ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2004
Μπορεί κανείς να προτείνει παντοειδής συνταγές προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Αν όμως σε αυτές δεν υπάρχει έλεγχος της υπερκατανάλωσης,τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από πρόχειρο επίδεσμο σε ακατάσχετη αιμορραγία. Είναι οι μέρες τέτοιες που η διαφήμιση, έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, να αγοράζουμε εφημερίδες για να ενημερωθούμε, και αντί αυτού βρίσκουμε μέσα διαφημιστικά φυλλάδια και περιοδικά...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μπορεί κανείς να προτείνει παντοειδής συνταγές προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Αν όμως σε αυτές δεν υπάρχει έλεγχος της υπερκατανάλωσης,τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από πρόχειρο επίδεσμο σε ακατάσχετη αιμορραγία

Είναι οι μέρες τέτοιες που η διαφήμιση, έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, να αγοράζουμε εφημερίδες για να ενημερωθούμε, και αντί αυτού βρίσκουμε μέσα διαφημιστικά φυλλάδια και περιοδικά, τα οποία υπόσχονται παραδοσιακά Χριστούγεννα επί πιστώσει, με κάρτες, με δόσεις, με εορτοδάνεια και πλαστικές ανάγκες δεκαπέντε ημερών. Αυτό που υπόσχονται είναι τα πάντα, από απλές ηλεκτρονικές συσκευές, που υποκαθιστούν την διάθεση για συμμετοχική δημιουργία του ατόμου, μέχρι σύνθετους υπολογιστές με ειδικά εξαρτήματα και βίντεο, που υποκαθιστούν την φυσιολογική επαφή των ζευγαριών με την εικονική πραγματικότητα της σεξουαλικής πράξης.

Δώρα και παιχνίδια πολύχρωμα με αμφιβόλου ποιότητας κατασκευαστικά υλικά και επικάλυψη επικίνδύνων για τα παιδιά μας ουσιών. Με έντεχνο τρόπο μας πιέζουν ν’ αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητό μας με το τελευταίο μοντέλο και να πετάξουμε το παλιό.Όσον αφορά τα είδη ρουχισμού, μας κάνουν να νοιώθουμε γιορτινές ημέρες εκτεθειμένοι κοινωνικά αν δεν έχουμε πλούσια γκαρνταρόμπα την οποία πρέπει κάθε χρόνο να αντικαταστήσουμε. Δώρα για όλους με τις ευχές μας αναφέρει το ένα φυλλάδιο, που περιέχει όλα τα κινητά τελευταίου τύπου με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή, και αναγνώριση εικόνας κλήσης. Γιορτινές γεύσεις υπόσχεται το άλλο με γαλλικές συνταγές και γευστικά όνειρα . Ένα τρίτο μας εύχεται δώρα σας πολλά και κάποιο άλλο η Χιονάτη και οι 7 πειρασμοί.

Τα καλλυντικά αυτές τις ημέρες είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός, που καλύπτουν την ανασφάλεια ανδρών και γυναικών, πιστεύοντας ότι τους προσφέρουν περισσότερη ομορφιά, γεγονός λίγο ή πολύ αμφισβητήσιμο, όμως πέρα από κάθε αμφισβήτηση είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία αυτή η υπερκατανάλωση. Αλλεργίες και δερματοπάθειες είναι οι πιο ανώδυνες περιπτώσεις. Μετά έρχονται δηλητηριάσεις, αναπνευστικά προβλήματα, παθήσεις του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Αυτή η αυξημένη και καναλιζαρισμένη κατανάλωση, έχει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία μας, όπως διεξοδικά αναλύσαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα

Τι πρέπει όμως να κάνει ο πολίτης για να μην αισθάνεται αδύναμος εμπρός στο μέγεθος του προβλήματος; Χωρίς ο κατάλογος που ακολουθεί να αποτελεί πλήρη πίνακα μέτρων, δίνεται μια σειρά δράσεων που θα μπορέσουμε να αναλάβουμε στην καθημερινή μας ζωή, για να επιφέρουμε ο καθένας τη δική του καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς να υποκύπτει στα εορτοδάνεια , αλλά και να βελτιώσει όσο μπορεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον:

1.Αντισταθείτε στις διαφημιστικές καμπάνιες, που προέρχονται από τα παντός τύπους Μ.Μ.Ε, ηλεκτρονικά και έντυπα.

2. Μην αντικαθιστάται χρήσιμα είδη επειδή πέρασε η μόδα τους ( νεότερο αυτοκίνητο στη θέση του νέου, τελευταίου τύπου ηλεκτρονικές συσκευές στη θέση καλών αλλά παλιότερου τύπου)

3. Αποφεύγετε προιόντα με υπερβολική συσκευασία , η οποία στη συνέχεια πρέπει να πεταχτεί στη χωματερή.

4. Μάθετε να ζείτε χωρίς πολλά αντικείμενα, συσκευές και εργαλεία,τα περισσότερα από τα οποία κάνουν παρόμοιες δουλειές.

5. Μονώστε καλά το σπίτι κατά του κρύου, αλλά και της υπερβολικής ζέστης. Κάνετε αερισμό του σπιτιού το καλοκαίρι για αποφυγή κλιματισμού και διατηρείται το θερμοστάτη το χειμώνα σε λογικά επίπεδα ( γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου)

6. Μην αφήνετε τα φώτα ή άλλες συσκευές αναμμένες χωρίς λόγο και μη σβήνετε την τηλεόραση με το τηλεκοντρόλ ( εξακολουθεί να εργάζεται ). Το ενεργειακό της Κρήτης βρίσκετε σε οριακά επίπεδα.

