ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι εργαζόμενοι της αυτοδιοικούμενης Ζανόν στην Παταγο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κινήματα
ecocrete , Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2005

Αφήστε αυτό το φωτεινό παράδειγμα δημοκρατικής οικονομίας ν’ ανθίσει και να διαδοθεί! Δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε τα πλακάκια τους σε όλο τον κόσμο!

Το παρακάτω κείμενο μπορείτε να το υπογράψετε στην διεύθυνση http://www.PetitionOnline.com/zanon. Το κείμενο θα το βρείτε στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά.

Προς τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Νίστορ Κίρσνερ, τον Κυβερνήτη της επαρχίας Νεουκέν Χόρχε Σόμπις, τον Ομοσπονδιακό Δικαστή Ραφαέλ Μπαρρέιρο και άλλα μέλη της κυβέρνησης και του κράτους της Αργεντινής.

Το κίνημα αναγέννησης εργοστασίων και εταιριών από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην Αργεντινή είναι διεθνώς ένα φωτεινό παράδειγμα του αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και ένα σπουδαίο μήνυμα ότι ένας άλλος κόσμος εφικτός και αναγκαίος γεννιέται.

Ένα από τα διαμάντια αυτού του κινήματος είναι το ελεγχόμενο από τους εργαζόμενους εργοστάσιο πλακιδίων της Ζανόν στο Νεουκέν: ένα χειροπιαστό και επιτυχημένο εναλλακτικό παράδειγμα απέναντι στο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο. Υπό τον έλεγχο των εργαζομένων το εργοστάσιο αύξησε την απασχόληση κατά 50% σε ένα χρόνο (από 300 σε 450 εργαζόμενους). Ποιά πολυεθνική εταιρία μπορεί να επιδείξει τέτοιες επιδόσεις; Οι εργαζόμενοι στη Ζανόν το κατάφεραν αυτό δημοκρατικά, με αποφάσεις που παίρνονται σε γενικές συνελεύσεις και κάθε εργαζόμενο να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Πόσοι από μας έχουν την εμπειρία τέτοιων δημοκρατικών διαδικασιών στη δουλειά μας;

Οι εργαζόμενοι στη Ζανόν έχουν επίσης έχουν επιτύχει βαθιά λαϊκή υποστήριξη στην επαρχία της Νεουκέν δείχνοντας με πολλούς τρόπους την αφοσίωσή τους στους συνανθρώπους τους, όπως πρόσφατα με το χτίσιμο του κέντρου υγείας της στερημένης κοινότητάς τους, δίπλα στο εργοστάσιο.

Κι όμως η ανταμοιβή γι αυτή την απρόσμενη επιτυχία τους τα τελευταία τρία χρόνια είναι να ζουν υπό το κράτος της αβεβαιότητας με την μόνιμη απειλή για έξωση, πρόβλημα που θα μπορούσε εύκολα να λυθεί με απλά νομοθετικά μέτρα.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε τις κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Νεουκέν και τα αρμόδια δικαστήρια να προβούν αμέσως στις παρακάτω ενέργειες:

1. Να απομακρύνουν κάθε απειλή για έξωση από το εργοστάσιο, τώρα και στο μέλλον.

2. Να αναγνωριστεί νομικά ο συνεταιρισμός FaSinPat των εργαζομένων στη Ζανόν. Να αναγνωριστεί επίσης η σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά τους στην κοινότητά τους κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Χωρίς την νομική αναγνώριση του συνεταιρισμού τους, οι εργαζόμενοι της Ζανόν δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για εξαγωγές των προϊόντων τους: Σε όλο τον κόσμο είμαστε ανυπόμονοι να τα αγοράσουμε!

3. Ετοιμάστε ένα διαρκή και οριστικό νόμο για απαλλοτρίωση υπέρ των εργαζομένων της Ζανόν ώστε να σταματήσουν να ξοδεύουν την ενέργειά τους σε πολιτικές και νομικές μάχες και να αφιερώσουν τις δυνάμεις τους στο να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, να φτιάξουν νοσοκομεία, σχολεία να επικεντρωθούν στο δημόσιο συμφέρον και να διαδώσουν αυτό το μοντέλο της δημοκρατικής οικονομίας που τόσο ανάγκη έχει η Νεουκέν και όλος ο κόσμος.

Τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τον αγώνα των εργαζομένων της Ζανόν με μεγάλο ενδιαφέρον και φλογερή υποστήριξη. Η απόλυτα επιτυχημένη εναλλακτική τους πρόταση απέναντι στο νεοφιλελευθερικό καθεστώς δεν πρέπει να καταπιέζεται ούτε να απειλείται: Πρέπει να γιορτάζεται, να υποστηρίζεται και να εξάγεται!

Με τιμή

Υπογραφή...

Περισσότερα για την υπόθεση:
http://www.workerswithoutbosses.net/taxonomy/page/or/15?PHPSESSID=8c6a4e903177e9fd5e188a0ac8fe4d07
http://www.zmag.org/sustainers/content/2004-03/18trigona.cfm
http://www.redflag.org.uk/news/argentina/zanon.html

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154208
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.