ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 23 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συμπαράσταση στον αντιρρησία Γιώργο Μοναστηριώτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τρίτη, 21 Σεπτέμβριος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Η συνείδηση δεν φυλακίζεται

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανησυχούν για την εξοντωτική ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον αντιρρησία συνείδησης Γιώργο Μοναστηριώτη, λόγω της άρνησής του να πάρει μέρος στην επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του ιρακινού λαού.

Ο Μοναστηριώτης είναι ο πρώτος επαγγελματίας στρατιώτης στην Ελλάδα, που ταυτόχρονα αποχωρεί και από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και γίνεται αντιρρησίας συνείδησης.

Συγκεκριμένα, στις 13/9/2004, όντας Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.), αρνήθηκε να ακολουθήσει την φρεγάτα «Ναυαρίνο» στη συμμετοχή της στον πόλεμο του Κόλπου. Δεκαέξι μήνες μετά την άρνησή του -και έχοντας παρουσιαστεί οικειοθελώς στις στρατιωτικές αρχές- το Ναυτοδικείο Πειραιά τον καταδίκασε σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση και οδηγήθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κορίνθου.

Ο Μοναστηριώτης τιμωρήθηκε επειδή θεώρησε ότι τυχόν συμμετοχή του στην αποστολή φρεγάτας στον Περσικό κόλπο θα αποτελούσε έμπρακτη μορφή συνεργασίας στις παράνομες δολοφονικές επιχειρήσεις των δυνάμεων κατοχής. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που ο ίδιος δηλώνει:

«Αρνήθηκα και αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω ή να συνεισφέρω καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή του ιρακινού λαού, στους βομβαρδισμούς μαιευτηρίων και λαϊκών αγορών. Αρνήθηκα και αρνούμαι να μπω σ’ αυτόν τον χωρίς τέλος φαύλο κύκλο της βίας και της παραφροσύνης. Με τη συμμετοχή μου στο αντιπολεμικό κίνημα ένωσα τη φωνή μου με τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Η πράξη μου ήταν μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καθημερινά δοκιμάζονται υπό τέτοιες τις συνθήκες».

Η απαράδεκτη, για το κοινό αίσθημα, ποινή έρχεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει καμιά και από κανέναν αμφιβολία για τα κίνητρα και τις συνέπειες αυτού του πολέμου των «συμμαχικών» δυνάμεων ενάντια στον λαό του Ιράκ και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Η εξαιρετικά βαριά καταδίκη του Γιώργου Μοναστηριώτη αποτελεί πρωτοφανές γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τονίζει και ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης. Ακόμα και στις Η.Π.Α., επαγγελματίες στρατιωτικοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση εναντίον του ιρακινού λαού, τιμωρήθηκαν με ποινές που δεν ξεπερνούν τον ένα χρόνο. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, υπό την πίεση του αντιπολεμικού κινήματος, τα στρατοδικεία εξαναγκάστηκαν να μην καταδικάσουν για λιποταξία αλλά απλά για "αδικαιολόγητη απουσία". Ακόμη και στο Ισραήλ οι φαντάροι που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα τιμωρούνται με μία η δύο βδομάδες φυλάκιση.

Η σύλληψη, καταδίκη και φυλάκιση του Γιώργου Μοναστηριώτη εκθέτει και τις κατά καιρούς υποκριτικές "ειρηνιστικές" δηλώσεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. Το βασικό τους πρόβλημα πρέπει να είναι ότι για πρώτη φορά αρνείται δημόσια τη θητεία ένας επαγγελματίας οπλίτης, στην πορεία της καριέρας του, και  -παρά τις επισημάνσεις της Διεθνούς Αμνηστίας- αυτό ακριβώς το δικαίωμα αλλαγής πεποιθήσεων αρνείται το κράτος να αναγνωρίσει ακόμη και στα πλαίσια της υποχρεωτικής θητείας.

Η WAR RESISTERS INTERNATIONAL (WRI -γνωστή και ως Αντιπολεμική Διεθνής- http://wri-irg.org/news/htdocs/20040915a.html) καλεί σε αποστολή email διαμαρτυρίας για τον Γ. Μοναστηριώτη σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες (http://www.mfa.gr/english/the_ministry/missions/.) καθώς και στον πρωθυπουργό (Mr. Kostas Karamanlis, Prime Minister of Greece, Maximos Mansion (‘Megaro Maximou’) 19, Herodou Attikou str, GR-106 74 Athens, info@primeminister.gr)

Η διεύθυνση όπου μπορούν να σταλούν γράμματα συμπαράστασης είναι: Γιώργος Μοναστηριώτης, Δικαστικές Φυλακές Κορίνθου, 20100 Κόρινθος

Το αντιπολεμικό κίνημα δεν δικάζεται και δεν φυλακίζεται

Άμεση απελευθέρωση του Γιώργου Μοναστηριώτη

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος 2004 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 153 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41574767
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.