ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΝΟΜΩ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2005

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΝΟΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΚΟΡΑΚΙΑ)

(Για να μην επαναλάβουν οι νεώτεροι τα λάθη των προηγουμένων)

ΜΕΡΟΣ 1o

Η κυριαρχία μας πάνω στην φύση συνίσταται απλά στο ότι μόνο ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να μελετά τους νόμους της φύσης και να τους χρησιμοποιεί σωστά. Σύμφωνα με τα λόγια αυτά του Ένγκελς, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ανακαλύπτουμε και να εκμεταλευόμαστε νέες πηγές ενέργειας με σκοπό την παραπέρα κοινωνική αναβάθμιση και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Παρόλα αυτά στην Κρήτη το ενεργειακό πρόβλημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις συμπληγάδες των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των εμπλεκομένων στην επίλυσή του, μεταξύ των οποίων κυρίως, η Δ.Ε.Η. (άρχισε να χάνει το οφίτσια της) και η Ρ.Α.Ε. η οποία φέρεται και άγεται, από τους πολιτικούς και τους επενδύτες.

  • -Μετά από δύο Εθνικά Συνέδρια και ένα παγκόσμιο και δεκάδες εισηγήσεις, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των προαναφερεθέντων.
  • -Mετά το παράδειγμα προς μίμηση της Γερμανίας, Δανίας και Ισπανίας, όπου με τα κατάλληλα μέτρα στήριξης και την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων κατάφεραν να κατέχουν πάνω από 80% της Ευρωπαϊκής εγκατεστημένης Αιολικής ισχύος (48% της παγκόσμιας).
  • -Μετά την προσπάθεια που καταβάλλαμε ώστε να πάρουμε το 1ο Βραβείο για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στο νησί μας.
  • -Μετά την επιβολή με αστυνομική παρέμβαση στα Λινοπεράματα δύο αεροστρόβιλων και την αποδοχή του Α.Η.Σ. στον Αθερινόλακκο μετά από αγώνες:
  • -Μετά την επιβεβλημένη παραίτηση του κ. Παντελή Κάπρου προέδρου της Ρ.Α.Ε. και την επικείμενη αντικατάστασή του από τον κ. Μιχαήλ Καραμανή.

Επιβλήθηκε άνωθεν, μετά από συσκέψεις στην Αθήνα, και αθετήσεις αυτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η επί πλέον επιβάρυνση του νησιού μας με ρύπανση: με τον προγραμματισμό ενός ακόμη θερμοηλεκτρικού σταθμό στο Ηράκλειο (υπακούοντας στη μοναδική λύση του τότε Τσάρου της ανάπτυξης και της οικονομίας κ Χριστοδουλάκη) και με την επεισοδιακή τοποθέτηση δύο νέων αεροστροβίλων στα Λινοπεράματα.

Ας έλθουμε όμως στο ενεργειακό τη Κρήτης, και ειδικά στο θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Κορακιά (ευρύτερη περιοχή Φόδελε) και να καταγράψουμε τις αντιφατικές δηλώσεις των δήθεν ενδιαφερομένων για το θέμα αυτό για να μπορέσει ο Κρητικός λαός να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται ερήμην του.

Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας): Με εντολή της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου στις 2-2-01 προχωρεί σε Ανοικτή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την εξεύρεση χώρου στα όρια του Νομού Ρεθύμνης κατάλληλου για την δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 200 (μετά έγινε 220 για να φθάσει τα σήμερα 250 MW), σε χώρο έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων και με τη προϋπόθεση να βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 8 km από την θάλασσα και 1000 μέτρα από οικισμούς.

Μετά από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου 2001, η Ρ.Α.Ε., προκηρύσσει διαγωνισμό για την χορήγηση άδειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Κρήτη και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν προτάσεις για την ¶ Φάση του διαγωνισμού με αντικείμενο την κατασκευή θερμοηλεκτρικής μονάδας ονομαστικής ισχύος 220 MW (με δυνατότητα να εξετασθούν προτάσεις από 205 μέχρι 250 MW) ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ή ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ.

