ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΙΑ 
Ο Απηγανιάς τραβηγμένος από νότια. Όλο το πεδινό τμήμα στην φωτογραφία που βλέπετε προοριζόταν για το γήπεδο γκολφ. Πάνω στη βιασύνη τους φαίνεται να ξέχασαν ότι περνάει από τη μέση ο Νότιος Οδικός ¶ξονας Κρήτης. Ακούστηκαν πάντως πολλά πρόχειρα σχέδια ότι σε περίπτωση που γινόταν το γκολφ ο δρόμος θα περνούσε πιο βόρεια και θα έτρωγε όλη την βουνοπλαγιά (χωρίς βέβαια να χολοσκάει κανείς). 
Το δασάκι του Κουτσουρά. Στη φωτιά του 1993 όλα τα πυροσβεστικά είχαν συγκεντρωθεί εκεί και είχαν αφήσει όλη την υπόλοιπη έκταση (τον Απηγανιά αλλά και όλη την ενδοχώρα βορειότερα) ουσιαστικά να καίγεται απροστάτευτη. 
Ο βράχος που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Δεξιά, καμένο πεύκο από την πυρκαγιά του 1993 που κατέστρεψε μεταξύ άλλων και τον Απηγανιά. 
Το γήπεδο ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, ο οποίος μυρίζει πετρέλαιο. 
Απόψεις του Απηγανιά. Ο Απηγανιάς είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος, δημόσιος, κοινόχρηστος, δασικός, προστατευτέος κτλ. σε μια παραλιακή ζώνη με πολλά προβλήματα, όπως θερμοκήπια μέσα στο πολεοδομικό ιστό, παράνομη δόμηση, καταστροφή του γεω – αναγλύφου, αποδάσωση, ρύπανση, και έλλειψη υποδομών με πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα (χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώροι αναψυχής, κ.ά.). 
Παραλία με το όνομα «Μαχαιρίδι» (γιατί αφθονούν τα φυτά «μαχαιρίδες») κάτω (νοτιότερα) από τον Απηγανιά, μισό χιλιόμετρο πιο δυτικά από το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ανήκει στην κτηματική περιφέρεια Ορεινού. Δεξιά, μπαζώματα κάτω ακριβώς από το γήπεδο ποδοσφαίρου, που γίνονται με ευθύνη, ανοχή και αμέλεια του Δήμου Μακρύ Γιαλού. 
Ο τύπος της χλωρίδας που επικρατεί στον Απηγανιά είναι μια πολύ καλή ένδειξη του ξηροθερμικού κλίματος της περιοχής. Η ποικιλότητα της χλωρίδας είναι αρκετά πλούσια και περιλαμβάνει ανθεκτικά φυτά όπως φρύγανα, μακία βλάστηση και αρκετά σκληρόφυλλα-αείφυλλα δέντρα που αναπτύχθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1993. 
Η προσπάθεια συντήρησης ενός γηπέδου γκολφ στην ίδια περιοχή θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες πόρων (νερό και χωμα) που θα αφαιρεθούν αναγκαστικά από άλλες δραστηριότητες. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι οι εκτεταμένες χωματοληψίες που γίνονται στα βουνά και τους λόφους γύρω από την Ιεράπετρα είτε για να εξυπηρετήσουν καινούργια θερμοκήπια που κατασκευάζονται πάνω σε "ακατάλληλο" έδαφος είτε για θερμοκήπια που έχουν ανάγκη να αντικαταστήσουν το χώμα πάνω στο οποίο έχει ήδη γίνει η καλλιέργεια για κάποια χρόνια επειδή ακριβώς το έχουν εξαντλήσει λόγω της χρήσης χημικών (το χώμα είναι ζωντανός οργανισμός). Τα γήπεδα γκολφ χρησιμοποιούν πολλαπλάσιες ποσότητες χημικών από μια συνηθισμένη χημική καλλιέργεια 
Τμήμα της αναδάσωσης κοιτώντας από το κέντρο του Απηγανιά προς τα βορειοδυτικά. 
Γ.Σ. - Α.Π. ... (0 ) |