ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ελλάδα ουραγός της Ε.Ε. στην απορρύπανση της ατμόσφαι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Συνασπισμός - Τμήμα Οικολογίας , Τρίτη, 21 Δεκέμβριος 2004
Ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με αφορμή την αργοπορημένη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Εμπορία των Αερίων Ρύπων Θερμοκηπίου για τη διετία 2005-2007 που παρουσίασε εχθές το ΥΠΕΧΩΔΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Μετά από ερώτηση που κατέθεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, για το πώς ανταποκρίνεται η Ελλάδα στην εφαρμογή της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, σχετικά με την απορρύπανση της ατμόσφαιρας (εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο) και την εμπορία εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, πληροφορήθηκα ότι μόνον η Ελλάδα από τα 15 κράτη μέλη παραβίαζε την οδηγία...

Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας

Η Ελλάδα ουραγός της Ε.Ε. στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας. Ασυνεπής και αργοπορημένη η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της Ε.Ε. για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με αφορμή την αργοπορημένη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Εμπορία των Αερίων Ρύπων Θερμοκηπίου για τη διετία 2005-2007 που παρουσίασε εχθές το ΥΠΕΧΩΔΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από ερώτηση που κατέθεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, για το πώς ανταποκρίνεται η Ελλάδα στην εφαρμογή της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, σχετικά με την απορρύπανση της ατμόσφαιρας (εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο) και την εμπορία εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, πληροφορήθηκα ότι μόνον η Ελλάδα από τα 15 κράτη μέλη παραβίαζε την οδηγία και δεν είχε κοινοποιήσει στην Επιτροπή το εθνικό της σχέδιο, ενέργεια την οποία είχαν ήδη ολοκληρώσει και οι 6 από τις 10 νέο-ενταχθείσες στην Ε.Ε. χώρες. Η ασυνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προς έγκριση από την Κομισιόν το εθνικό σχέδιο το Μάρτιο του 2004 ως όφειλε, προκειμένου αυτό να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2005, έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Παρά την έγκαιρη υπενθύμιση της υποχρέωσης που είχε η χώρα απέναντι στην Ε.Ε., που έγινε με τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε να ακολουθεί παρελκυστική τακτική στο θέμα, με αποτέλεσμα να έρχεται κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, μόλις μία εβδομάδα πριν από τέλος της χρονιάς για να παρουσιάσει και να θέσει σε διαβούλευση μόλις τριών ημερών το εθνικό σχέδιο, ευτελίζοντας σημαντικές διαδικασίες που έχουν κατοχυρωθεί στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού της Ε.Ε.. Πέραν πάντως της διαδικασίας τίθεται και ένα θέμα ουσίας, καθώς το εθνικό σχέδιο παραδέχεται την αποτυχία της χώρας, όχι μόνο να επιτύχει το στόχο του Κιότο (αύξηση κατά 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μεταξύ 1990 – 2010, ενώ συνολικά για την Ε.Ε. υπάρχει ο στόχος για μείωση κατά 8%), αλλά και να χαράξει οποιαδήποτε αποτελεσματική πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας. Οι μεγάλες δυνατότητες της χρήσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, την οικιακή χρήση και τις μεταφορές, οι πολλά υποσχόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των οποίων η ανάπτυξη καθηλώθηκε επί πολλά χρόνια και η έλλειψη στρατηγικής εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα, καταγράφονται με σαφήνεια από το εθνικό σχέδιο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα όφειλε να δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική εξέλιξη των εκπομπών θερμοκηπίου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας πιστά τη στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποδέχεται παθητικά τη διόγκωση των εκπομπών θερμοκηπίου (το «αισιόδοξο» σενάριο του εθνικού σχεδίου προβλέπει αύξηση 39,2% των εκπομπών μέχρι το  2010) και αρκείται στο να κατανείμει τις υποχρεώσεις αγοράς περιθωρίων ρύπανσης στις ελληνικές βιομηχανίες, αδιαφορώντας για το τεράστιο κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα επιβαρυνθεί η εθνική οικονομία».

21 Δεκεμβρίου 2004
Το Γραφείο Τύπου

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675413
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.