ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μεταλλαγμένα STOP Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Κυριακή, 25 Ιανουάριος 2004

Μεταλλαγμένα STOP
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μμ, Κοβεντάρειο, ΚΟΖΑΝΗ
Διοργάνωση Οικολογική Κίνηση με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης δημοσιεύει σήμερα ένα ακόμη κείμενο για τα Μεταλλαγμένα, ενόψει της παραπάνω εκδήλωσης, η οποία ελπίζουμε να αναδείξει τις βασικές συνιστώσες του προβλήματος

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι εδώ και χρόνια η διατροφή μας είναι επιβαρημένη από τα φυτοφάρμακα, τις ορμόνες, τα συντηρητικά, τα βελτιωτικά γεύσης, τις χρωστικές και τις υπόλοιπες χημικές ουσίες. Κατά καιρούς, διάφορα σκάνδαλα ξεσπούν στον τομέα των τροφίμων, δημιουργώντας μικρά διαστήματα μαζικού πανικού και ένα διαρκές αίσθημα ματαιότητας: "τίποτα δεν είναι ασφαλές, σε τίποτα δεν μπορούμε να αντιδράσουμε!!!".

Σε αυτή την πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί η γενετική μηχανική. Οι εφαρμογές της γενετικής μηχανικής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1. Σε εκείνες όπου χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ), μέσα στα εργαστήρια, για την παραγωγή φαρμακευτικών και άλλων ουσιών, π.χ. παρασκευάζονται μικρόβια που έχουν γονίδια ανθρώπου (βλ. παρασκευή ινσουλίνης).

2. Σε εκείνες που απελευθερώνουν στη φύση γενετικά τροποποιημένα φυτά και ζώα απειλούν την ισορροπία του οικοσυστήματος, π.χ. παρασκευάζοντας φυτά που έχουν γονίδια μικροβίων (βλ. μεταλλαγμένη σόγια, μεταλλαγμένο καλαμπόκι κ.α.)
Οι αντιδράσεις προφανώς δεν αφορούν την πρώτη κατηγορία, αλλά τη δεύτερη, και είναι έντονες και δικαιολογημένες


Επιπτώσεις στην Ανθρώπινη Υγεία
Οι εταιρείες παρασκευής ΓΤΟ ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα αυτά είναι απολύτως ασφαλή, χωρίς όμως να δέχονται να τα σηματοδοτήσουν. Εντωμεταξύ σοβαρές μελέτες προειδοποιούν για την εμφάνιση των παρακάτω κινδύνων:

* Αλλεργιογόνος δράση των προϊόντων που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς, Ο καταναλωτής μπορεί να φάει μία τροφή που θα περιέχει γονίδιο άλλης τροφής στην οποία είναι αλλεργικός.

* Τοξικά φαινόμενα. Ήδη το 1989, διατροφικό συμπλήρωμα αμινοξέος τρυπτοφάνης, που παρήχθη από ΓΤΟ, προκάλεσε 37 νεκρούς και 1500 ανάπηρους στις Η.Π.Α

* Ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, λόγω της χρήσης αντίστοιχων γονιδίων σε μεταλλαγμένου ς οργανισμούς,

Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Οι εταιρείες παρασκευής ΓΤΟ ισχυρίζονται ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν βελτιωμένη θρεπτική αξία, είναι περισσότερο ανθεκτικά και ότι για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων φυτών η χρήση φυτοφαρμάκων είναι μειωμένη. Ωστόσο μελέτες αποδεικνύουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο !!!

Ακόμη σοβαρότερη είναι η απειλή για τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική ισορροπία. Συγκεκριμένα:

* Λόγω της μεταφοράς της γύρης και των σπόρων είναι σχεδόν αδύνατο να μην υπάρξει μεταφορά γονιδίων από τα μεταλλαγμένα φυτά σε αυτά της φύσης, Το ίδιο ισχύει για τα ψάρια και τα θηλαστικά. Κανείς δε γνωρίζει τι νέα είδη μπορούν να δημιουργηθούν από τις μεταφορές αυτές, με απρόβλεπτες συνέπειες, Σε περίπτωση παρόμοιας γενετικής μόλυνσης, οι μεταλλαγμένοι και επιμολυσμένοι οργανισμοί δεν μπορούν να αποσυρθούν. Είναι δηλαδή ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

* Είναι πολύ πιθανό ότι κάποια από τα μεταλλαγμένα είδη θα κυριαρχήσουν, σε βάρος φυσικών ειδών τα οποία θα εξαφανιστούν.

