ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ «ΚΛΙΜΑ» ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010

1. Κλιματική αλλαγή και Χριστούγεννα

Όταν λέμε «κλίμα» ετυμολογικά, εννοούμε το σύνολο των καιρικών και μετεωρολογικών φαινόμενων και συνθηκών που επικρατούν και μεταβάλλονται σε μια περιοχή για πολύ διάστημα. Με την έννοια αυτή και δεδομένης της αποτυχίας συμφωνίας στη Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές του κλίματος θα επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο κάθε εποχής, με βασικό χαρακτηριστικό την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και την χιονόπτωση τους χειμερινούς μήνες και ειδικά, τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά..

Φτάσαμε παραμονές Χριστουγέννων και ενώ στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχουμε μια αιφνίδια επιδείνωση του καιρού με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, στη Κρήτη, έχουμε θερμοκρασίες από 20-25 βαθμούς C. Ενώ η αστάθεια του κλίματος θα δημιουργήσει μέχρι το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, απότομή πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, εμείς συνεχίζουμε να συμβάλλουμε, ειδικά τώρα με τα φώτα στραμμένα στην οικονομική κρίση, στη κλιματική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι χιονισμένα σε πολλά μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου που έχει καταγραφεί από το 1900 έως σήμερα και η προβλεπόμενη άνοδος του υδραργύρου έως το 2100 μας δίνουν μία γεύση για το τι θα επακολουθήσει. Θύματα της κλιματικής αλλαγής θα πέσουν πολλές πόλεις που προσήλκυαν χειμερινό τουρισμό λόγω χιονιού, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Πάαρλ Πρέστρουτ, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το κλίμα και το Περιβάλλον, με έδρα το Όσλο.

Οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί, ειδικά μετά την πρόσφατη συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη. Οι διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου, οι οποίες αυξάνουν την θερμοκρασία του πλανήτη και επομένως το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού, κατέρρευσαν λόγω των συμφερόντων των Η.Π.Α, της Κίνας, της Ινδίας και της Ν Αφρικής. Οι Η.Π.Α λόγω του χρηματικού τιμήματος που καλείται να πληρώσει για την βιώσιμη ανάπτυξη των αναπτυσσομένων χωρών και η Κίνα και Ινδία Λόγω, του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων πρώτων υλών που διαθέτουν, το ίδιο συμβαίνει και με τη Ν. Αφρική με την αποψίλωση των Δασών για ενέργεια και ανάπτυξη. Απαιτούν, χρήματα και νέες τεχνολογίες από τις ανεπτυγμένες χώρες για να μην χρησιμοποιήσουν αυτές τις πρώτες ύλες για νΆ αναπτυχθούν.

Αν οι ανεπτυγμένες χώρες δεν αντιμετωπίζουν πρώτες την αλλαγή του κλίματος οι αναπτυσσόμενες χώρες – για λόγους ιστορικής ευθύνης – δεν προτίθενται να το πράξουν αυτές. Αν οι ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.λ.π)
δεν συνεισφέρουν έστω και με κάποιο μικρό ποσοστό στη μείωση των εκπομπών , η πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν θα συμφωνήσουν σε φιλόδοξους στόχους μείωσης.

 Στη Κοπεγχάγη ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται τη σύμπραξη όλων των χωρών, δεδομένου ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ε.Ε, αλλά ούτε και οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν από μόνες τους να μετριάσουν τις κλιματικές αλλαγές, όσο φιλόδοξα μέτρα και αν λάβουν

2) Οικολογικά Χριστούγεννα:

Αυτές τις άγιες μέρες τις Χριστουγεννιάτικες, μέρες αγάπης ανταλλαγής ευχών και προσφοράς δώρων τα οποία θα καλύψουν πιθανόν, το υλικό μέρος της εκτίμησης σε αγαπημένα πρόσωπα, μικρούς και μεγάλους. Αυτές οι πρόσκαιρες και χωρίς έλεγχο και όρια αγορές προϊόντων για μια χρήση, συνιστούν υπερκατανάλωση, η οποία επιβαρύνει επικίνδυνα το περιβάλλον και την υγεία μας. Ίσως στο καθένα από μας να μην γίνεται αντιληπτό αυτό το φαινόμενο. αλλά αθροιστικά δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον πλανήτη.

Είναι οι ημέρες τέτοιες που η διαφήμιση υλικών αγαθών, φτάνει σε τέτοιο σημείο που δεν αγοράζουμε πλέον εφημερίδες για να ενημερωθούμε, αλλά να βομβαρδιστούμε με διαφημίσεις, από περιοδικά, φυλλάδια, CD, αυτοκόλλητα αρώματα, κάρτες πιστωτικές και πλαστικές ανάγκες δεκαπέντε ημερών.

