ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 17 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ, ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 16 Οκτώβριος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ, ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Η διαφορά της δημοκρατίας από ένα ολοκληρωτικό, αυταρχικό ή αυθαίρετο καθεστώς είναι ότι σέβεται τους κανόνες δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές δικαίου και δεν έχει διαφορετικό καθεστώς αντιμετώπισης για επιμέρους κατηγορίες πολιτών. Το καθεστώς δικαίου αναγνωρίζει ότι ακόμα και ο μεγαλύτερος εγκληματίας έχει δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματά του γίνονται σεβαστά και δεν αναστέλλονται με όποιες δικαιολογίες.

Οι καταδικασθέντες για τη 17 Νοέμβρη αντιμετωπίζονται σήμερα με «ειδικές συνθήκες» κράτησης χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν την άρση των ειδικών συνθηκών κράτησης και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κρατουμένων αυτών αλλά και όλων των κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές, υπενθυμίζοντας όπως έκανε πρόσφατα και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας όσο και καθηγητές Πανεπιστημίου, ότι το κράτος δικαίου δεν εκδικείται, δεν φέρεται απάνθρωπα και δεν κάνει διακρίσεις, αλλά διασφαλίζει όμοιες συνθήκες κράτησης για όλους τους κρατουμένους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας.

Ζητάμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία και να σταματήσει την απομόνωσή τους -κατά την κυβέρνηση για «λόγους ασφαλείας»- σε ειδικά κελιά και την κατάργηση του ειδικού κλωβού που έχει τοποθετηθεί στο προαύλιό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστεί, ειδικά γι' αυτούς, μια φυλακή μέσα στη φυλακή.

Συμφωνούμε με την τοποθέτηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας  ότι «οι συνθήκες κράτησης των καταδικασθέντων μελών της 17Ν δεν πρέπει να διαφέρουν από τις συνθήκες κράτησης των άλλων κρατουμένων» όπως και με τη θέση του καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Γ.-Α. Μαγκάκη, ότι «η έκτιση μιας ποινής πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες που σέβονται την ανθρώπινη αξία, διαφορετικά εμπίπτουν στην έννοια των βασανιστηρίων και συνιστούν διασυρμό της δημοκρατίας». Η απαίτηση για σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων της 17 Νοέμβρη αλλά και όλων των κρατουμένων σε τίποτε δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούμε τον πόνο και τη θλίψη των ατόμων που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, ως αποτέλεσμα μια αδιέξοδης πολιτικής αντίληψης και μιας ανάλυσης της ιστορίας στη βάση της θεωρίας των συνομωσιών. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι συγγενείς θυμάτων ανάλογων φαινομένων στη Γερμανία συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες υπέρβασης του πόνου και του αίματος, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ανάλογα φαινόμενα βίας. 

Ακόμα και όταν μια κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση από τη δράση ένοπλων ομάδων, τρομοκρατικών οργανώσεων, εγκληματικών συμμοριών δεν είναι η περιστολή των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων που μπορεί να δώσει λύση αλλά αντίθετα η διατήρηση του ανοικτού και δημοκρατικού χαρακτήρα της κοινωνίας που μπορεί να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα (Ισπανία, Σουηδία). Σε όσες περιπτώσεις ακολουθήθηκαν διαφορετικές πορείες (Ιταλία, Γερμανία τέλη δεκαετίας ‘70 και αρχές ‘80, Ιράκ μετά την εισβολή, Μέση Ανατολή, Τσετσενία) αυξήθηκε η ένταση και η αντιπαράθεση.

Στη χώρα μας η ένοπλη βία μετά τη μεταπολίτευση δεν απέκτησε ποτέ μαζικό χαρακτήρα και ήταν ο απόηχος των ευρωπαϊκών εξελίξεων με χρονική υστέρηση σε μια εποχή μάλιστα όπου αποδεικνύονταν το αδιέξοδο αυτών των επιλογών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δυστυχώς, ποτέ δεν άνοιξε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για τον πολιτικό τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων βίας και ιδιαίτερα της ένοπλης βίας, αν και τελικά οι οργανώσεις αυτές αυτοδιαλύθηκαν και πάντως έμειναν στο περιθώριο. Ούτε άνοιξε συζήτηση για τα αδιέξοδα των δύο «στρατοπέδων». Από τη μία, δεν αναγνωρίστηκαν τα λάθη και οι αντιδράσεις που προκαλεί ένας έντονος αυταρχισμός και η άσκηση βίας από τη μεριά του κράτους (ουδέποτε καταδικάστηκε, για παράδειγμα, κάποιος για τα θύματα μιας παράλογης κρατικής βίας, π.χ. εναντίον διαδηλωτών, ενώ με περισσή ευκολία χρησιμοποιήθηκαν συχνά οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας). Από την άλλη, ποτέ δεν ξεσηκώθηκε η κοινωνία εναντίον μιας πολιτικής αντίληψης (ένοπλης ή επαναστατικής βίας) που σκοτώνει «στο όνομα της κοινωνίας», ποδοπατώντας τους σκληρούς αγώνες πολλών χρόνων για να καταργηθεί η θανατική καταδίκη, η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής (με όποια δικαιολογία) και η χωρίς δίκη «καταδίκη» ανθρώπων. Στην πράξη η ένοπλη βία αντιτίθεται στους αγώνες ανάπτυξης μιας κουλτούρας διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των αντιπαραθέσεων (περιλαμβανομένων των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των κοινωνιών).

Οι Οικολόγοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γεννήθηκαν την ταραγμένη δεκαετία του ‘60 και του ’70 (στη χώρα μας τη δεκαετία κυρίως του ‘80) και αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος απέναντι σε κάθε λογική βίας (είτε προέρχονταν από την πλευρά του κράτους είτε από την πλευρά των «επαναστατικών οργανώσεων»). Δεν παρέμειναν μόνο, όμως, σε μια θεωρητική προσέγγιση στα θέματα αυτά αλλά ανέπτυξαν μια εναλλακτική στρατηγική και πρακτική που επηρέασε τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Η μη βία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η εμμονή στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ενεργή στάση της κοινωνίας αποτελούν και σήμερα την μόνη διέξοδο απέναντι τόσο στην κλιμακούμενη τρομοκρατία από την πλευρά των φανατικών ισλαμιστών όσο και απέναντι σε μια «αντιτρομοκρατική» υστερία που ροκανίζει βήμα – βήμα τα επιτεύγματα της δημοκρατίας στο όνομα της ασφάλειας, χωρίς πάντως να πετυχαίνει την απόλυτη ασφάλεια που διακηρύσσει. 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα όσο οι πολίτες –ακόμα και μετά από αδιανόητα γεγονότα, όπως η επίθεση στους δίδυμους πύργους, η βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη ή η εισβολή στο Ιράκ -  παραμένουν ενεργοί και δεν κλειδο-αμπαρώνονται στα σπίτια τους, όσο απαιτούν ενεργά να σταματήσει η βία.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 340 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 38956154
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.