ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΜΑΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2005

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΜΑΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η Κρήτη το «πράσινο νησί» όπως καταγράφεται στον πολιτικό χάρτη, δεν έχει καμιά σχέση με μεγάλες δασικές εκτάσεις, αφού μόλις στο 4,5 % του νησιού υπάρχει δασοκάλυψη. Τελευταία άρχισε να εμφανίζεται και το γαλάζιο χρώμα στον ίδιο χάρτη, παρά το γεγονός ότι το χρώμα της θάλασσας κυριαρχεί περιμετρικά του νησιού.

Ο συνδυασμός του πράσινου και του γαλάζιου στο φυσικό και πολιτικό χάρτη του νησιού, είναι οι πόλοι έλξης της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία όμως χωρίς σωστή και επαρκή ενεργειακό σχεδιασμό είναι καταδικασμένη. Επίσης η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ηλεκτρική ενέργεια της οποίας η παραγωγή και η κατανάλωση, προκαλεί ρύπανση σε ποσοστό 90% σε σχέση με άλλα έργα και δράσεις.

Η ενέργεια είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά η αλόγιστη επιλογή και χρήση επί δεκαετίες συμβατικών καυσίμων, έχει δημιουργήσει πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα και πλήρη εξάρτιση από το πετρέλαιο.

Ένα απηρχαιωμένο δίκτυο χωρίς καλή συντήρηση και γεννήτριες στα εργοστάσια των Λινοπεραμάτων Ηρακλείου και της Ξηλοκαμάρας των Χανίων (οι οποίες εκπέμπουν το περιβάλλον τόσα καπναέρια, που είναι ικανά να κρύψουν το λαμπρό ήλιο του νησιού, που εκτός από την έλξη που ασκεί στους τουρίστες, είναι μια ανεξάντλητη , αλλά και ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας), κάλυπταν μέχρι πριν δέκα χρόνια τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων να βυθιζόμαστε στο σκοτάδι και να εκδίδονται καθημερινά δελτία διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι που το σύστημα σε μερικές περιπτώσεις κατέρρευσε για να ακολουθήσουν πολύωρα μπλάκ άουτ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Η επιβολή της ενεργειακής πολιτικής για την Κρήτη με τον ρυπογόνο αυτό τρόπο,είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας των κομμάτων εξουσίας με τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τα τυχοδιωκτικά στοιχεία, ντόπιων και ξένων ενεργειακών εταιρειών, που αναζητούν με τον τρόπο αυτό προσβάσεις στο σύστημα με σκοπό το κέρδος και μόνο, και από την άλλη τους διαύλους ευνοιοκρατίας ώστε και τα κόμματα να επωφελούνται ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο.

Κόντρα στ συμφέροντα αυτά και τα προβλήματα, που σκόπιμα δημιουργούν, τα οποία έχουν οδηγήσει την Κρήτη σε ενεργειακό αδιέξοδο και έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον σε σημείο μη ανατρέψιμο,τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με μπροστάρη το Ε.Μ.Π, και σε συνεργασία με οικολογικές ομάδες της Κρήτης, προωθούν με κάθε τρόπο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που συνιστούν την μοναδική εναλλακτική λύση για την αειφορική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης με βάση:

α) Το πλούσιο διαθέσιμο δυναμικό Α..Π.Ε στη Κρήτη, β) Την ραγδαία ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών, γ) Το θεσμικό πλαίσιο ( Ν. 2244/94), που για πρώτη φορά έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε.δ) Τον δυναμισμό της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο νησί,ε) Την υποχρέωση να συνδυαστούν τοπικές πηγές και ανάγκες.

Ο πρώτος που κατήγγειλε επίσημα την Δ.Ε.Η για τον πόλεμο που ασκούσε από την αρχή στην ανάπτυξη Α.Π.Ε., ήταν, ο πρώην Υπουργός Βιομηχανίας (Σεπτέμβρης 1994) κ. Κ. Σημίτης και μετέπειτα πρωθυπουργός, ο οποίος από το Βήμα της βουλής τότε είχε δηλώσει «...βασική αιτία αναστολής κάθε προσπάθειας για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε και της συμπαραγωγής είναι ως τώρα οι αναχρονιστικές αντιλήψεις του κατεστημένου της Δ.Ε.Η, η οποία ως μοναδικός φορέας ηλεκτροπαραγωγής είναι ο κύριος υπεύθυνος για την μη προώθησή τους».

Σήμερα 11 χρόνια μετά η Δ.Ε.Η, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, μπήκε στο Χρηματιστήριο, αλλά ελάχιστα έχει διαφοροποιήσει τη θέση της, όσον αφορά τις Α.Π.Ε.

Τροχοπέδη στα αρχικά βήματα των Α.Π.Ε, και ειδικά της αιολικής ενέργειας στη Κρήτη, ήταν η «λίστα της ντροπής», με βάση την οποία το μοναδικό κριτήριο για την αδειοδότηση, το οποίο γνώριζαν οι περί τον Γενικό Γραμματέα τότε του Υπ.Αν. από την προηγούμενη της προκήρυξης για τα αιολικά πάρκα, ήταν η υποβολή αίτησης, χωρίς να εξετάζεται εάν οι εταιρείες είχαν την οικονομική επιφάνεια, την εμπειρία και την τεχνική υποστήριξη να κατασκευάσουν τέτοια έργα.

