ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κίνδυνοι από κινητά, κεραίες και άλλες πηγές Η/Μ ακτινο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ , Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2009


Τον περασμένο μήνα (1-12-08) πραγματοποιήθηκε από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και την Οικολογική Πρωτοβουλία Κισσάμου στα γραφεία του ΤΕΕ στα Χανιά εκδήλωση για τους κινδύνους της κινητής τηλεφωνίας, με βασικούς ομιλητές τον καθηγητή βιοχημείας του Παν/μίου Πατρών κ. Χρ. Γεωργίου και τον δικηγόρο-νομικό περιβάλλοντος κ. Κ. Διάκο.

Βασικά σημεία που αναδείχτηκαν από τις ομιλίες και τη συζήτηση:


Α. Σχετικά με τους κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Στη σημερινή εποχή ζούμε (χωρίς να το καταλαβαίνουμε) μέσα σε μια θάλασσα από Η/Μ ακτινοβολίες (δες στο παράρτημα του κειμένου τι είναι) από τεχνητές πηγές, η ισχύς των οποίων είναι χιλιάδες φορές ψηλότερη από τη φυσική Η/Μ ακτινοβολία (στην οποία οι οργανισμοί μας είναι προσαρμοσμένοι). Προφανώς από ένα σημείο έκθεσης και πέρα, η πιθανότητα βλάβης του οργανισμού μας είναι αυξημένη. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως τις διάφορες ακτινοβολίες τις κατατάσουμε σε:

1. Μή ιονίζουσες Η/Μ ακτινοβολίες: Ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων, (0-9 GHz) όπως αυτές από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, από μετασχηματιστές, από διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, από συστήματα ραδιοφώνου -τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας, ασυρμάτων τηλεφώνων, ραντάρ κ.α. (ραδιοσυχνότητες).

2. Ιονίζουσες ακτινοβολίες: Πιο ψηλής συχνότητας (>9GHz) Η/Μ ακτινοβολίες, που ξεκινούν από τις υπεριώδεις ακτίνες και περιλαμβάνουν και τις ακτίνες Χ (που χρησιμοποιούνται στις ακτινογραφίες) και τις ακτίνες γ (ραδιενέργεια). Οι κίνδυνοι από αυτή την κατηγορία είναι γνωστοί εδώ και χρόνια.

Όμως οι κίνδυνοι από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες για πολλά χρόνια είχαν υποτιμηθεί, ενώ υπάρχει και σκόπιμη παραπληροφόρηση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (και απο αυτές που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα). Αρχικά, οι μόνες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που θεωρούνταν σημαντικές και έπρεπε να αποφευχτούν ήταν οι θερμικές επιπτώσεις από την ακτινοβολία (θέρμανση των ιστών που τη δέχονται). Όμως, εκτός από αυτές τις επιπτώσεις υπάρχουν και άλλες βιολογικές επιπτώσεις στα κύτταρα (αλλοιώσεις σε διάφορα συστατικά τους, όπως το DNA), οι οποίες μελετώνται από τους βιολόγους. Τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες μελέτες (πιο εντυπωσιακή αυτή από τη Σουηδία τον περασμένο Σεπτέμβρη) έδειξαν πως και οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες (όπως αυτές των ασύρματων δικτύων τηλεπικοινωνιών) προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό, μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας πειραματοζώων, αύξηση καρκίνων και άλλες ασθένειες. Σε άτομα που ζούν κοντά σε κεραίες εμφανίζονται συχνά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α., ενώ διάφορες έρευνες έχουν δείξει περισσότερες περιπτώσεις λευχαιμίας. Πολλά περιστατικά λευχαιμίας εμφανίζονται ιδιαίτερα κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης.

Φυσικά, το αν θα συμβεί κάποια βλάβη δεν έχει μόνο να κάνει με το είδος της συγκεκριμένης πηγής ακτινοβολίας, αλλά και με την ισχύ της, τη διάρκεια έκθεσης του ατόμου, την απόστασή του από την πηγή (με κάθε διπλασιασμό της απόστασης η ισχύς πέφτει στο ¼), το μέρος του σώματος που τη δέχεται, όπως και με τη βιολογική ιδιαιτερότητα (ανθεκτικότητα) κάθε ατόμου.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών και των σταθμών βάσης

Τόσο τα κινητά όσο και οι κεραίες εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Όσον αφορά την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, αυτή είναι υψίσυχνη ηλε¬κτρομαγνητική ακτινοβολία. Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται περιοχές συχνοτή¬των στα 900 MHz και τα 1800 MHz (με επέκταση στα 2100 MHz για την τηλεφωνία 3ης γενιάς). Αυτές οι συχνότητες βρίσκονται ανάμεσα σ' αυτές των τηλεοπτικών σταθμών και των φούρνων μικροκυμάτων (2300 MHz).

