ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ: Το μαμούθ που έγινε πυγμαίος ελέφαντας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Cliff Cook , Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2012

Tου Cliff Cook

Μια περίληψη της υπόθεσης

Καμάρωναν ότι θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στην Ν.Ευρώπη , αξίας 1,2 δις ευρώ: 5 τουριστικά χωριά που θα φιλοξενούσαν μέχρι 7000 επισκέπτες και πάνω από 2000 προσωπικό, 3 γήπεδα γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία, μια μαρίνα, συνεδριακά κέντρα, spa , στάβλοι , όλα σε μια κατάσταση ΅Άwin-winΆΆ , στην οποία όλοι και όλα θα ωφελούνταν και κανείς η τίποτα δεν θα έχανε.

Εκ πρώτης όψεως τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης, όπως τα παρουσίασαν στο πολυτελές φυλλάδιο τους και όπως τα εξήγησε ο αντιπρόσωπός τους, ήταν πειστικά. Στο κάτω κάτω η Αγγλική εταιρεία Loyalward (Minoan) προετοίμαζε την υπόθεση πάνω από δέκα χρόνια. Και η τότε ελληνική κυβέρνηση προφανώς βασιζόμενη στην επίφαση και όχι στην ουσία έδωσε την έγκρισή της στο σχέδιο.

Αλλά μετά άρχισαν να θέτουν συγκεκριμένες ερωτήσεις κάποιοι λίγοι άνθρωποι, ιδιαιτέρα εκείνοι που ήξεραν πολύ καλά την περιοχή: αρχαιολόγοι, βοτανολόγοι, ζωολόγοι, οικολόγοι, ντόπιοι ,οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς θα πραγματοποιούνταν τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια χωρίς να διακινδυνεύσουν κάποια πράγματα μοναδικής σημασίας. Μια από εκείνες τις μοναχικές φωνές ήταν αυτή του Αθηναίου δικηγόρου Φειδία Κοντεμενιώτη, ο οποίος αφού εξέτασε το συμβόλαιο ανάμεσα στην αγγλική εταιρεία και στο ίδρυμα που είχε φτιάξει ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού για να ενοικιάσει στην εταιρεία 26.000 στρέμματα, το χαρακτήρισε παράνομο από το Α έως το Ω.

Δεν ήταν μόνο η νομική βάση της επένδυσης ιδιαιτέρα αναξιόπιστη. Καθώς η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως μέρος του NATURA 2000 για την προστασία της βιοποικιλότητας (με το μεγαλύτερο μέρος της να έχει πάρει τον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας Α) κάθε αναπτυξιακό έργο μέσα στα όριά της θα πρέπει να είναι ήπιο και να ταιριάζει σε αυτή την περιοχή. Eπιπλέoν ήταν μια περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, ένα μοναδικά διατηρημένο αγροτικό τοπίο, που δεν έχει αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το 2006, αφού η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα , η υπόθεση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα από ντόπιους κατοίκους σε συνεργασία με κρητικές οικολογικές ομάδες που αποδείχτηκαν ότι ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της καμπάνιας και στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου ανατρέποντας την απόφαση της κυβέρνησης.

Η ευφορία που δημιουργήθηκε από αυτήν την απόφαση γρήγορα διαλύθηκε . γιατί σχεδόν αμέσως η Loyalward δήλωσε ότι δεχόταν την απόφαση του δικαστηρίου και ότι ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τα σχέδια της στις συστάσεις του δικαστηρίου και να τα επανα-υποβάλει με τη διαδικασία “Fast track” που μόλις είχε θεσπιστεί .

Τα τελευταία νέα

Το σχέδιο υποβλήθηκε στις αρχές Απριλίου 2012. Αν η διαδικασία ΅ΆFast TrackΆΆ είχε διαρκέσει 50 μέρες, όπως απαιτείτο τότε, η απόφαση θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, αλλά στη πραγματικότητα αυτό έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μήνες αργότερα! Αλλά ακόμα και τότε η υπόθεση δεν τελείωσε, γιατί η απόφαση δεν ενέκρινε το σχέδιο, αλλά απλώς επέτρεψε να υποβληθεί στο ΅ΆFast Track”, ώστε η όλη διαδικασία της εξέτασης να μπορούσε να ξεκινήσει ξανά. Αφού τα σχέδια της εταιρείας είχαν αλλάξει ουσιωδώς, η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων θα έπρεπε να αναθεωρηθεί εντελώς, μια διαδικασία που θα απαιτούσε χρόνο και χρήμα. Έτσι, αν και οι οδηγίες λένε ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε 60 εργάσιμες μέρες μετά την υποβολή, φαίνεται ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση, αυτό θα είναι εξαιρετικά απίθανο.

Αν η ιστοσελίδα Fast Track "invest in Greece" δίδει πράγματι μια αληθινή έκθεση της διαδικασίας, τότε φαίνεται αληθινά αξιοθαύμαστο πώς δόθηκε τόση προσοχή στο να τηρήσουν προθεσμίες και στάνταρ σχετικά με το περιβάλλον σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τα αναθεωρημένα σχέδια της Loyalward φαίνεται ότι δεν είναι διαθέσιμα για δημόσια έρευνα, αλλά μπορούμε να έχουμε μια ιδέα για το τι είναι αυτά, από την ιστοσελίδα ΅ΆMinoanΆ ?) Στη θέση του προηγούμενου κειμένου με τα παχιά λόγια και τους κομπασμούς, τώρα υπάρχει ένα αρκετά μετριοπαθές κείμενο. Εχουν φύγει οι αναφορές στα πέντε ΅ΆχωριάΆΆ, στη μαρίνα, στα συνεδριακά κέντρα. Στη θέση των 7000 επισκεπτών, τώρα ο αριθμός που δίνεται είναι 1900 που θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία μικρά η μεσαία και αντί για 3 γήπεδα γκολφ αναφέρεται προς το παρόν μόνο ένα.

Αυτό φαίνεται σαν μια επιτυχία των ομάδων που αντιστάθηκαν σε αυτή την επένδυση : ένα πρόγραμμα μαμούθ συρρικνώθηκε στο μέγεθος ενός πυγμαίου ελέφαντα. Αλλά αν αυτός ο ελέφαντας ξαναρχίσει να μεγαλώνει, εφόσον βέβαια τα σχέδια της εταιρείας περάσουν, αυτό είναι κάτι που θα περιμένουμε να δούμε.

Αυτή η μάχη δόθηκε με υψηλό κόστος, όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε χρόνο. Δεν διεξήχθη έτσι ώστε ένα πολύ καταστροφικό σχέδιο να αντικατασταθεί από ένα λιγότερο καταστροφικό. Η μάχη δόθηκε για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής, η οποία είναι μοναδική από πολλές απόψεις και αν αυτή χανόταν θα χανόταν για πάντα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης εκτός από αυτήν την περιοχή στην Ελλάδα και άλλες περιοχές εξαιρετικής σπουδαιότητας.

Το ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του Fast Track; Είναι να ελευθερώνει τη γη που μπορεί νόμιμα να αναπτυχθεί από όλη τη γραφειοκρατία που πνίγει σχεδόν κάθε πρωτοβουλία; Ή είναι ένας τρόπος να παρακάμψει ουσιώδεις εγγυήσεις που υπάρχουν, για να προστατεύουν περιοχές που θα έπρεπε να επεμβαίνει κανείς με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία και φροντίδα;

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 150 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156541
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.