Μετά από αγώνες και προσφυγές καταφέραμε να την καταργήσουμε και να επιβάλλουμε τα κριτήρια, που ανέφερα η οδηγία 96/92/ΕΚ/19-12-96,που αναφέρεται στου κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και στα άρθρα 4 και 5 , καθορίζει τα κριτήρια αδειών σε επενδυτές στα κράτη μέλη τα οποία είναι: α) Η ασφάλεια και προστασία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων και του συνοδευόμενου εξοπλισμού, β) Η προστασία του περιβάλλοντος, γ)Η χρήση γης και η χωροθέτηση, δ)Η χρήση δημοσίων εκτάσεων, ε) Η ενεργειακή απόδοση, στ) Η φύση των πρωτογενών πηγών και ζ) Τα ιδαίτερα χαρακτηριστικά του αιτούντος, όπως, τεχνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυνατότητες.

Ένα άλλο θεσμικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει καταργηθεί ακόμη και ισχύει μόνο για την Κρήτη και την Ρόδο, ήταν η επιβολή του αυθαίρετου και ανεπαρκούς βαθμού διείσδυσης στο ενεργειακό ισοζύγιο το οποίο για τις Α.Π.Ε, δεν πρέπει να ξεπερνά το 30 % της παραγόμενης από τη Δ.Ε.Η, ισχύος αιχμής.

Σήμερα τα κόμματα εξουσίας έχουν, βαφτίσει και ένα άλλο παιδί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, και το ονόμασαν Ρ.Α.Ε (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), και μάλιστα του έδωσαν και επώνυμο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ.

Αποτελέσματα της Ρ.Α.Ε για την Κρήτη, ήταν στα πλαίσια της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, να καθηλώσει τα αιολικά πάρκα στα 80 MW του 1998, και να προωθήσει υπο το μανδύα μεταφοράς φυσικού αερίου στο νησί μας, εργοστάσιο 500 MW στην Κορακιά, το οποίο όμως θα λειτουργήσει μέχρι το 2016 με μαζούτ, και με δυνατότητα εάν μετά έχει έλθει το φυσικό αέριο, να λειτουργήσει πιθανό σε συνδυασμένο κύκλο με συμβατικά καύσιμα. Έτσι η ταφόπλακα για τις Α.Π.Ε ολοκληρώθηκε με προτάσεις της Ρ.Α.Ε.

Οι φυσικοί αυτουργοί για το κατάντημα του ενεργειακού της Κρήτης, υπήρξαν τα δύο ενεργειακά βαφτιστήρια, των κομμάτων εξουσίας, που με τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς αδειοδότησης, και τα τυχοδιωκτικά στοιχεία εταιρειών, κοινοπραξιών και βασικών μετόχων, δημιούργησαν φαινόμενα διαπλοκής, αναξιοκρατίας, και ευνοιοκρατίας προς ίδιον όφελος.

Η ευνοιοκρατία όμως αυτή δημιούργησε σχέσεις εξάρτησης, με κυρίαρχες ομάδες οικονομικά ισχυρών οι οποίοι προφανώς στη συνέχεια αποτελούν και τους βασικούς χρηματοδότες. Ακόμη και εκείνοι που εμφανίστηκαν ως υπέρμαχοι της κοινωνικής δικαιοσύνης και λαϊκής κυριαρχίας και της ανακατανομής του εθνικού εισοδήματος υποκλίθηκαν στη δύναμη του χρήματος, και δημιούργησαν τη δική τους τάξη προνομιούχων, τα δικά τους οικονομικά τζάκια.

Ας μην ξεχνιόμαστε και ας μη μασάμε την καραμέλα της ανάπτυξης του τόπου. Τα κόμματα εξουσίας είναι πολυδάπανοι μηχανισμοί εξαιτίας των τεράστιων κονδυλίων που απαιτούνται για την οργάνωση της προπαγάνδας, των επιρροών και των προσβάσεων. Οι πόροι των κομμάτων και οι προεκλογικές δαπάνες αποτελούν ένα απροσπέλαστο σκάνδαλο του δημόσιου βίου. Ένας πακτωλός χρημάτων συρρέει στα κομματικά γραφεία με άγνωστη προέλευση και μυστηριώδη διαχείριση.

Τα κόμματα σήμερα έχουν χρεοκοπήσει εξαιτίας του εκφαυλισμού της πολιτικής και εξαχρείωσης των πολιτικών. Δεν εκπροσωπούν τους πολίτες, υπηρετούν συμφέροντα ατόμων και ομάδων, είναι εξαρτημένα και διεφθαρμένα. Για να κοροϊδέψουν τον λαό προτείνουν μια σειρά εξυγιαντικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον βασικό μέτοχο, για να πατάξουν την διαπλοκή των κατασκευαστών και των ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε, αλλά εφόσον οι ίδιοι τους έχουν ανάγκη, είναι κίνηση αντιπερισπασμού, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Εκείνο που χρειάζεται για να προωθήσουμε τις Α.Π.Ε, κόντρα σε όλα αυτά τα συμφέροντα, είναι μια υπέρβαση οικολογικών οργανώσεων για την αναστήλωση της εκπορνευόμενης Δημοκρατίας και του κυριότερου συστατικού της : της λαϊκής κυριαρχίας. Η έκφραση της λαϊκής βούλησης πρέπει να γίνεται για μια γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών και άμεση συμμετοχή με δημοψηφίσματα στις αποφάσεις όπως αυτή της επίλυσης του ενεργειακού της Κρήτης, μετά από μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 132 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607748
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.