ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων
Δίκτυο ΟικοΚρήτη , Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2011

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ υποστηρίζει την πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δίκτυο ΟικοΚρήτη υιοθετώντας την Πρόταση των 4 ΜΚΟ (ΟΕΑ, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) έχει διατυπώσει το 2008 τις «10 προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει την καμπάνια συλλογής υπογραφών από φορείς (και πολίτες) «Πρόσκληση κινητοποίησης για ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας».

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ
www.ecocrete.gr

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

2 Ιουνίου 2011

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) επεξεργάστηκε αναλυτικά την πανελλαδική Πράσινη Πρόταση των 4 ΜΚΟ (ΟΕΑ, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) και εκτίμησε για την Κρήτη ποσοτικά και διαχρονικά, πόσο μπορούν να αποδώσουν όλες οι προτεινόμενες δράσεις πρόληψης, ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης και κομποστοποίησης. Τα τελικά διαχρονικά ποσοστά διαχείρισης με την Πράσινη Πρόταση και του περιφερειακού σχεδιασμού για την Κρήτη, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη με την Πράσινη Πρόταση και του  Περιφερειακού Σχεδιασμού Κρήτης*Σύμφωνα με την μελέτη Οικονομόπουλου
**Εκτίμηση σύμφωνα με τα δεδομένα της Πράσινης Πρότασης
**Οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι περίπου 40 εκ. ¤ και θα απαιτηθούν άλλα 18 εκ. ¤ μέσω των εθνικών ΣΕΔ, που δεν θα δημιουργήσουν κόστος για τους ΟΤΑ της Κρήτης


Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η Πράσινη Πρόταση, ενόψει της έγκρισης της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης, ζητάμε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και προσθήκες στον ΠΕΣΔΑ, οι οποίες είναι οι εξής:

• Υιοθέτηση στρατηγικής, πολιτικών και μέτρων πρόληψης στην παραγωγή αποβλήτων

• Πρόταση για δημιουργία νέων ΣΕΔ (π.χ. έπιπλα, φάρμακα, ρουχισμός, επικίνδυνα οικιακά, κ.ά.)

• Πρόταση για δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού Κέντρων Ανακύκλωσης (π.χ. 7 κέντρα θα ήταν αρχικά επαρκή)

• Να προταθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης της οικιακής κομποστοποίησης με ποσοτικούς στόχους για το 2013 (π.χ. 4%) και το 2020 (π.χ. 6%)

• Να διερευνηθεί η υποχρέωση χρήσης μηχανικών κομποστοποιητών από τους μεγάλους παραγωγούς αστικών οργανικών αποβλήτων και να προταθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το 2013 (π.χ. 7%) και το 2020 (π.χ. 10%)

• Να διευκρινισθεί ότι οι ΟΤΑ μπορούν και μόνοι τους να κατασκευάσουν κάποια μικρή μονάδα εναλλακτικής διαχείρισης σε χώρο που θα επιλέγουν και σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

• Θα πρέπει να εξετασθούν και προταθούν τροποποιήσεις για την μονάδα βιοξήρανσης του Ηρακλείου, ώστε να μετατραπεί σε Μηχανική Βιολογική Επεξεργασία (ΜΒΕ) με παραγωγή RDF και κομποστοποίηση των οργανικών στον ίδιο ή άλλο χώρο με δυνατότητα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού.

• Θα πρέπει να επανεξετασθούν οι προτεινόμενες μονάδες της μελέτης Λοϊζίδου, που προτείνονται για τον ΠΕΣΔΑ, και συγκεκριμένα τα ΕΜΑΚ και ΕΜΑ, τα οποία ενδεχομένως δεν χρειάζονται και να αποκλεισθεί η μονάδα καύσης, ως μη συμφέρουσα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

• Στην αναλυτική παρουσίαση της Πράσινης Πρότασης για την Κρήτη, προσδιορίζεται  το συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο, που έχει λάβει υπόψη του τις παραπάνω ελλείψεις και προσδιορίζει την εξέλιξη των ποσοτικών δεδομένων για κάθε μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης.

Από την όλη προσέγγιση διαπιστώνονται τα εξής:

• Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να διαχειριστούμε τα απορρίμματα στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη – ανακύκλωση – κομποστοποίηση.

• Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας στην Κρήτη χωρίς την δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, ελαχιστοποιώντας και αξιοποιώντας το παραγόμενο RDF σαν εναλλακτικό καύσιμο σε υπάρχουσες βιομηχανίες της ηπειρωτικής Ελλάδας ή εάν αυτό δεν είναι οικονομικά εφικτό αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε ΧΥΤΥ.

• Μπορούμε σε βάθος 20ετίας με την Πράσινη Πρόταση να απεξαρτηθούμε πραγματικά από τους ΧΥΤΥ με μονοψήφιο ποσοστό διάθεσης σε αυτούς και ταυτόχρονα υπερδεκαπλασιασμό του χρόνου ζωής τους.

• Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να επιτύχουμε όλους τους στόχους της Ε.Ε. και να μην κινδυνεύσουμε για νέες επιβολές προστίμων.

• Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Προϋπόθεση για να γίνει πραγματικότητα η Πράσινη Πρόταση για την Κρήτη είναι να υπάρχει η θέληση για άμεση εφαρμογή από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το τι θα επιλέξουμε είναι στο χέρι όλων και κρίνεται τώρα.

Φίλιππος Κυρκίτσος
Πρόεδρος της ΟΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2011 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58232987
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.