιρούσαν από τους ποταμούς και τα ρυάκια σκοτώνοντας χιλιάδες υδρόβιους οργανισμούς από ασφυξία).

Εκτός όμως από αυτό το PH του κατσίγαρου είναι όξινο (4,5-5), ενώ τα ψάρια και οι υδρόβιοι οργανισμοί ζουν σε περιβάλλον PH που κυμαίνεται από 6,7 μέχρι 8,6, εάν δε αυτό συνδυασθεί κει με τη μεταβολή της θερμοκρασίας του νερού, την οποία τα ψάρια δεν αντέχουν πάνω από 2ο C, μπορείτε να φανταστείτε το θανατηφόρο συνδυασμό των παραγόντων PH και μεταβολή θερμοκρασίας.

Ένα άλλο που δεν είναι γνωστό στους πολλούς, αλλά όσοι ασχολούνται με το θέμα το έχουν σε προτεραιότητα είναι η φυτοτοξικότητα του κατσίγαρου. Υπάρχουν δηλαδή στον κατσίγαρο ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες, οι πηκτίνες κ.λ.π, που είναι λίαν τοξικές και ό,τι δεν καταστρέφεται με τα άλλα δυσμενή χαρακτηριστικά των αποβλήτων των ελαιουργείων, καταστρέφονται από αυτές. Τις άλλες επιπτώσεις του κατσίγαρου, που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας δεν τις αναφέρω, γιατί πιστεύω, ότι πλέον και ο πλέον αδαής έχει νοιώσει στο πετσί του τις αρνητικές επιπτώσεις από την διάθεση των κατσίγαρων. τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας.

Το ερώτημα όμως που τίθεται αμείλικτα, τι έκανε η πολιτεία μετά όλες αυτές τις αποκαλύψεις μέχρι σήμερα ή καλύτερα τι έκαναν οι σύμβουλοι των πολιτικών σε τέτοια θέματα. Πιστεύω, ότι όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα ή δεν έκαναν τίποτα ή έκαναν το προαποφασισμένα, το οποίο καμιά σχέση δεν είχε με τις ημερίδες, τις μεθόδους και τις προτάσεις.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την διημερίδα της Σητείας. Σημειώνω δε ακόμη μια φορά ότι συμμετείχαν ειδικοί ερευνητές, καθηγητές, επιστήμονες από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Ευρώπης όπως: Κ. ΒΟΡΕΑΔΟΥ (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Λ. ΚΟΥΤΣΑΦΤΑΚΗΣ, Ε. ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ-ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ (Ινστιτούτο υποτροπικών φυτών και ελιάς Χανίων, Φ. ΦΛΟΥΡΗ, Ι. ΧΑΤΖΗΠΑΥΛIΔΗΣ, Κ. ΜΠΑΛΗΣ (Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ν. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ – Κ. ΒΟΖΙΝΑΚΗ (Ινστιτούτο υποτροπικών φυτών και Ελιάς Χανίων, 2 ΔΕΒ Χανίων), Γ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ (Ινστιτούτο Λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. Θεσσαλονίκης, Σ. ΚΩΝΣΤΑΣ, Λ. ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ, (ΙΤΕ/ΕΛΚΕΠΑ) Δ. ΝΤΑΛΗΣ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ (Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Λ. LOPEZ Ι. ΛΕΤΣΙΟΥ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σ. ΤΣΩΝΗΣ (Πανεπιστήμιο Πατρών), J. FIEST ROS DE URSINOS (Inst. De la Grasa C.S.I.C.), J. LOPEZ CAMINO (Aquary Estructuras S.A.) R. LOPEZ, F. CABRERA, M.C. SANCHEZ (IRNAS SCIC), BORDIU, Λ. MARTINEZ – BORDIU, E DUPUY DE LOME (CIDESPΛ) P. AMIRANTE (Universita degli studi di Bari), R. AMIRANTE, (Member of the 2nd Section of A.I.G.R.), B. BIANCHI (University of Bari), P.CATALANO (University of Molise), Α. ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗΣ, Ε. ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ – ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ, Ι. ΜΕΤΖΙΔΑΚΗΣ, Ι. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ (Ινστιτούτο υποτροπικών φυτών και ελιάς Χανίων Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε.), Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Ινστιτούτο τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων Λυκόβρυσης Αττικής Ε.Θ.Ι.A.Γ.Ε.), Ν. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ (University of Julich: Ερευνητική ομάδα προγράμματος Εnvireg), Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Ινστιτούτο τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων Λυκόβρυσης Αττικής Ε.Θ.Ι.A.Γ.Ε.), Λ. ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗΣ.

Αντί ν’ απαντήσω εγώ για την χαμένη ευκαιρία της περιόδου 1994, αφήνω τους επιστήμονες να το εκφράσουν μέσα από το στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε.