* Τα μεταλλαγμένα φυτά είναι πιθανό να εκκρίνουν προϊόντα βλαπτικά για τους λοιπούς οργανισμούς του οικοσυστήματος. Για παράδειγμα, από επιστημονικές έρευνες αποδεικνύεται ότι γύρη από γενετικά τροποποιημένοκαλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας,

Ποιον εξυπηρετούν αλήθεια τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η αύξηση της αποδοτικότητας των ΓΤΟ και η αντοχή τους σε δύσκολες συνθήκες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πείνας στον Τρίτο κόσμο. Ακόμη ισχυρίζονται ότι το κόστος των μεταλλαγμένων προϊόντων είναι μικρότερο και πιο προσιτό στα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Όμως εδώ και δεκαετίες στον ανεπτυγμένο κόσμο πετιούνται στις χωματερές τόνοι τροφίμων. Το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο οφείλεται κυρίως στην άνιση κατανομή του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα, τα τεράστια χρέη του Τρίτου κόσμου και την υπερεκμετάλλευσή του από τη Δύση. Οι χώρες αυτές, συνήθως χωρίς στοιχειώδεις νόμους για την προστασία της υγείας, για μία ακόμη φορά γίνονται ο σκουπιδοτενεκές της Δύσης και οι καταναλωτές επικίνδυνων προϊόντων.

Παράλληλα μεθοδεύεται η πλήρης εξάρτηση της γεωργικής παραγωγής από ένα ελάχιστο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών. Η βιομηχανία ΓΤΟ επιδιώκει να γίνει η μοναδική παραγωγός τροφίμων στον κόσμο, εξαφανίζοντας τις ανεξάρτητες αγροτικές μονάδες, και χρησιμοποιώντας μεθόδους πρωτόγνωρες και αληθινά τρομακτικές:

* Κατοχυρώνει, μέσω της νομοθεσίας, το "πατεντάρισμα" ζώων και φυτών (δικαίωμα αποκλειστικής αναπαραγωγής και εμπορίας).

* Κατασκευάζει φυτά που ανταποκρίνονται σε φυτοφάρμακα μόνο της ίδιας εταιρείας.

* Καθιστά τους σπόρους των φυτών άγονους (μέσω γονιδίων "εξολοθρευτών"). Έτσι οι αγρότες υποχρεούνται την επόμενη χρονιά να προμηθευτούν τον σπόρο από την ίδια εταιρεία.

* Καταπατείται το στοιχειώδες δικαίωμα του καταναλωτή στην επιλογή. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν έχουν σήμανση, και συχνά, φορτία μεταλλαγμένων σπόρων αναμιγνύονται με φυσικούς.

* Οι πολυεθνικές εταιρείες ΓΤΟ, με την τεράστια δύναμη που αποκτούν, σταδιακά ελέγχουν διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις κρατών, ερευνητικά ιδρύματα και οικονομικά κέντρα.

Μπορούμε να αντιδράσουμε;
Μέσα στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα η αντίδραση των πολιτών είναι δύσκολη. Είναι όμως η μοναδική δυνατότητα για να αποτραπεί ένα τρομακτικό μέλλον (όχι τόσο μακρινό, όχι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ωμή πραγματικότητα). Τα τελευταία χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα πολιτών ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Οι βασικοί του στόχοι είναι:

* Ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και βελτίωσης των φυσικών- βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας και εκτροφής.

* Απαγόρευση της καλλιέργειας, έστω και πειραματικής , των ΓΙΟ, στη φύση. Απαγόρευση του εμπορίου. Η έρευνα της γενετικής μηχανικής να περιοριστεί σε εργαστηριακό επίπεδο.

* Σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων, με λεπτoμερή αναγραφή της σύνθεσης τους (το μέτρο αυτό να ισχύσει για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα, μέχρι την ολοκληρωτική απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ)

* Προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε αρμονία με τη φύση


(Από το ενημερωτικό φυλλάδιο του "ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
(031 /222503, 421196, στο e-mail:ecology-trem@nath.gr)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 145 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125872
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.