Δεν μπορούμε νΆ ανοίξουμε την τηλεόραση, χωρίς να δεχθούμε την επίθεση προσφορών, για αυτοκίνητα, δώρα παιχνίδια πολύχρωμα με αμφιβόλου ποιότητας κατασκευαστικά υλικά και με επικάλυψη επικινδύνων για τα παιδιά ουσιών. Με έντεχνο τρόπο δεχόμαστε πλύση εγκεφάλου νΆ αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητό μας με το τελευταίο μοντέλο (και ας χρωστούμε δόσεις στο προηγούμενο) ή να αποσύρουμε το παλιό ή ακόμη χειρότερα να το πετάξουμε στο φυσικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τα είδη ρουχισμού, μας κάνουν με την διαφήμιση να νοιώθουμε, γιορτινές ημέρες εκτεθειμένοι κοινωνικά, αν δεν έχουμε πλούσια γκαρνταρόμπα την οποία κάθε χρόνο πρέπει νΆ αντικαταστήσουμε. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει την σύγχρονη κοινωνία, χωρίς να λογαριάζουμε το κίνδυνο έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά παιδία από την κατάχρησή τους, η να μην λαμβάνουμε μέτρα απομάκρυνσης της συσκευής από το πλέον ευαίσθητο όργανο του ανθρώπου τον εγκέφαλο.

Η επιστημονική αβεβαιότητα, για την επικινδυνότητα των κινητών στη περίπτωση αυτή δεν λειτουργεί, υπέρ της προφύλαξης, αλλά υπέρ της υπερκατανάλωσης. Οι προσφορές, οι διευκολύνεις, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, έχουν δημιουργήσει μια καταναλωτική μανία, η οποία στηρίζεται στο παρακάτω συλλογισμό: « σημασία δεν έχει αν εγώ έχω κινητό, αλλά αν ο γείτονας ή ο φίλος έχει κινητό με περισσότερες δυνατότητες από το δικό μου» και έτσι υπάρχει μια φρενήρης ζήτηση κινητών « νέας γενιάς», χωρίς τελειωμό

Τα καλλυντικά αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες τα ρολόγια και τα ανδρικά αρώματα, και άλλα ανταγωνιστικά των γυναικών «αξεσουάρ» , έχουν πάρει διατάσεις φρενίτιδας, παρά την οικονομική κρίση. Αν και αναγνωρίζουμε αυτή τη φρενίτιδα, σε μια σχιζοφρενική συμπεριφορά κάνουμε το παν για να την ενισχύσουμε. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την κατάχρηση καλλυντικών, τα οποία καλύπτουν ουτοπικά, την ανασφάλεια ανδρών και γυναικών πιστεύοντας ότι προσφέρουν περισσότερη ομορφιά γεγονός λίγο ή πολύ αμφισβητήσιμο, είναι πολλές και σοβαρές τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Αλλεργίες και δερματοπάθειες είναι οι πιο ανώδυνες περιπτώσεις. Μετά έρχονται οι δηλητηριάσεις, αναπνευστικά προβλήματα, παθήσεις του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

3) Τι πρέπει να κάνουμε για ζήσουμε το κλίμα των Χριστουγέννων, χωρίς παρενέργειες στην υγεία μας και στο περιβάλλον;

Επιγραμματικά μπορούμε να ακολουθήσουμε τους παρακάτω κανόνες και δράσεις της καθημερινότητας:

1) Αντίσταση στις διαφημιστικές καμπάνιες,

2) Μην αντικαθιστάτε χρήσιμα προϊόντα, επειδή πέρασε η μόδα τους.

3) Αποφεύγετε προϊόντα με υπερβολική και στυλιζαρισμένη συσκευασία.

4) Μάθετε να ζείτε χωρίς πολλά αντικείμενα που κάνουν παρόμοιες δουλειές.

5) Μονώστε το σπίτι κατά του κρύου, αλλά και της υπερβολικής ζέστης.

6) Ανακυκλώστε, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και ευαισθητοποιήσετε τους άλλους για την ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

7) Αποφύγετε την μεγάλη σπατάλη κρέατος και προτιμάτε γεωργικά προϊόντα εποχής.,

8) Μην αφήνετε τα φώτα ή άλλες συσκευές αναμμένες χωρίς λόγο.

9) Συντηρείτε τον καυστήρα στο σπίτι τακτικά, κατά προτίμηση από ειδικευμένο μηχανικό,

10) Διατηρείται τον κινητήρα του αυτοκινήτου καλά ρυθμισμένο, τα ελαστικά στην κανονική πίεση,

11) Μιλήστε στους αγρότες για την βιολογική καλλιέργεια και τις επιπτώσεις των τοξικών φυτοφαρμάκων στη φύση και τον άνθρωπο,

12) Μην αγοράσετε άγρια είδη από την περιοχή που θα επισκεφθείτε, γιατί θα τα φυλακίσετε μετά στα κλουβιά,

Χωρίς τα παραπάνω να αποτελούν πλήρη πίνακα μέτρων, αποτελούν όμως μια σειρά δράσεων στη καθημερινή μας ζωή, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για βασικές διατροφικές ανάγκες, για καλύτερη υγεία και προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ


... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607355
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.