ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλλοντικός Σ. Ιτάνου Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η συνωμοσία της σιωπής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Ιτάνου - Ανακοινώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ , Τετάρτη, 18 Νοέμβριος 2009

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, καταγγέλλει για δεύτερη φορά την παράνομη και εγκληματική δράση του Λατομείου του κ. Μανιδάκη, με την επωνυμία "ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε." στη θέση Λύδια στο Παλαίκαστρο. Ενημερώνουμε τον κόσμο και απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και στον εισαγγελέα Λασιθίου, που τον καλούμε να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει την καταστροφική δράση της εξόρυξης αδρανών και όχι μόνο υλικών του λατομείου, που προσβάλει και υποβαθμίζει εδώ και πολλά χρόνια τον τόπο μας.

Εκτός όμως από την παράνομη δραστηριότητα, ο κ. Μανιδάκης ελέγχει και παρεμβαίνει και στα δημιουργήματα της φύσης όπως είναι τα σπήλαια. Στην πορεία των συνεχιζόμενων και επαναλαμβανόμενων εξορύξεων στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής, ανακαλύφθηκε τεράστιο άνοιγμα, που πιθανότατα να οδηγούσε σε ένα ακόμα μεγαλειώδες σπήλαιο.

Στη κορυφή παρακείμενου λόφου, έχουν στήσει παρατηρητήριο καθώς φαίνεται και στη φωτογραφία, παρακολουθώντας κάθε όχημα που πλησιάζει τη λατομική ζώνη. Πλησιάζοντας προς το χώρο, μας "ανέκριναν" με διάφορες ερωτήσεις, όπως τι δουλειά έχουμε σε αυτή τη περιοχή κλπ. Στη θέα των φωτογραφικών μηχανών και σε ερώτηση μας για το τι είδους σπήλαιο είναι αυτό, διεφάνη αμηχανία και εκνευρισμός, καθώς και φραστικές απειλές, ότι παραβιάζουμε ιδιωτικούς χώρους και έσπευσαν να ειδοποιήσουν τον εργοδότη τους. Αυτό συνέβη πριν λίγες μέρες στις 10.11.09, οπότε και τραβήχτηκαν φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από διάφορες μεριές που απεικονίζουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ύπαρξη σπηλαίου. Μετά από λίγες ώρες ενημερώσαμε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Κρήτης με περιγραφές και με όλο το φωτογραφικό υλικό που είχαμε στη διάθεση μας. Η απάντηση ήρθε αμέσως, λέγοντας ότι τα ίδια ακριβώς πετρώματα έχουν δώσει τρία από τα καλύτερα σπήλαια στη περιοχή του δήμου Ιτάνου και ότι πρόκειται προφανώς για κάτι σπουδαίο. Θα έπαιρναν όλες τις απαιτούμενες άδειες και το συντομότερο δυνατόν θα έρχονταν να ερευνήσουν το χώρο.

Αυτό ακριβώς φοβόταν και ο κ. Μανιδάκης και έσπευσε τρεις μέρες μετά, στις 13.11.09 στις 12.30 το μεσημέρι να ανατινάξει το σπήλαιο, ώστε να μην υπάρχει καμιά απόδειξη που θα έβαζε σε κίνδυνο τις χρυσοφόρες του δραστηριότητες.

Το σπήλαιο στις 10.11.2009

Το σπήλαιο στις 13.11.2009

Οι εκρήξεις πρέπει να ήταν τέτοιας έντασης που τρομοκράτησαν όλους τους κατοίκους του Παλαικάστρου και των γύρω περιοχών που ξεχύθηκαν στους δρόμους μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει.

Ευλόγως λοιπόν τίθενται δυο ερωτήματα:
1. Γιατί βιάστηκαν να ανατινάξουν το σπήλαιο αν δεν ήταν κάτι σημαντικό και επομένως άνευ σημασίας για τους σπηλαιολόγους.
2. Γιατί δεν ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και την αστυνομία για την ύπαρξη του σπηλαίου ή και για τυχόν ευρήματα ώστε να αποφανθούν για τις περαιτέρω ενέργειες.
Μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και ενός δημιουργήματος εκατομμυρίων ετών, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, αλλά και του Νομάρχη που ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η λειτουργία του λατομείου επί σειρά ετών είναι εντελώς παράνομη, που αν παραθέσουμε ένα προς ένα τους λόγους δεν θα μας φτάσει όλη η εφημερίδα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να χορηγεί κατ’ εξαίρεση άδειες με εικοσαετή διάρκεια!!!

Όμως τα χρόνια της σιωπής έχουν παρέλθει, η κοινωνία του Παλαικάστρου σύσσωμη και οργισμένη ζητά την άμεση αναστολή των εργασιών και το οριστικό κλείσιμο του λατομείου με την υποχρέωση της αποκατάστασης του τεράστιου κρατήρα που είναι ορατός ακόμα και από το διάστημα!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Παλαίκαστρο Τ.Κ. 72300
Πληροφορίες: Μανόλης Τσαντάκης Τηλ. 28430 61305

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 18 Νοέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607403
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.