Πρώτα θα καταγράψω τις απόψεις του Δ. ΝΤΑΛΗ, γιατί πιστεύω ότι εκφράζει το σύνολο σχεδόν των εισηγητών, τις οποίες μελέτησα αναλυτικά.

Δ. ΝΤΑΛΗΣ:

Τρεις είναι οι διαπιστώσεις μου την συζήτηση στη διημερίδα, αλλά και από την ενασχόληση μου εδώ και 15 χρόνια (!) με το συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο.

1. Η πίεση που δέχονται οι παραγωγοί τόσο από την Πολιτεία η οποία εκδηλώνεται με μηνήσεις και κλείσιμο ελαιουργείων, όσο και από εταιρείες οι οποίες επιδιώκουν την προώθηση στην αγορά των λεγομένων « οικολογικών» Decarter αλλά και συστημάτων καθαρισμού των αποβλήτων.

Παρατήρηση: Προφητικά ο Δ. ΝΤΑΛΗΣ, διαπίστωσε το προαποφασισμένο της πολιτείας για δικές της σκοπιμότητες, αλλά εκείνο που κυριολεκτικά τον δικαίωσε, είναι η απαγόρευση των «οικολογικών διφασικών ελαιουργείων» με την παραγωγή των καρκινογόνων «ΒΕΝΖΟΠΥΡΕΝΙΩΝ» στα πυρηνέλαια της Ισπανίας, από την ανάμειξη του κατσίγαρου με τον πυρήνα.

2. Οι ασυντόνιστες μεμονωμένες περιστασιακές ερευνητικές προσπάθειες με κύριο χαρακτηριστικό την ανυπαρξία στοιχειώδους αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας των ερευνητών μεταξύ τους.

Παρατήρηση: Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην ημερίδα που έγινε στη Μεσαρά το 2000, για να υποστηριχθεί συγκεκριμένη μέθοδος και η τοποθέτησή μου σε αυτήν, ήταν ακριβώς ο αποκλεισμός άλλων ερευνητών, οι οποίοι θα προωθούσαν το θέμα μέσα από την συνεργασία και τον διάλογο.

3. Το δεδομένο που δέχονται όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, ότι δηλαδή είναι αδύνατο να υπάρξει ενιαία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος για τα 4.000 ελαιουργεία της χώρας.

Παρατήρηση: To πρόβλημα αυτό με απασχόλησε πάρα πολύ και κατέληξα στο συμπέρασμα το οποίο ανακοίνωσα στον Περιφερειάρχη κ. Καρούτζο παρουσία του κ. Αντωνιάδη προέδρου των ελουργών, ότι λόγω της γεωγραφικής κατανομής των ελαιοκομικών Περιφερειών, σωστό είναι αν αρχίσει «Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων» αρχίζοντας από την Κρήτη, που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και να ακολουθήσει η Πελοπόννησος και οι άλλες ελαιοκομικές περιφέρειες.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Δ. ΝΤΑΛΗΣ προτείνει:

Την άμεση συγκρότηση μιας ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, από την Πολιτεία (π.χ. Υπ. Γεωργίας), στην οποία θα συμμετέχουν:
- Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Γεωργίας, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπ. Υγείας.
- Ερευνητικοί φορείς του Υπ. Γεωργίας (Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε, Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς κλ.π)
- ΑΕΙ που ασχολούνται ερευνητικά με το αντικείμενο
- Το ΓΕΩΤΕΕ, την Ελαιουργική κ.λ.π

Αντικείμενο της εργασίας της επιτροπής θα είναι:

1. H προστασία των παραγωγών από κάθε είδους πιέσεις καθώς και η έγκυρη ενημέρωση και παροχή τεχνικών συμβουλών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Η αξιολόγηση των μεθόδων τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων ερευνητών καθώς και η συνεργασία μεταξύ τους.

3. Διαμόρφωση ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης των ελαιουργικών αποβλήτων για όλη την Ελλάδα (άποψή μου είναι για όλη την περιφέρεια καταρχήν), το οποίο να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

- Διερεύνηση δυνατότητας μετεγκατάστασης ελαιουργείων για κάποιες περιοχές

- Για την εφαρμογή της καταλληλότερης λύσης χρειάζεται «μόνο πολιτική βούληση»

- Κρίνεται απαραίτητη η επανάληψη τέτοιων συναντήσεων τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ 94, ΠΗΓΑΝ ΧΑΜΕΝΑ, ΔΙΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΣΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ, Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΤΜΙΣΙΟΔΕΞΑΜΕΝΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ «ΟΙΚΟ- ΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΥΟ ΦΑΣΕΩΝ».

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 296 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55127394
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.