ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παντορροϊκό σύστημα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2004

Παντορροϊκό σύστημα

Σε έναν περίπατο που έκανα στην παραλία, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, παρατήρησα ένα ζευγάρι μεσηλίκων να απολαμβάνουν, εμπρός από το ξενοδοχείο Pearl, το χειμερινό τους μπάνιο. Ήσαν οι μόνοι τολμηροί, όσο έβλεπε το μάτι,  που διακινδύνευσαν ένα χειμωνιάτικό λουτρό στα κρύα νερά της θάλασσας. Το μήνυμα που έστελνε το ζευγάρι των χειμερινών κολυμβητών ήταν πολύ αισιόδοξο. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν διστάζουν να κολυμπούν στο καταχείμωνο, υπάρχει ελπίδα να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, σκέφθηκα και άθελά μου έφερα στον νου μου τα λόγια του κ. Δημάρχου σε ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Έλεγε, λοιπόν, ο κ. Αρχοντάκης ότι στην Κρήτη είμαστε πολύ τυχεροί. Η μέση θερμοκρασία της θάλασσάς μας τον χειμώνα είναι υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία των νερών της Μάγχης ή της Βόρειας Θάλασσα το κατακαλόκαιρο. ¶ρα, αφού οι ξένοι μας έχουν συνηθίσει στις θερινές κρυολουσίες στην πατρίδα τους, δεν θα σκεφθούν δυο φορές πριν πετάξουν στο δικό μας καταχείμωνο τα ρούχα για να ορμήσουν στα παγωμένα (για μας) κύματα. Σκεφτόμουνα, λοιπόν, το Pearl γεμάτο τουρίστες Δεκέμβρη μήνα να κολυμπούν και να λιάζονται στην αμμουδιά. Όμως με αυτές και με άλλες σκέψεις, η ώρα πέρασε και το ζευγάρι των χειμερινών κολυμβητών βγήκε επί τέλους από το νερό. Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι οι τολμηροί κολυμβητές δεν ήταν ξένοι, αλλά βέροι Ρεθυμνιώτες, γνωστοί σε πολλούς από εμάς.

Μπράβο κουράγιο σκέφθηκα, και άρχισα να περπατώ προς το Ρέθυμνο. Δεν είχα κάνει λίγα βήματα και μια νέα έκπληξη με περίμενε. Μια λίμνη με μαύρα ζουμιά εκτεινότανε εμπρός από την μπούκα του αγωγού που παροχετεύει στην θάλασσα τα όμβρια και τα λύματα του παλιού ρέματος που έχει καλυφθεί. Δεν το 'χαν προσέξει οι χειμερινοί κολυμβητές; Μάλλον όχι, γιατί όσο σκληροτράχηλος και να είναι κανείς και να αψηφά το κρύο, δεν τολμά να αγνοήσει τα βοθρολύματα. Οι εικόνα του γεμάτου Pearl και των χειμερινών τουριστών να κολυμπούν και να λιάζονται αμέριμνοι, έδωσε την θέση της σε μια άλλη που θύμιζε Μικρασιατική Καταστροφή. Ημίγυμνοι τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι στο ξενοδοχείο, να πακετάρουν βιαστικά τις βαλίτσες τους και παίρνουν των ομματιών τους από το Ρέθυμνο και την Κρήτη. ¶θελά μου ξανασκέφθηκα κάτι άλλο που είχε πει ο κ. Δήμαρχος: το αποχετευτικό σύστημα της πόλης μας είναι «παντορροϊκό». Ομολογώ ότι για πρώτη φορά άκουγα το όρο και να μη σας το  κρύψω κολακεύτηκα να ζω σε μια πόλη με ένα αποχετευτικό σύστημα με τόσο εύηχο όνομα. Όμως το παντορροϊκό σύστημα του κ. Δημάρχου βρωμά απ’ όπου και να το πιάσει κανείς. Παντορροϊκό σημαίνει ότι καθένας εκκενώνει τα βρωμόνερά του σε έναν οχετό που τα μεταφέρει ανεπεξέργαστα στην θάλασσα.

Ας γυρίσουμε όμως στην παραλία μπροστά στο Pearl, όπου το καλοκαίρι στήνεται το μεγάλο πανηγύρι με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που πάνω τους σιγοψήνονται οι ροδαλοί τουρίστες από τις χώρες του Βορρά. Τρεις αλλοδαποί με φτυάρια άνοιγαν ένα αυλάκι από την λίμνη των βοθρολυμάτων προς την θάλασσα με προφανή σκοπό να την αδειάσουν. Ποιος τους ανέθεσε το θεάρεστο αυτό έργο; ¶γνωστο. Την αποξήραναν; Και αυτό άγνωστο. Χθες πάντως που ξαναπέρασα από εκεί, λίμνη δεν υπήρχε ούτε και βοθρολύματα. Η κάθαρση δεν έγινε με φτυάρια, αλλά με φορτωτή, όπως δείχνουν τα ίχνη που άφησε το βαρύ μηχάνημα στην παραλία. Τι έγιναν τα βρομόνερα; Σκεπάστηκαν με άμμο; Διοχετεύθηκαν στην θάλασσα; Τις λεπτομέρειες τις γνωρίζει καλύτερα η ΔΕΥΑΡ, που φέρει και την ευθύνη.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 454 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156171
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.