ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Greenpeace , Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2004
Την ατολμία του Υπουργείου Ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει το Εμπόριο Εκπομπών ως εργαλείο ώστε να μπει πια φραγμός στην εξάρτηση της ΔΕΗ από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα καταγγέλλει η Greenpeace και ζητά από τον υπουργό να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο μεγαλύτερο ρυπαντή της χώρας. Η καταγγελία της Greenpeace έρχεται ως συνέχεια της δημοσιοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ) το οποίο καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει και στη χώρα μας το Εμπόριο Εκπομπών, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο...

Greenpeace

Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών

Δειλό το Υπουργείο Ανάπτυξης απέναντι στη ΔΕΗ
Η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα ...στην επόμενη κυβέρνηση

Την ατολμία του Υπουργείου Ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει το Εμπόριο Εκπομπών ως εργαλείο ώστε να μπει πια φραγμός στην εξάρτηση της ΔΕΗ από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα καταγγέλλει η Greenpeace και ζητά από τον υπουργό να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο μεγαλύτερο ρυπαντή της χώρας.

Η καταγγελία της Greenpeace έρχεται ως συνέχεια της δημοσιοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ) το οποίο καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει και στη χώρα μας το Εμπόριο Εκπομπών, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Το ΕΣΚΔΕ τέθηκε εχθές 21.11 σε δημόσια διαβούλευση.

«Η εφαρμογή του προτεινόμενου Εθνικού Σχεδίου Κατανομής μόνο ως εκ θαύματος θα οδηγήσει στην τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι άτολμο και επιβραβεύει τη ΔΕΗ για τις ρυπογόνες πρακτικές που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια. Χάνεται έτσι μοναδική ευκαιρία να πιεστεί ο μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας να στραφεί επιτέλους στις καθαρές μορφές ενέργειας» τόνισε ο Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Στο ΕΣΚΔΕ συμπεριλαμβάνονται 139 ελληνικές εγκαταστάσεις με σημαντικές εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η μερίδα του λέοντος όμως ανήκει στη ΔΕΗ αφού από το σύνολο των εκπομπών όλων αυτών των εγκαταστάσεων, το 72% προέρχεται από εγκαταστάσεις της. Το ΕΣΚΔΕ οφείλει να γίνει πιο αυστηρό, ιδιαίτερα προς τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι:

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα αυξήσει τις εκπομπές της κατά 39,2% έως το 2010 και κατά 57,6% έως το 2020, πολύ παραπάνω δηλαδή από το +25% που είναι ο εθνικός στόχος στο Πρωτόκολλο του Κιότο (πάντα ως προς τα επίπεδα εκπομπών του 1990).

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές από το 1994 και το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 1997 και άρα η ΔΕΗ είχε στη διάθεσή της πάνω από μια δεκαετία για να προγραμματίσει μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια μείωση των εκπομπών της.

Το προτεινόμενο ΕΣΚΔΕ αναβάλει τις απαραίτητες μειώσεις εκπομπών για...την επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό γίνεται η επικίνδυνη έως παράλογη παραδοχή ότι από το 2008 και μετά το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό - τριτογενή τομέα θα αποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος μείωσης των εκπομπών και τελικά η Ελλάδα θα τηρήσει το στόχο της στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Αποτελεί όμως απορίας άξιο από πού αντλείται αυτή η αισιοδοξία: Οι καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη διείσδυση του φυσικού αερίου κάθε άλλο από ενθαρρυντικές είναι. Την ίδια στιγμή ο οικιακός τομέας χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική ανυπαρξία κινήτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και απλά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα ηλιακά συστήματα ή οι φοροαπαλλαγές συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σκαλώνουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην απουσία πολιτικής βούλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές της Greenpeace
Τηλ: 210 3806374-5, 6978 390672, email:
manos.safos@diala.greenpeace.org
Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.40.774-5 / Fax: 210-38.04.008 / http://www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675608
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.