Tο εργοστάσιο θα κατασκευασθεί σε θέση που θα υποδειχθεί από τη Νομαρχία Ρεθύμνης και η οποία θα αγορασθεί από τον επενδυτή που θα επιλεγεί. Μετά την αξιολόγηση των επιλεγέντων, είτε θα χορηγηθεί άδεια παραγωγής, είτε θα κληθούν οι επικρατέστερες προτάσεις για διαπραγμάτευση, είτε θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Στην τελευταία περίπτωση σύμφωνα με το νόμο 2773/99 και προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια του της Νήσου, μπορεί να χορηγηθεί η άδεια παραγωγής στη Δ.Ε.Η., η οποία επίσης έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να κατατεθούν σε σφραγισμένο φάκελο στη Ρ.Α.Ε., μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2001 ώρα 15.00.

Ο Σύλλογος Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ) παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις, διότι στο καταστατικό και τις αρχές του περιλαμβάνεται και η επίλυση του ενεργειακού της Κρήτης από τη μια, και από τη άλλη προώθησε τα μέγιστα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Νησί.

Ενώ λοιπόν περιμέναμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, η Ρ.Α.Ε. δια του προέδρου της κ Κάπρου. Π., παραμονές της λήξης του, τον ακυρώνει με την αιτιολογία ότι δεν φρόντισαν να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός στην εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων, πράγμα για μένα τουλάχιστον αδιανόητο αφού, μέλος της Ρ.Α.Ε. και μοναδική νομικός Σύμβουλος είναι η κ. Γλυκερία Σιούτη, Δρ στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επειδή τη γνωρίζω προσωπικά από συνέδρια δεν θα επέτρεπε μια τέτοια παράληψη.

Η απορία όμως λύθηκε αμέσως, διότι επαναπροκυρήχθηκε τάχιστα ο διαγωνισμός, με τη διαφορά όμως ότι στα καύσιμα, συμπεριλαμβανόταν τώρα και άλλα χημικά, περισσότερο ρυπογόνα, όπως μαζούτ, νάφθα, diesel κ.ά.

Η αλλαγή αυτή, μας βρήκε τελείως αντίθετους για περιβαλλοντικούς λόγους. Αλλά εκτός από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, δημιούργησε προβλήματα και στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι θα έπρεπε να ξεκινήσουν νέες μελέτες για την υποβολή προσφορών, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση των κατοίκων λόγω της αυξημένης ρύπανσης από περισσότερο ρυπογόνα καύσιμα. Έδωσε όμως τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό και άλλων επενδυτών με χαμηλή οικονομική συνείδηση, τόσο χαμηλή όσο ήταν και οι τιμές των νέων καυσίμων.

Τελικά στις 3 Δεκεμβρίου η Ρ.Α.Ε. ανακοινώνει τις υποβληθείσες αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραγωγής στον θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Κρήτη 220 MW (Ρέθυμνο).

Με μια έμπειρη ματιά στο πίνακα των υποψηφίων επενδυτών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι απουσιάζουν οι επενδυτές εκείνοι που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία κατασκευής θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκύρρηξη του με καύσιμα περισσότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ανάγκασε τον σύλλογο (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ), να αποστείλει έγγραφο προς τη Ρ.Α.Ε. (αρ. Ι-3036/ 7-12—01) και να ζητά στα πλαίσια του κανονισμού αδειών και της πρόσβασης σε έγγραφα του Δημοσίου, διευκρινίσεις τόσο για την ακύρωση του διαγωνισμού, όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές, όπως προκύπτει από το καταστατικό του συλλόγου και που δεν αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Επί πλέον στο στάδιο ανεύρεσης χώρου για το εργοστάσιο και προκειμένου, περιβαλλοντικά, να έχουμε τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση, κινητοποιήσαμε τα μέλη μας και βρήκαμε περιοχή χωροταξικά και περιβαλλοντικά κατάλληλη. Τοπογραφικό διάγραμμα εις διπλούν και σε κλίμακα 1:500.000, στείλαμε τόσο στην Ρ.Α.Ε. όσο και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμιά απάντηση.

