ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ 1000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τετραποδολογείν , Παρασκευή, 22 Οκτώβριος 2004

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ 1000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Από το tetrapodologein: Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω -  σχετικό με την τύχη των αδέσποτων μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων – κείμενο, επισημαίνοντας σε κάθε καλόπιστο αναγνώστη ότι: Στους περισσότερους Δήμους της χώρας  ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καταγραφή των τετραπόδων ευθύνης τους (ακόμη και μέχρι σήμερα 21/10/2004) και δεν εφαρμόστηκε το προβλεπόμενο από το Νόμο 3170/03 πρόγραμμα περισυλλογής, στείρωσης και επανένταξής τους. Συνεπώς θεωρούμε αυθαίρετη και κενόλογη κάθε δήλωση περί “μαζικών εξαφανίσεων” αφ ης στιγμής δεν είναι διαθέσιμα επίσημα αριθμητικά στοιχεία. Ομοίως, αυθαίρετη θεωρούμε και κάθε δήλωση “αρμοδίου” ή “αναρμοδίου” περί “μαζικών επανεντάξεων” αδεσπότων σε περιοχές διοικητικής ευθύνης Δήμων που εφάρμοσαν το Νόμο κατά το δοκούν, αρνούμενοι, έως και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, να ορίσουν εκπρόσωπο Φιλοζωικού Σωματείου ή Ομάδας στην επιτροπή εποπτείας του σχετικού προγράμματος (σε κατάφωρη αντίθεση με ό, τι στο άρ. 7 του Ν. 3170/03 προέβλεψε ο νομοθέτης). 

Τον αρμόδιο υπουργό κ. Ευάγγελο Μπασιάκο δε, που δημοσίως δηλώνει «ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς καταβάλλεται σε ολόκληρη τη χώρα μια τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των αδεσπότων» καλούμε και παρακαλούμε να προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια ελέγχου των Δήμων ολόκληρης της επικράτειας προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν  προβεί  στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, και – σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΔΑ – να μη διστάσει να προβεί στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους Δημάρχους εκείνους που εξακολουθούν να αυθαιρετούν αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα από το σχετικό Νόμο.

Tα μάζεψαν πριν από τους Aγώνες, αλλά κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Μεταολυμπιακή εξαφάνιση εκατοντάδων αδέσποτων ζώων καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις που ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας και το Δήμο Αθηναίων να αποκαλύψουν τι έγιναν τα 1.000 αδέσποτα που μαζεύτηκαν από τους δρόμους της Αθήνας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες 43 φιλοζωικών - οικολογικών σωματείων, στις 5 Οκτωβρίου, μια ημέρα ύστερα από την επίσημη λήξη της περιόδου Ολυμπιακής ασφάλειας, στους δρόμους της πρωτεύουσας θα έπρεπε να επιστρέψουν τα εκατοντάδες αδέσποτα που περισυνελέγησαν «προκειμένου να μην απειλήσουν την εικόνα της Ολυμπιακής Αθήνας», όπως τονίζει η κ. Μαρίνα Πετροπουλάκη, πρόεδρος της «Στέγης ζώων, “¶γιος Φραγκίσκος της Ασίζης”. Όμως από τον έλεγχο που διενήργησαν οι φιλοζωικές οργανώσεις στα σημεία όπου θα έπρεπε να βρίσκονται τα αδέσποτα, περισσότερα από 1.000 ζώα δεν επέστρεψαν ποτέ.

Όπως είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε συνεδρίασή του στις 14 Απριλίου 2004, τα αδέσποτα θα μεταφέρονταν σε ειδικούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, θα στειρώνονταν και αφού δημιουργείτο μια βάση δεδομένων με όλα τους τα στοιχεία, θα επέστρεφαν εκεί από όπου τα περισυνέλεξαν τα συνεργεία του δήμου. Όπως είχε ανακοινώσει η αντιδήμαρχος Αθηναίων και υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, κ. Τόνια Κανελλοπούλου, τα πάντα εξελίσσονταν χωρίς πρόβλημα, ενώ σε ορισμένες περιοχές τα ζώα είχαν ήδη επιστρέψει στο μέρος τους, πριν από τις 4 Οκτωβρίου.

Διαβεβαιώσεις...

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σειρά του είχε εγκρίνει το πρόγραμμα του δήμου και ο απελθών υπουργός κ. Τσιτουρίδης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση στις 5 Αυγούστου διαβεβαίωνε ότι χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά βρίσκονταν σε ξενοδοχεία και πανσιόν σκύλων λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και θα επέστρεφαν στους δρόμους την ημερομηνία που προβλεπόταν. H επιστροφή των ζώων, σύμφωνα με το υπουργείο, επιβαλλόταν από την αδυναμία των περισσότερων δήμων να κατασκευάσουν χώρους φιλοξενίας αδέσποτων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Όπως όμως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων, ποτέ δεν τους δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση για το πού βρίσκονται και ποιες είναι οι πανσιόν αυτές. Απαντώντας στις επικρίσεις των οργανώσεων, ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε «ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς καταβάλλεται σε ολόκληρη τη χώρα μια τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των αδέσποτων».

Μια εβδομάδα, όμως, ύστερα από την ημερομηνία που είχε οριστεί για την επιστροφή των αδέσποτων στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι φιλοζωικες οργανώσεις βρήκαν ελάχιστα από τα ζώα που φρόντιζαν προτού αρχίσει η περίοδος της Ολυμπιακής ασφάλειας, και περιμένουν μια συγκεκριμένη απάντηση τόσο από το υπουργείο όσο και από τον δήμο, αν και δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για την απάντηση που θα λάβουν. «Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι τα ζώα αυτά έχουν θανατωθεί, όμως μέχρι να αποδειχθεί αυτό που φοβόμαστε, θα έχουμε τη ελπίδα ότι δεν τους φέρθηκαν τόσο απάνθρωπα. Το μόνο που θέλουμε είναι μια υπεύθυνη απάντηση», λέει η κ. Πετροπουλάκη.

Έριξαν φόλες στο προαύλιο του Γεωπονικού

Πέντε αδέσποτα θανατώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. ¶γνωστο αν ανήκαν σε αυτά που είχαν φιλοξενηθεί σε πανσιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα πάντως με την καταγγελία της προέδρου της «Στέγης Ζώων, “¶γιος Φραγκίσκος της Ασίζης», 50 αδέσποτα που τα φρόντιζε το σωματείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων δεν επέστρεψαν ποτέ. Ανάλογες καταγγελίες για αδέσποτα που θα έπρεπε να επιστρέψουν στην περιοχή του Ζαππείου, του Συντάγματος, της Ομόνοιας, της Κυψέλης και αλλού, υπάρχουν από άλλα φιλοζωικά σωματεία.

(Του Στέλιου Βραδέλη. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στις 13/10/2004)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 119 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57606296
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.