ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρ. Χανίων , Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2002

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιουργήθηκε το 1989. Προγενέστερο σχήμα από το οποίο προήλθε ήταν η Οικολογική Παρέμβαση Χανίων. Η Οικολογική Πρωτοβουλία αρχικά συμμετείχε στους Οικολόγους Εναλλακτικούς, την Ομοσπονδία των Οικολογικών Εναλλακτικών Οργανώσεων η οποία είχε εκλέξει μία βουλευτίνα στην ελληνική Βουλή. Το 1992 αποχώρησε από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς (οι οποίοι αργότερα αδρανοποιήθηκαν και σήμερα υφίστανται μόνο ως σφραγίδα) και ακολούθησε ανεξάρτητη πορεία.
Το 1997 η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων εντάχθηκε στο Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οικολογικών Οργανώσεων, στου οποίου τη Γραμματεία συμμετείχε από το 8ο Συνέδριο (Οκτώβριος 1997), για ένα χρόνο.
Από τα τέλη του 1997 η Ο.Π.Χ. απέκτησε για πρώτη φορά νομική μορφή, αυτήν του Σωματείου. Μέχρι τότε η Οικολογική Πρωτοβουλία λειτουργούσε με την τακτική εβδομαδιαία συνέλευση.
Με τη μορφή του Σωματείου η Ο.Π.Χ. δεν απεμπόλησε τον παλιό τρόπο λειτουργίας με την εβδομαδιαία συνέλευση, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με μεγάλη συμμετοχή των μελών αλλά και φίλων κάθε Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ

ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΣ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία έχει ασχοληθεί με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ξεκίνησε με το θέμα της ανεξέλεγκτης χωματερής του Κουρουπητού (θέμα το οποίο συνεχίζει να μας απασχολεί) αλλά και το θέμα των αμερικανο-νατοϊκών Βάσεων και τους κινδύνους για την ειρήνη και το περιβάλλον που αυτές προκαλούν. Μέλη μάλιστα της Ο.Π.Χ. έχουν συλληφθεί και δικαστεί γιατί έγραφαν συνθήματα κατά των Βάσεων! (αθωώθηκαν στη δίκη που έγινε).

ΚΥΝΗΓΙ
Ακόμη η Ο.Π.Χ. έχει ασχοληθεί με το κυνήγι (έχουμε ανοιχτή βεντέτα με τους κυνηγούς όχι αιματηρή βέβαια!), με τα απειλούμενα είδη ζώων και φυτών της Κρήτης, με τις βιολογικές καλλιέργειες, τους σημαντικούς υγροτόπους των λιμνών της Αγιάς και του Κουρνά. Τα τελευταία χρόνια, κάθε φθινόπωρο, διοργανώνει μαζί με άλλες οικολογικές οργανώσεις τη Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγιάς. Η Ο.Π.Χ. δημοσιοποίησε και έκανε έγγραφες καταγγελίες για τα αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές όπως στις εκβολές του Δέλφινα και στον ¶γιο Παύλο Σφακίων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Η Ο.Π.Χ. ποτέ δεν αποδέχτηκε τον «στενό» ορισμό της οικολογίας. Για μας οικολογία είναι ο λόγος για τον οίκο, για όλα όσα μας περιβάλλουν. Και μας περιβάλλουν φυτά, ζώα αλλά και άνθρωποι. Έτσι η Ο.Π.Χ. έχει μια σταθερή αντιρατσιστική στάση, μια στάση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές, ενάντια στην πολεμική αλλά και την «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία οδήγησε στα πυρηνικά ατυχήματα του Θρη Μάιλ ¶ιλαντ και του Τσέρνομπιλ. Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν η προστασία της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταθερά ακόμη η Ο.Π.Χ. ασχολείται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, παρέχοντας υλικό για τα σχολεία, κάνοντας ομιλίες και παρουσιάσεις διαφανειών σε σχολεία κλπ. Η Ο.Π.Χ. διαθέτει ένα σημαντικό αρχείο οικολογικών περιοδικών και φυλλαδίων το οποίο αποτελεί σπουδαία πηγή άντλησης πληροφοριών και γνώσεων για τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Ο.Π.Χ. αγωνίζεται για την προστασία των περιοχών του προγράμματος NATURA 2000, που προσπαθεί να διασώσει τους τελευταίους σημαντικούς οικοτόπους της Ευρώπης. Ένα σημαντικό θέμα με το οποίο σήμερα ασχολείται η Ο.Π.Χ. είναι η προστασία της παραλίας των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά, μια δημόσια έκταση 583 στρεμμάτων που περιλαμβάνει 4 ακτές και δασάκια και σήμερα απειλείται με ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση για τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου 1000-2000 ατόμων και ξενοδοχειακής μονάδας εξίσου μεγάλης. Στα πλαίσια της εκστρατείας για την προστασία της περιοχής η Ο.Π.Χ. έχει τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια, έχει στείλει επιστολές σε αρμόδιους αλλά και στον Πρωθυπουργό, ενώ συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους φορείς των Χανίων. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 8.000 υπογραφές στα Χανιά ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της περιοχής.
Κάθε δυο μήνες, η Ο.Π.Χ. εκδίδει τον «Φουρόγατο», μια οικολογική εφημερίδα με θέματα και συνεργασίες από όλη την Κρήτη. Ακόμη, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις Καραγκιόζη κ.ά.).