Να επισημάνουμε εδώ πως οι εκπομπές των κεραιών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών είναι πολύ πιο ισχυρές σε ένταση (μερικές χιλιάδες Watt) και γι' αυτό το λόγο είναι πιο επικίνδυνες από αυτές τις κινητής τηλεφωνίας. Αυτές όμως οι κεραίες είναι πολύ λιγότερες, και βρίσκονται γενικά σε μεγάλη απόσταση από κατοικίες.

Στην περίπτωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας οι τιμές της ακτινοβολίας εξαρτώνται από το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται κανείς, γιατί εκπέμπουν προς τα πλάγια και προς τα κάτω, σχηματίζοντας έναν κώνο (ή "λοβούς", αν δεί κανείς μια τομή του διαγράμματος) έξω από τον οποίο η ισχύς μειώνεται πολύ. Αν η κεραία βρίσκεται στην ταράτσα κτιρίου, η ακτινοβολία επηρεάζει πολύ λιγότερο το από κάτω κτίριο, αλλά υπάρχει επίδραση κι εκεί, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αντανακλάσεις από γειτονικά κτίρια προς το σπίτι. Τοίχοι και στέγες κόβουν ένα ποσοστό της ακτινοβολίας. Το πρόβλημα με την ακτινοβολία από τις κεραίες είναι πως η εκπομπή είναι συνεχής, άρα συνεχής είναι και η επίδραση στους οργανισμούς όσων μένουν κοντά. Για ασφάλεια έχει προταθεί ένα συγκεκριμένο όριο απόστασης 300 μέτρων από χώρους με ευπαθείς ομάδες, όμως η σημερινή νομοθεσία δεν το εξασφαλίζει (βλ. παρακάτω για τη νομοθεσία).

Στο κινητό τηλέφωνο, το πρόβλημα είναι κυρίως η επιβάρυνση στο κεφάλι όταν το χρησιμοποιεί κάποιος. Εδώ πρέπει να πούμε πως όταν το σήμα της κεραίας είναι αδύνατο (λόγω μακρινής της απόστασης από το κινητό) τότε το κινητό αυξάνει την ισχύ του (ως τα 2 Watt) για να μπορέσει να κάνει επαφή. Όταν το κινητό είναι ανοιχτό (σε αναμονή) και δεν γίνεται συνδιάλεξη, αυτό εκπέμπει ένα σήμα προς την τοπική κεραία κάθε 2 δευτερόλεπτα.

Μεγάλο πρόβλημα με τα κινητά, όμως, είναι και η μεταφορά τους σε τσέπες ή σε ζώνη κολλητά στο σώμα μας. Επειδή είναι πολύωρη επαφή, είναι και επικίνδυνη.
Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε πως η συνδυασμένη έκθεση σε ακτινοβολίες από διάφορες πηγές, όπως και από επικινδυνες χημικές ουσίες στο περιβάλλον (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση), αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης της υγείας μας ("συνεργισμός"). Γι αυτό είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε την έκθεση σε όσες μπορούμε.

Χρήση κινητού στο αυτοκίνητο: Xρήσιμο είναι να αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο έχοντας το κινητό τηλέφωνο στο αυτί. Eκτός του γεγονότος ότι η ακτινοβολία ανακλάται από τα μεταλλικά μέρη και συνεπώς τμήμα της κυκλοφορεί εντός του αυτοκινήτου ακτινοβολώντας τον χρήστη και τους συνεπιβάτες με ένταση που μπορεί να είναι μεγαλύτερη κι από αυτή που εκπέμπει το κινητό (τα τοιχώματα του αυτοκινήτου την εστιάζουν σαν φακός), αποσπάται η προσοχή του οδηγού-χρήστη (άλλωστε αυτό απαγορεύεται, και πολύ σωστά, με τον νέο Kώδικα Oδικής Kυκλοφορίας). Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο (κατά προτίμηση με τη βοήθεια blue tooth) χρησιμοποιήστε την ειδική θήκη, στερεωμένη κάπου.

