ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η συστηματοποίηση των νερών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόσιμο Νερό
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2005

Η συστηματοποίηση των νερών

Κάθε νομός και το φράγμα του. Εμείς έχουμε το Φράγμα Ποταμών, στο Λασίθι και το Ηράκλειο θα έχουν κάποτε το Φράγμα του Αποσελέμη. Το δικό μας φράγμα στους Ποταμούς επιμένει να κατασκευάζεται από το 1995 και να μη τελειώνει, στον Αποσελέμη, οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Σε μας έχει παραμορφωθεί αισθητικά η κοιλάδα του Αμαρίου, ενός από τα ωραιότερα τοπία της Κρήτης. Στο Λασίθι οι περιβαλλοντικές και αισθητικές καταστροφές  προβλέπεται να συμβούν σε μέλλοντα χρόνο. Στο Ρέθυμνο το φράγμα θα έλυνε το πρόβλημα του νερού, αλλά ούτε αυτοί που το κατασκευάζουν φαίνεται να πιστεύουν σε παρόμοιες προφητείες. Και σίγουρα δεν πιστεύει σε αυτές ούτε και ο πρώτος πολίτης της πόλης του Ρεθύμνου, ο Δήμαρχός μας κ. Αρχοντάκης. Γι’ αυτό αγωνίζεται για την ύδρευση του Ρεθύμνου από την λίμνη του Κουρνά. Νόμιμα, ξενόμιμα (natura, xenatura, όπως το λένε στα Κοινοτικά), το Ρέθυμνο διψά και δεν θα περιμένει με την γλώσσα απέξω να ξεδιψάσει από το φράγμα. Η πόλη έχει πια τόσο κορακιάσει, ώστε είναι έτοιμη να πάρει νερό όχι μόνο από τον Κουρνά, ή την Αργυρούπολη, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη κολύμπα, πηγή ή γεώτρηση βρει του χεριού της. Και το φράγμα παραμένει φράγμα: μια μαύρη τρύπα στο βουνό, που καταπίνει κονδύλια και πόρους.   

Ο αγωγός που θα μεταφέρει το νερό από το φράγμα στο Ρέθυμνο, το απαραίτητο διυλιστήριο και το δίκτυο διανομής είναι για μεθαύριο. Το φράγμα έχει απομείνει μόνο κι’ έρημο για να στοιχειώνει την κοιλάδα. Θα γεμίσει ποτέ; Ορισμένοι αμφιβάλλουν και μιλούν για ένα γεωλογικό σουρωτήρι στον πάτο του φράγματος. ¶λλοι λένε ότι ούτε τα νερά της κοιλάδας φτάνουν. Ποιος ξέρει αν έχουν δίκιο ή άδικο. Πάντως οι μελετητές του φράγματος απαξίωσαν να ασχοληθούν με παρόμοιες λεπτομέρειες.  Θα τα δούμε, λοιπόν, όλα αυτά όταν θα έρθει η στιγμή να γεμίσει το φράγμα. ¶ρα, τα προβλήματα  αυτά δεν είναι  του παρόντος. Έχει ο Θεός.

Παλιά, θα πείτε, τέτοιου είδους αβεβαιότητες τις έλυναν εγκαίρως θάβοντας ζωντανή την γυναίκα ή την κόρη του πρωτομάστορα, αλλιώς ούτε γεφύρια, ούτε φράγματα στεριώνανε. Σήμερα ζωντανές θάβουν μόνο τις χρηματοδοτήσεις και στην συνέχεια ζητάνε νέες. Γι’ αυτό τα φράγματα ,όπως και όλα τα άλλα μεγάλα έργα, δεν λένε να στεριώσουν. Ας γίνει, λοιπόν, πρώτα το φράγμα στους Ποταμούς και ας τελειώσει άμποτες τελειώσει και μετά βλέπουμε πως θα το «αξιοποιήσουμε» φαίνεται πως κατέληξαν οι αρμόδιοι.

Κάτι μας λέει ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Αποσελέμη. Τα  έργα θα αρχίσουν, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί, οι μπουλντόζες θα πηγαινοέρχονται μουγκρίζοντας απειλητικά, τα χωματουργικά θα τελειώσουν. Οι εφημερίδες θα πανηγυρίσουν για την ταχύτατη πρόοδο των εργασιών, οι μπουλντόζες θα βγάλουν τα μάτια του τοπίου και μετά τίποτε. Το Ηράκλειο μάταια θα περιμένει να ξεδιψάσει, ενώ θα εξακολουθήσει να υποφέρει από την χρόνια ακράτεια από την οποία πάσχει. Όπως και στο Ρέθυμνο, έτσι και στην πρωτεύουσα της Κρήτης, το μισό σχεδόν νερό χάνεται από τις διαρροές του δικτύου και τα by-pass. Τι είναι αυτά; Μη κάνετε πώς δεν ξέρετε. Είναι η παράκαμψη των μετρητών στην οποία επιδίδονται όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και οι μικροί καταναλωτές.

Πως τα ξέρουμε όλα αυτά; Δεν τα ξέρουμε αλλά τα εικάζουμε και μακάρι να βγούμε ψεύτες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έτσι περίπου έγιναν τα πράγματα στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο και δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να μας πείθει ότι στο Ηράκλειο βασιλεύει ένας άλλος Θεός.  Η ίδια είναι η αγάπη των εργολάβων στα μεγάλης κλίμακας χωματουργικά και η απέχθειά τους στα τελειώματα. Τα ίδια είναι τα ερωτηματικά που αφήνουν αναπάντητα οι μελέτες (π.χ. θα γεμίσει το φράγμα ή δεν θα γεμίσει). Η ίδια είναι η καταστροφική προσέγγιση στο θέμα του νερού. Προκαλεί η ανάπτυξη μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση; Τρέχουμε τότε ξωπίσω της και προσπαθούμε να αυξήσουμε την προσφορά. Εξοικονόμηση νερού, επιδιόρθωση του δικτύου και συνετή διαχείριση, ώστε να μειωθεί και να αποσυνδεθεί η ζήτηση νερού από την οικονομική ανάπτυξη είναι παντελώς άγνωστες έννοιες.    

Ένα θέμα παραμένει ανοικτό και προς διερεύνηση. Πώς τα κατάφεραν στο Ηράκλειο να εντάξουν ένα τόσο κραυγαλέα αντιπεριβαλλοντικό έργο, όπως το φράγμα του Αποσελέμη, στο Ταμείο Συνοχής. Μας πέφτει κάμποση δουλειά, βέβαια, αλλά υποσχόμαστε ότι θα το διερευνήσουμε.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57108061
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.