7. Μη χρησιμοποιείται σκεύη και μαχαιροπίρουνα και άλλα πλαστικά μιας χρήσης επιβαρύνεται το περιβάλλον με υλικά που δύσκολα διασπόνται. Αποφεύγεται τη χρήση αλουμινόφιλου και πλαστικών περιτύλιξης. Αποφεύγεται πολλά χημικά στην κουζίνα. Συνήθως το σαπούνι και το μηχανικό τρίψιμο αρκεί.

8. Διατηρείτε τον κινητήρα του αυτοκινήτου καλά ρυθμισμένο, τα ελαστικά στην κανονική πίεση και μην επιταχύνεται απότομα χωρίς λόγω για να αποφεύγετε μεγάλη κατανάλωση καυσίμου. Γι όσους ετοιμάζουν εκδρομή στη βόρειο Ελλάδα, να έχουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες και να φροντίσουν τα παιδιά τους να κάθονται πίσω με ζώνη ασφαλείας.

9. Συντηρείται τον καυστήρα στο σπίτι τακτικά, κατά προτίμηση από ειδικευμένο μηχανικό.

10.Τώρα που θα βρεθείτε στην εξοχή, περπατάτε ή χρησιμοποιείται ποδήλατο, αντί αυτοκινήτου

11. Ενημερώστε του αγρότες για την οργανική λίπανση αντί της χημικής και για τις βιολογικές καλλιέργειες.

12. Εάν χρειαστεί να βάψετε σκουριασμένα μέρη στο πατρικό σας σπίτι, χρησιμοποιείστε πινέλο αντί για σπρέι.

13. Αν υπάρχει δυνατότητα ανακυκλώστε, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, ή ευαισθητοποιήσετε τους άλλους για την ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.λ.π

14. Προτιμάτε τα γεωργικά προιόντα εποχής και υποστηρίζεται τους τοπικούς παραγωγούς, είναι μια καλή ευκαιρία να αποφύγετε τους μεσολαβητές.

15. Αποφύγετε την μεγάλη σπατάλη κρέατος. Μην κυνηγάτε. Αν ψαρεύεται, αποφεύγεται παράνομους τρόπους όπως δυναμίτη, φλόμο, χλωρίνης, ασβέστη, κ.λ.π

16. Μη ραντίζεται κήπους και αγρούς με τοξικά όταν υπάρχουν μη τοξικές λύσεις ή περιορίστε την συνήθεια των φυτοφαρμάκων στο ελάχιστο.

17. Αφήστε στα χωράφια και τους κήπους φυσικούς θαμνώδεις φράχτες. Καταφεύγουν εκεί πολλά είδη

18. Μη σκοτώνεται φίδια ή άλλα άγρια είδη επειδή μοιάζουν απεχθή. Συντελούν στην ευαίσθητη ισορροπία της φύσης.

19. Μην αγοράσετε άγρια είδη για να τα έχετε σε κλουβιά, ούτε γούνες αγρίων ζώων, αποφεύγεται την συλλογή και την καταπάτηση αγριολούλουδων τα οποία μετά από λίγο θα πετάξετε.

Αν συνεχισθεί ο υπερκαταναλωτισμός, θα υπάρχει εργασία για λίγες δεκαετίες ακόμη σ΄ ένα κόσμο αυξανόμενης ρύπανσης, δυστυχίας, εξαφάνισης των ειδών και προ πάντων αυξανόμενης πιθανότητας οικοκατάρευσης. Το υπάρχων οικονομικό σύστημα δεν έχει τη φιλοσοφία της μονιμότητας. Οι οικονομολόγοι και πολιτικοί, που τονώνουν την αγορά για να υπάρχει καταναλωτισμός και εργασία, επιλύουν ένα μικρό πρόβλημα δημιουργώντας ένα ογκωδέστερο, εκείνο της αμφίβολης επιβίωσης της κοινωνίας. Είναι καιρός να πάψουμε να συναρτούμε την ευτυχία μας και την επίλυση κάθε προβλήματος με υλικά αγαθά και αντικείμενα. Η αγορά, της οποίας κεντρική έκφραση σήμερα είναι τα Σούπερ Μάρκετ, είναι ο χώρος όπου εκδηλώνουμε το σύγχρονο σύνδρομο του Μίδα. Εκείνος έλυνε τα προβλήματα επιβεβαίωσης και ευτυχίας μετατρέποντας ότι άγγιζε σε χρυσό., εμείς επιλύουμε τα ίδια προβλήματα αποκτώντας ότι αγγίζει η βούλησή μας. Και οι δύο καταλήγουμε στην έλλειψη ικανοποίησης και τη δυστυχία. Εντούτοις, όπως προαναφέραμε, ο βομβαρδισμός των διαφημίσεων μας κατευθύνει σ΄ αυτό το σύνδρομο.

Είναι κοινή συνείδηση πλέον ότι ο υπερκαταναλωτισμός έχει πάρει τις διαστάσεις φρενίτιδας. Αν και αναγνωρίζεται αυτή η φρενίτιδα, σε μια σχιζοφρενική συμπεριφορά. Κάνουμε παν δυνατόν για να την ενισχύσουμε.

Όμως με τους μηχανισμούς που αναλύσαμε, είναι δικό μας ζήτημα να την ελαττώσουμε και εκεί που επεκτείνεται σε τεράστιο φάσμα, όπως: σπατάλη ενέργειας, νερού, τροφής και άλλων πόρων συμβατικών. Αυτό θα γίνει με τις Α.Π.Ε, ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και ακολουθώντας απλώς κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες, γνωστές άλλωστε στους περισσότερους.. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη υγεία μα ς.
 
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675280
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.