Τα νομοθετημένα "όρια": Μια σκόπιμη "παρεξήγηση"

Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο "κατώφλι" ποσότητας Η/Μ που δέχεται ένα άτομο τέτοιο ώστε να μπορεί να θεωρηθεί πώς αν ξεπεραστεί θα υπάρξει σίγουρα βλάβη, ενώ αν δεν ξεπεραστεί δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σύμφωνα, λοιπόν με την Αρχή της Προφύλαξης,- που δέχεται και η Ε.Ε. και άλλοι διεθνείς οργανισμοί-, ακόμα και αν δεν έχει αποδειχτεί πλήρως επιστημονικά η φύση και η έκταση των βλαβών στον ανθρώπινο οργανισμό, οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύπτει κίνδυνος για τον πληθυσμό, ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες ομάδες του, δηλ. παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς. Την ίδια λογική εκφράζουν και το Υπ. Υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη και το Συμβούλιο της Επικρατείας με διάφορες αποφάσεις.
Συνιστώμενα μέγιστα όρια έκθεσης στην Ελλάδα: 720 μW/cm² για συχνότητες 1800 Μεγακύκλων (720 εκατομμυριοστά του βάτ ανα τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας σώματος). Σε ορισμένες χώρες τα όρια αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πολύ - π.χ. 0,4 μW/cm² στην Ελβετία, 0,1 μW/cm² στην Αυστρία, το ίδιο και στη Γαλλία.

Η Η/Μ ακτινοβολία από τις κεραίες και τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα παιδιά, συγκριτικά με τους μεγάλους. Τα κύτταρα των παιδιών βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και γι αυτό είναι πιό ευαίσθητα από αυτά των μεγάλων. Αυτό ισχύει και για τα εγκεφαλικά κύτταρα, όπως και των ματιών και άλλων οργάνων. Στην περίπτωση του κινητού, που χρησιμοποιείται σε επαφή με το κεφάλι, τα πράγματα χειροτερεύουν, γιατί και τα οστά του κρανίου στα παιδιά είναι πολύ πιο λεπτά και διαπερατά από την ακτινοβολία σε σύγκριση με αυτά των μεγάλων. Εδώ να επισημάνουμε πως σε έρευνες με πολύχρονους χρήστες κινητού βεβαιώθηκε ψηλότερο ποσοστό όγκων στον εγκέφαλο (και μάλιστα στη μεριά που ακουμπούσαν το κινητό) σε σύγκριση με ομάδα μη χρηστών.
Είναι σημαντικό να έχει χαμηλό δείκτη SAR (βλ. στο παράρτημα τι είναι) το κινητό μας, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί "πανάκεια" για το πρόβλημα.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως και τα σύγχρονα, ψηφιακά ασύρματα τηλέφωνα, που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, αποτελούν πρόβλημα: Η ισχύς τους είναι μέν πολύ μικρότερη από αυτή των κινητών, (10 mW- 10 χιλιοστά του Βάτ), αλλά συνήθως μιλάμε συχνά και πολύ ώρα με αυτά και υπάρχει επιβάρυνση του οργανισμού μας. Η βάση του τηλεφώνου και η συσκευή εκπέμπουν την ίδια ποσότητα ακτινοβολίας, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους απόσταση. Στα δε ψηφιακά, η βάση εκπέμπει ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν μας καλεί κανείς. Είναι σκόπιμο να τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου σε χώρο όπου δεν καθόμαστε πολύ, και το βράδυ καλύτερα να αποσυνδέουμε τη βάση.
Καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ (Πυλώνες).

Δημιουργούν πολύ επικίνδυνη Η/Μ ακτινοβολία. Έχει αποδειχτεί πως λευχαιμίες και καρκίνοι εμφανίζονται πολύ συχνά σε όσους κατοικούν κοντά στους πυλώνες της ΔΕΗ. Σχετικά ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί μια απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων.
Νέοι κίνδυνοι: Τα ασύρματα δίκτυα WLAN (Wireless Local Area Network) ή Wi-Fi (Wireless Fidelity)

Δήμοι, νομαρχίες, πανεπιστήμια, διάφορα ιδρύματα προχωρούν τον τελευταίο καιρό εντελώς αψήφιστα και χωρίς ενημέρωση του πληθυσμού σε εγκατάσταση ασυρμάτων δικτύων σε σταθμούς, λιμάνια, ξενοδοχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, σχολές, πολυκαταστήματα κ.α. για πρόσβαση στο ίντερνετ και διασύνδεση διαφόρων συσκευών.