 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τίποτε δεν πάει χαμένο. Κι η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει δει πολλά πράγματα να αλλάζουν, με κυριότερο ίσως το ότι δεν είμαστε πια οι «τρελοί οικολόγοι που ασχολούνται με τα πουλάκια και κανείς δεν τους δίνει σημασία». Τώρα πια ο οικολογικός λόγος μετράει κι όλοι είναι αναγκασμένοι πλέον να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Κι αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία του διεθνούς οικολογικού κινήματος.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ
Κομμάτι αυτού του διεθνούς οικολογικού κινήματος η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετείχε στην εκστρατεία κατά των πυρηνικών δοκιμών και πανηγύρισε την υπογραφή συμφωνίας κατάργησής τους, έχοντας όμως πλήρη επίγνωση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας επαφίεται στην επαγρύπνηση των ενεργών πολιτών όλου του κόσμου οι οποίοι αγωνίζονται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, προβάλλοντας έμπρακτα τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στο θέμα των σκουπιδιών, ξεκίνησε την ανακύκλωση στα Χανιά το 1989. Από το 1990 η ανακύκλωση υιοθετήθηκε από το Δήμο Χανίων και άλλους κοντινούς Δήμους και Κοινότητες, οι οποίοι δημιούργησαν τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) που ανέλαβε επίσημα την ανακύκλωση. Παρά το ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στον τομέα της ανακύκλωσης (με κυριότερο την ανακύκλωση στην πηγή), η υιοθέτησή της από επίσημους φορείς είναι ένα ορατό αποτέλεσμα της δράσης της Οικολογικής Πρωτοβουλίας.

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ
Ένα άλλο ορατό αποτέλεσμα της δράσης της Οικολογικής Πρωτοβουλίας ήταν η αποτροπή της οικοπεδοποίησης και καταστροφής της Γραμπούσας που επιχειρήθηκε με τα σχέδια για δημιουργία οικισμού για ομογενείς στην προστατευόμενη από το NATURA 2000 χερσόνησο.
Η Οικολογική Πρωτοβουλία επικοινώνησε με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, παρουσίασε τη σημαντική αξία της περιοχής για τα μεταναστευτικά πουλιά και τους λόγους για τους οποίους εντάσσεται στο NATURA 2000. Η Παγκρητική Αμερικής αρνήθηκε τη δημιουργία τέτοιου οικισμού στην περιοχή και εκτίμησε την πρότασή μας για αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών γι'αυτό το σκοπό.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΤΙΔΟΛΑΚΟ
Σημαντική ήταν η συμβολή της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στο οριστικό κλείσιμο του λατομείου στο Φαράγγι του Αετιδόλακκου στον Αποκόρωνα Χανίων. Η προστασία του Φαραγγιού συνεχίστηκε με τη συνεργασία οικολογικών οργανώσεων, της Κοινότητας Μαχαιρών και άλλων φορέων σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στην περιοχή.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Πέρα απ' αυτά, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών (πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε συνεταιρισμός παραγωγών και καταναλωτών οικολογικών προϊόντων και κατάστημα βιολογικών προϊόντων στα Χανιά), στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία που οδήγησε στην κατάργηση των αεροψεκασμών δακοκτονίας.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑΣ
Πρόσφατη επίσης μεγάλη επιτυχία υπήρξε η αποτροπή των σχεδίων για καταστροφή της Γαυδοπούλας με τη δημιουργία μονάδας κατασκευής μεταφόρτωσης κοντέινερ. Ενάντια στα σχέδια αυτά μαζεύτηκαν 15.000 υπογραφές σε Ελλάδα και Γερμανία, και τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ απέρριψαν την πρόταση.

... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 118 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57620391
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.