ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 06 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων , Πέμπτη, 30 Δεκέμβριος 2004
Ένας μικρός πλανήτης: Η καταστροφή της φύσης αφορά όλον τον πλανήτη. Μπορεί να πλήττει πρώτα τους πιο φτωχούς, όμως από τέτοιες καταστροφές πλήττονται κι οι πλούσιοι, ακόμη και οικονομικά. Υπολογίζεται ότι το 70% περίπου των εσόδων από την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης πηγαίνει σε δυτικά συμφέροντα. Η καταστροφή έπληξε άμεσα τουλάχιστον δέκα χώρες κι οι συνέπειες έγιναν αισθητές σε όλη τη Γη. Έτσι και η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή της οικολογικής ισορροπίας -χωρίς να σοκάρει άμεσα- αφορά όλον τον πλανήτη...

Οικολόγοι Πράσινοι
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές όπως η πρόσφατη τραγωδία στη Νότια Ασία είναι μια τραγική υπενθύμιση των ορίων της ανθρώπινης επέμβασης απέναντι στη φύση, της αλληλεπίδρασης όλου του πλανήτη και της ανάγκης σεβασμού της φύσης.

Ένας μικρός πλανήτης: Η καταστροφή της φύσης αφορά όλον τον πλανήτη. Μπορεί να πλήττει πρώτα τους πιο φτωχούς, όμως από τέτοιες καταστροφές πλήττονται κι οι πλούσιοι, ακόμη και οικονομικά. Υπολογίζεται ότι το 70% περίπου των εσόδων από την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης πηγαίνει σε δυτικά συμφέροντα. Η καταστροφή έπληξε άμεσα τουλάχιστον δέκα χώρες κι οι συνέπειες έγιναν αισθητές σε όλη τη Γη. Έτσι και η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή της οικολογικής ισορροπίας -χωρίς να σοκάρει άμεσα- αφορά όλον τον πλανήτη.

Η καταστροφή της φύσης κοστίζει σε χρήματα και ζωές! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι φυσικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέτοια φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, όχι απλά με την επικύρωση του αναιμικού Πρωτοκόλλου του Κιότο από τις ΗΠΑ -που άλλωστε αρνούνται να το κάνουν- αλλά και με επιπλέον μέτρα, με κυρίαρχο τη στροφή προς τις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Το τσουνάμι κι η Ελλάδα: Τα παλιρροιακά κύματα (τσουνάμι) δεν είναι φαινόμενο άγνωστο για την Ελλάδα, η οποία έζησε κύματα ύψους 25 μέτρων στο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη το 1956, με ελάχιστα ανθρώπινα θύματα τότε. Τι θα γινόταν σήμερα, με δεδομένη την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης και την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες του Αιγαίου και της Κρήτης;

Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση που υπάρχει στις ελληνικές ακτές, με τα αυθαίρετα πάνω στο κύμα, το μαζικό τουρισμό, τα νομοσχέδια και τις προσπάθειες ξεπουλήματος των ελληνικών ακτών σε ιδιώτες για τουριστική «αξιοποίηση» (Αττική, ¶γιοι Απόστολοι Χανίων, Απηγανιάς Λασιθίου κ.ο.κ.). Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική που εξυπηρετεί μόνο το κέρδος των λίγων ιδιωτών κι αγνοεί τα όρια της φύσης και τις συνέπειες στο οικοσύστημα. Μια αδιέξοδη πολιτική εξυπηρέτησης ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων που συνεχίζει η κυβέρνηση με το βέτο στην Ε.Ε. ενάντια στην Οδηγία για προστασία από τη θαλάσσια ρύπανση και με την εξαγγελία για συνέχιση της πώλησης ακτών μέσω της ΕΤΑ Α.Ε.

Οι ευθύνες των πλούσιων χωρών: Η τραγωδία του Πουκέτ έχει και μια άλλη διάσταση, εκείνη της ευθύνης των πλούσιων χωρών. Η άγρια τουριστική εκμετάλλευση, ο σεξοτουρισμός (η περιοχή «φημίζεται» και γι’ αυτό…), η παιδική εργασία, η κοινωνική αποσύνθεση και η μετατροπή του παραδοσιακού πολιτισμού σε τουριστική ατραξιόν υποστηρίζονται από την πλούσια Δύση. Οι πλούσιες χώρες (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ιαπωνία κλπ), που εκμεταλλεύονται στο έπακρο την περιοχή, θα μπορούσαν να έχουν ειδοποιήσει για το επερχόμενο παλιρροιακό κύμα. Τώρα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναλάβουν τα έξοδα αντιμετώπισης της καταστροφής και τη χρηματοδότηση λειτουργίας ενός συστήματος προειδοποίησης για τα παλιρροιακά κύματα εκεί κι όπου αλλού χρειάζεται. Πάνω απ’ όλα όμως, θα πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο του βιώσιμου τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 141 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55275108
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.