Πρόκειται για τοπικά κυψελωτά δίκτυα, με μικρότερη βέβαια ισχύ από αυτή της κινητής τηλεφωνίας, (50-100mW). Όμως, όλοι όσοι βρίσκονται στην περιοχή, κάτοικοι ή περαστικοί δέχονται θέλουν-δε θέλουν, χωρίς να το γνωρίζουν, συνεχώς, την ακτινοβολία αυτή. Επίσης, μέσα στα σπίτια πολλαπλασιάζονται τα ασύρματα πληκτρολόγια, ασύρματα "ποντίκια", ασύρματη σύδεση του Η/Υ με το μόντεμ κ.α., επομένως υπάρχει μία συνεχής επίδραση ακτινοβολίας πάνω μας.


Β. Σχετικά με τις ενέργειες των πολιτών για την αυτοπροστασία τους

Από τη στιγμή που εντοπίζουμε ή μαθαίνουμε για την ύπαρξη κεραίας στη γειτονιά μας δίπλα σε σπίτια: Ελέγχουμε για τη νομιμότητά της απευθυνόμενοι εγγράφως στην τοπική πολεοδομική υπηρεσία, στην τοπική περιφέρεια και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Υπ' όψιν πως το 75% των κεραιών τουλάχιστον είναι παράνομες. (Για επικοινωνία με τους παραπάνω φορείς και για το σύνολο των ενεργειών μας βλ. το συνημμένο κείμενο "Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας" από το http://keraies.wordpress.com που κωδικοποιεί όλες τις περιπτώσεις).

Από τη στιγμή που δεν είναι νόμιμη, ξεκινάμε οπωσδήποτε δικαστικό αγώνα.
Υπάρχει πάντως πιθανότητα να φέρουμε αποτέλεσμα και πιέζοντας την ιδιοκτήτη του κτιρίου που νοικιάζει επι πληρωμή την ταράτσα του για την κεραία, ή ζητώντας από τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα.

Δεν μπαίνουμε στη λογική μετρήσεων ακτινοβολίας και στο αν είναι αυτή πάνω ή κάτω από τα "όρια" (πού, άλλωστε, είναι πολύ ψηλά σε σχέση με αυτά άλλων χωρών). Οι ειδικοί τονίζουν πως μεμονωμένες και σποραδικές μετρήσεις σε μια περιοχή δεν έχουν την παραμικρή αξία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα μετρήσεων που ανακοινώνει το Γραφείο Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ε.Ε.Α.Ε. είναι εντελώς αναξιόπιστα. Το γραφείο αυτό συμπεριφέρεται ως προστάτης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες υποτίθεται πως ελέγχει.

Παρ' όλ' αυτά, αν, για να πάρουμε μια ιδέα τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, θεωρήσουμε σκόπιμο να παραγγείλουμε σε κάποιο φορέα να κάνει μετρήσεις, ας ψάξουμε όσο μπορούμε για να δούμε αν είναι ανεξάρτητος από συμφέροντα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (που συνήθως χρηματοδοτούν τον εξοπλισμό και τις έρευνες τέτοιων εργαστηρίων, και ο νοών νοήτω...). Για ανίχνευση πηγών Η/Μ ακτινοβολίας (καθαρά για δικιά μας ενημέρωση) μπορούν να χρησιμεύσουν και κάποιες φτηνές σχετικά συσκευές (50-150 ¤) που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Σε ατομικό επίπεδο: Αν δεν χρειαζόμαστε κινητό, ας μην το χρησιμοποιούμε. Αν το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε, το χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Κάνουμε πολύ σύντομες συνδιαλέξεις. Χρησιμοποιούμε πάντα ακουστικά hands free ή blue tooth (προτιμότερα τα πρώτα) ή το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση. (Για να μην το βάζουμε κοντά στο κεφάλι μας). Ακόμα καλύτερα να στέλνουμε γραπτά μηνύματα. Όταν μετακινούμαστε και μεταφέρουμε κινητό τηλέφωνο, προσπαθούμε να το έχουμε κάπως μακριά από το σώμα μας (π.χ. σε μια τσάντα). Ποτέ σε τσέπη που είναι σε επαφή με το σώμα μας. (Ισως στο μέλλον κυκλοφορήσουν ειδικά υλικά που να τυλίγουν το κινητό και να λειτουργούν σαν ασπίδα για το σώμα μας). Στο γραφείο αν το έχουμε μακρύτερα από 40 εκατοστά από το σώμα μας δεν υπάρχει πρόβλημα. Εννοείται και όταν ξαπλώνουμε δεν πρέπει να έχουμε ακουμπισμένο κινητό σε μικρότερη απόσταση από την παραπάνω.