Για τους λόγους αυτούς και για άλλους,που εν καιρώ θα ανακοινώσουμε, στείλαμε εξώδικο προς την Ρ.Α.Ε., με κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και τη Δ.Ε.Η., με το παρακάτω περιεχόμενο:

«Την 5 Δεκεμβρίου 2001 υποβάλλαμε την με αριθμό πρωτ. Ι-3036/7-12-01 αίτηση με την οποία σας ζητούσαμε να μας κοινοποιήσετε ορισμένες πληροφορίες σχετικές με τους εννέα (9) ενδιαφερόμενους επενδυτές ή κοινοπραξίες επενδυτών για την χορήγηση άδειας σε νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Κρήτη (220 MW).

Είναι προφανές ότι όποιος ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση τέτοιων σημαντικών και άκρως ευαίσθητων έργων στην Κρήτη πρέπει να διαθέτει την εμπειρία και πολλαπλής φύσεως σχετική δυνατότητα. Όσο και αν γνωρίζομε ότι ο ίδιος προβληματισμός απασχολεί και την Αρχή, δεν λησμονούμε ότι κατά το παρελθόν εμφανίστηκαν στο νησί φαινόμενα που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό μας επιτρέπουν για την σοβαρότητα και την πρόθεση ορισμένων "επενδυτών".

Στην αίτησή μας αυτή ουδεμία απάντηση είχαμε μέχρι σήμερα, ο δε χρόνος πέρασε ταχύτατα.

Επειδή η παρουσία και προσφορά μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη σας είναι, νομίζομε, γνωστή αφού εμείς σας προτείναμε τη συγκεκριμένη – νομίζομε άριστη – θέση στο νομό Ρεθύμνης για χωροθέτηση του έργου, για το οποίο ακριβώς υποβλήθηκαν οι προτάσεις, προκειμένου να σας διευκολύνουμε. Επιπλέον έχομε προβεί σε σειρά ενεργειών δικαστικών ή εξώδικων, άμεσα ή έμμεσα (μέσω μελών μας) προκειμένου να επιλυθεί το ενεργειακό πρόβλημα στην Κρήτη, να εκλογικευτεί το νομοθετικό πλαίσιο, να εξυγιανθεί το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε παλιότερα (λίστα χρονικής προτεραιότητας) και να διασφαλιστεί η διαφάνεια – π.χ στα πλαίσια της Προκήρυξης της 21 –6-2000 από τη Γενική Περιφέρεια Κρήτης. Ετσι δεν κατανοούμε και δεν αποδεχόμεθα να μας αγνοείται.

Γι’ αυτό το λόγο σας καλούμε και δια της παρούσης μας να μας χορηγήσετε άμεσα τα αιτηθέντα στοιχεία. ¶λλως επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια ή παράσταση εντός και εκτός της χώρας. (Ηράκλειο 16-1-2001)».

Όσον αφορά τη Δ.Ε.Η. μεταφέρω αυτούσιο το κλίμα που επικρατoύσε στα υψηλά κλιμάκια της με το παρακάτω σχόλιο του "Μικροπολιτικού" στα ΝΕΑ:

«Α, καλά ήταν να μην ξεκινήσει η ιστορία με τη Δ.Ε.Η. και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, στις οποίες κοντεύει να μας ...συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Λοιπόν,ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης είχε δώσει μία συνέντευξη πριν δύο μήνες (στην Καθημερινή), όπου περνούσε γενεές δεκατέσσερις όλες τις προηγούμενες διοικήσεις (και τις πολιτικές ηγεσίες, όπως το εξέλαβαν οι θιγόμενοι).

Τις προάλλες, λοιπόν, ένα εκ των θιγομένων έστειλε επιστολή στον νυν πρόεδρο της Δ.Ε.Η. Μιλάμε για επιστολή λάβρη και με την παράθεση στοιχείων, που λέει με δύο λόγια στους «καινούργιους» ότι τα ‘χουν κάνει ...μούσκεμα».

Και η συνέχεια θα είναι πιο γαργαλιστική!

(28-12-2001)
 
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 114 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607122
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.