ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Καρνάγιο της Σητείας και η Κρίση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αντώνης Ανηψητάκης , Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2010
Θα ήταν ενδιαφέρον αντικείμενο διπλωματικής εργασίας οικονομικού Πανεπιστημίου ή και Πολυτεχνείου να καταγραφούν τα λιμενικά έργα που έγιναν στο Λασίθι τα τελευταία 24 χρόνια, 1986-2010, από το πρώτο δηλαδή κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ως το 4ο που απορροφούμε (sic) σήμερα...
Θα ήταν ενδιαφέρον αντικείμενο διπλωματικής εργασίας οικονομικού Πανεπιστημίου ή και Πολυτεχνείου να καταγραφούν τα λιμενικά έργα που έγιναν στο Λασίθι τα τελευταία 24 χρόνια, 1986-2010, από το πρώτο δηλαδή κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ως το 4ο που απορροφούμε (sic) σήμερα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε μέσα σε ποιο σχεδιασμό εντάσσονταν, πόσο στοίχισαν, ποια τέλειωσαν και πόσα τα πήρε η θάλασσα (Γρα Λυγιά, Ιεράπετρα, Μόχλος) και αν βγήκε κάποιο πόρισμα για τις ευθύνες.

Την ιδέα μου την έδωσε χθεσινή σύσκεψη στο Δήμο Σητείας για το λιμενικό της Σητείας και ειδικότερα για το καρνάγιο του. Τη σύσκεψη προκάλεσαν ντόπιοι αλιείς, μέλη ιστιοπλοϊκού ομίλου και κάτοικοι των Κοκκίνων, της συνοικίας που βρίσκεται πάνω απ' το Λιμάνι, που βλέπουν ότι το καρνάγιο θα εξυπηρετεί μόνο μεγάλα σκάφη, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στη Σητεία, μετατρέποντας την άλλοτε γραφική θαλάσσια είσοδο της πόλης σε μικρό Σκαραμαγκά με ότι αυτό σημαίνει από πλευράς θορύβου, ρύπανσης και τουριστικής "προβολής".

Για ποιον λοιπόν έγινε αυτό το έργο, ποιος άλλαξε την αρχική μελέτη που προέβλεπε μικρό καρνάγιο; Πόσο στοίχισε η αυθαίρετη τροποποίηση της μελέτης και κατασκευής; Ποιοι ενέκριναν, ποιοι κέρδισαν, ποιοι πλήρωσαν;

Σημειώνω ότι το καρνάγιο με την αρχική μελέτη προβλέπονταν επιφανείας 200μ² περίπου και δυνατότητας να επισκευάζει ένα σκάφος το πολύ 15μ μήκους.  Με την αυθαίρετη αλλαγή της τεχνικής μελέτης προβλέπονταν επέκταση προς τη θάλασσα για να καταλάβει μια έκταση περίπου 8 στρεμμάτων, ώστε να έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 2 σκαφών ταυτοχρόνως μήκους 45μ και 1700 τόνων το καθένα. Aυτήν την επέκταση σε επιφάνεια (40 φορές μεγαλύτερη)  και σε δυναμικότητα (6 φορές μεγαλύτερη, αν συγκρίνομε τα μήκη των σκαφών που μπορούν να εξυπηρετηθούν) οι υπηρεσίες  την βάφτισαν απλή μετάθεση του υπάρχοντος καρνάγιου για να αποφύγουν μια νέα MΠE.

Και μια απλή αντιπαραβολή του αρχικού σχεδίου με το σημερινό αρκεί για να συλλάβει ο καθείς το μέγεθος του σκανδάλου. Ανάλογο μέγεθος είχαν οι ύβρεις και οι συκοφαντίες σε όσους αντιδράσαμε, προσφύγαμε στο ΣτΕ και φυσικά δικαιωθήκαμε. Αποτέλεσμα: ξανατροποποίησαν τη μελέτη για να γίνει ο Στειακός Σκαραμαγκάς μισός, αλλά πάλι τεράστιος, ανώφελος και βλαπτικός για την τοπική κοινωνία.

Όποιος θέλει να καταλάβει πως φτάσαμε στο μνημόνιο και στη χρεοκοπία μπορεί να βάλει δίπλα στις ψευδείς δηλώσεις για ζώα, δέντρα και εκτάσεις, δίπλα στις στρεβλές επιδοτήσεις που έγιναν χασισόδεντρα, 4Χ4, πισίνες, καλάσνικοφ και σφαίρες και τα λεφτά που μέσω υπερδιαστασιολογημένων και αχρείαστων έργων πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Σήμερα οι αντιδράσεις των Σητειακών που αντιλαμβάνονται καθυστερημένα την κοροϊδία πέφτουν στο γραφειοκρατικό τείχος όσων θέλουν να ολοκληρωθεί το παράλογο έργο στο όνομα της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης και της απορροφητικότητας ώστε να αποκτήσει επιτέλους και η Σητεία το Σκαραμαγκά της.

Αντώνης Ανηψητάκης
πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.
επικεφαλής της
Ανεξάρτητης Περιφερειακής Κίνησης
Μια Κρήτη, Περιβάλλον - ¶νθρωπος

Δασκαλογιάννη 1
72300 Σητεία
6932309698, 2843024483
ananan@sit.forthnet.gr
www.miakriti.gr


... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 114 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607032
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.