Αποφεύγουμε να δίνουμε κινητά σε παιδιά, και σε κάθε περίπτωση τους εξηγούμε τους κινδύνους. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν επίσημες συστάσεις για τη μη χρήση κινητών από ηλικίες κάτω των 16 ή και 18 χρόνων.

Στο σπίτι μας αποφεύγουμε τα ασύρματα δίκτυα. Προτιμούμε τα σταθερά τηλέφωνα και γενικά τα ενσύρματα δίκτυα σύνδεσης με το διαδίκτυο.


Γ. Γενικές προτάσεις για το πρόβλημα.

Α) Βραχυπρόθεσμες. Δεδομένου πως προέχει η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι σημαντικό σε πρώτη φάση να απομακρυνθούν οι υπάρχουσες κεραίες από περιοχές με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, και γενικά από κατοικημένες περιοχές, αν είναι δυνατόν, (να μπούν στα περίχωρα), ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αδύναμο σήμα στα κινητά μέσα στην πόλη (πράγμα που θα τα κάνει πιο επικίνδυνα για το χρήστη τους, γιατί το κινητό εκπέμπει τότε στην μεγαλύτερη ισχύ, για να μπορέσει να επικοινωνήσει με την κεραία). Όμως, ας μην ξεχνάμε πως μέσα στην πόλη υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις επικοινωνίας (σταθερή τηλεφωνία δημόσιας χρήσης -καρτοτηλέφωνα, περίπτερα- και ιδιωτική). Επιπλέον, ο χρήστης κινητού αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη για τη χρήση του και μπορεί συνειδητά να μειώσει τον ατομικό του κίνδυνο με τα μέσα που προαναφέραμε. Αντίθετα, οι κεραίες εκπέμπουν "επι δικαίων και αδίκων". Εδώ μπαίνει θέμα στοιχειώδους δικαιώματος για τη δημόσια υγεία.

Οι διάφορες αυτοκόλλητες "ασπίδες ακτινοβολίας" για τα κινητά που πουλιούνται στο εμπόριο είναι άχρηστες (απάτη).

Β) Μεσο-μακροπρόθεσμες. Από τεχνική άποψη είναι δυνατή η αναδιάρθρωση του συστήματος με τη χρήση συστήματος μικροκυψελών και εξελιγμένων συσκευών κινητών πολύ πιο ευαίσθητων. Αυτό σημαίνει συνεργασία και επένδυση κεφαλαίων από τις εταιρείες που φτιάχνουν κινητά τηλέφωνα και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ηδη σε ορισμένες χώρες (π.χ. Αυστρία) χρησιμοποιείται δίκτυο πολλών κεραιών με πολύ μικρή εμβέλεια μέσα στην πόλη - μπορεί να είναι π.χ. πάνω στους στύλους του φωτισμού των αυτοκινητόδρομων.

Γενικά, για τις επικοινωνίες προτιμότερη από τη χρήση ασύρματων δικτύων είναι η εκτεταμένη χρήση ενσύρματων δικτύων με οπτικές ίνες. Είναι ασφαλή και μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων με μεγάλη ταχύτητα.

* S.A.R.: “Specific Absorption Rate”:
Η μέση τιμή ενέργειας που απορροφάται από ολόκληρο το σώμα. Είναι η ισχύς που απορροφάται ανά μονάδα βάρους του σώματος (W/Kg - Βάτ ανα κιλό βάρους). Το εγχειρίδιο κάθε κινητού αναφέρει το μέγιστο SAR για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η Ε.Ε. θέτει ως όριο το ποσό των 2 W/kg, (στις ΗΠΑ είναι 1,6), αλλά αυτό το "όριο" είναι συζητήσιμο, γιατί έχει βγεί με εκτίμηση μόνο των θερμικών επιπτώσεων. Στην ελληνική αγορά τα SAR των διαφόρων μοντέλων κυμαίνονται γενικά από 0,35 ως 1,5 2 W/kg. Είναι καλό να διαλέγουμε κινητό με χαμηλό SAR.

** Για επικοινωνία με τους παραπάνω φορείς και για το σύνολο των ενεργειών μας βλ. το συνημμένο κείμενο "Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας" από το http://keraies.wordpress.com που κωδικοποιεί όλες τις περιπτώσεις.


Δείτε σχετικά: http://keraies.wordpress.com


Σημείωση: Το κείμενο της Ο.Π.Χ. συμπληρωμένο με παραρτήματα με χρήσιμες πηγές πληροφόρησης, επαφές κ.α. θα κυκλοφορήσει σύντομα σε φυλλάδιο.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail:
ecohania@otenet.gr, web site: www. ecocrete.gr

... (0 )
Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 38 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186264
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.