ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Δριμύτατο ΟΧΙ» από τους κατοίκους σε εργοστάσιο καύσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων
Σ.Ε. ecocrete , Σάββατο, 14 Μάιος 2011

Αντιδράσεις από τις Σίσσες για τα σχέδια εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους


Με επιστολή τους οι κάτοικοι των Σισσών του Δήμου Μυλοποτάμου στα όρια του οποίου είναι οι Πέρα Γαλήνοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σε σενάρια που έχουν ακουστεί από ΜΜΕ και κάνουν λόγο για εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή των Πέρα Γαλήνων. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η περιβαλλοντική ρύπανση θα είναι μεγάλη στην περιοχή που είναι κτηνοτροφική και γεωργική, υπενθυμίζουν ότι η χωματερή στην περιοχή μέχρι και σήμερα λειτουργεί παράνομα, εφόσον υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τονίζουν πως δε θα δεχθούν τη δημιουργία κανενός είδους εργοστάσιο στην περιοχή τους. Την επιστολή κοινοποιούν στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, τη βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την αντιπεριφερειαρχη Μαίρη Λιονή και τους Περιβαλλοντικούς Συλλόγους.

Το κείμενο της επιστολής:

«Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε από τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Creta TV την ύπαρξη σχεδίου κατασκευής εργοστασίου καύσης λυμάτων στην τοποθεσία Πέρα Γαλήνοι που υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Σισών Δήμου Μυλοποτάμου.

Η περιοχή αυτή έχει αποτελέσει για τους αρμόδιους φορείς εδώ και πολλά χρόνια ένα κομμάτι γης που αντιμετωπίζεται ως δεύτερης κατηγορίας έναν αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο σωρρεύονται ή προσπαθούν να σωρρεύσουν κατά καιρούς κάθε νέο σχέδιο κατασκευής τους επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή εν γένει.

Ουδέποτε αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή με τη δέουσα επιμέλεια κυρίως ως πηγή εκμετάλλευσης του γεωλογικού πλούτου που παρουσιάζει με σκοπό να αποτελέσει αρωγό στην οικονομική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.

Αντίθετα, ήδη από το 1993 τέθηκε σε λειτουργία η χωματερή των Πέρα γαλήνων χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις γι' αυτό (άρθρα 4 & 9 Οδηγίας 75/442. Μάλιστα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου το έτος 1998 διαπιστώθηκε το παράνομο της λειτουργίας της) με το ψευδές πρόσχημα ότι θα λειτουργήσει περιστασιακά για 6 και μόνο μήνες.

Η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έτυχε ανοχής από τους κατοίκους της περιοχής αντιθέτως έλαβαν χώρα έντονες αντιδράσεις -καταγεγραμμένες στα αρχεία της εποχής στα οποία και παραπέμπουμε- και μετέπειτα δικαστικές προσφυγές. Προφανώς, η επιλογή των κατοίκων να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και την Ε.Ε. ερμηνεύτηκε εσφαλμένα από κάποιους ως αδυναμία και ανοχή της όλης κατάστασης.

«Αγνοούν» ίσως, όμως την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη στάση-αντίδραση των κατοίκων. Η απόφαση αυτή (C-420/02) καταδίκασε την Ελλάδα για την ύπαρξη της χωματερής των Πέρα Γαλήνων κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επισήμανε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιθεωρήσεως που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές στις 11-2-1998, η λειτουργία της χωματερής των Πέρα Γαλήνων αποτελεί πηγή μολύνσεως του περιβάλλοντος και συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των κατοίκων καθώς και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την εξασφάλιση της προσήκουσας λειτουργίας της και την πρόληψη κάθε κινδύνου για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον γι' αυτό το λόγο ζητά την καταδίκη της Ελλάδας λόγω υπέρβασης των ορίων του άρθρου 4 της Οδηγίας.

Παρόλα αυτά η λειτουργία της χωματερής συνεχίζεται με παραπλάνηση για Ε.Ε. και μάλιστα τώρα τα σχέδια προσανατολίζονται στη δημιουργία εργοστασίου καύσης λυμάτων με τραγικές συνέπειες εις βάρος της περιοχής.

Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι μας για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου δεν αποτελούν μέρος μιας θεωρητικής καταστροφολογίας ούτε θα πρέπει να εκτιμηθεί ως μια συνήθης αντίδραση σε τέτοιου είδους εγχειρήματα αντίθετα βασίζεται σε μία ενδελεχή γνώση μας για την πολυποίκιλη προσφορά της περιοχής σε διάφορους τομείς.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο όμορα χωριά της περιοχής, Σίσες και Φόδελε είναι κατ' εξοχήν αγροτικές περιοχές με μεγάλη και ποιοτική παραγωγή σε οπωροφόρα δένδρα (πορτοκάλια) -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διοχετεύεται σε μεγάλα αστικά κέντρα συμπεριλαμβανομένου κατά κύριο λόγο του Ηρακλείου- σε ελαιόδεντρα, μελίσσια και φυσικά στην κτηνοτροφία.

Αποτελεί λοιπόν, μια πλούσια αγροτική-οικονομική ζώνη, ελιξίριο ζωής της περιοχής αλλά και του υπόλοιπου νησιού με την πρόσβασή του σε τέτοιου είδους ποιοτικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή των Πέρα Γαλήνων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους -έχει χαρακτηριστεί μάλιστα Natura- και με μοναδική βιοποικιλότητα. Πρωτεύουν προϊόν της είναι η ρυτίνη συλλεγμένη από τον αγκίσαρο (λάδανο) φυτό το οποίο εντοπίζεται κατ' αποκλειστικότητα στη χωρική περιφέρεια των Σισών, γνωστό για τη χρησιμότητά του στην ιατρική επιστήμη. Το φυσικό κάλλος στους Πέρα Γαλήνους συμπληρώνεται από μια μεγάλη χιλιομετρική γραμμή υδροφόρου ορίζοντα και από παραλίες ιδιαίτερου κάλλους. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή αποτελεί αρχαιολογική ζώνη εντός της οποίας έχουν διενεργηθεί εκτεταμένες ανασκαφές που αποκάλυψαν μια μεσομινωική εγκατάσταση.

Ως εκ τούτου είναι πασιφανές ότι η μόλυνση με διοξίνες που θα διοχετεύονται από το εργοστάσιο καύσης στην περιοχή όχι μόνο θα υποβαθμίσει το χερσαίο περιβάλλον αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα τα προϊόντα της περιοχής να καταστούν ακατάλληλα. Πρόθεση και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας διώξει από τον τόπο μας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, τα φυτά και τα ζώα της περιοχής μας. Οι όποιες διαπιστεύσεις δίδονται με σκοπό την ωραιοποίηση της επερχόμενης καταστάσεως διόλου δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους της περιοχής ειδικά όταν η Ελληνική Πολιτεία δεν ήταν σε θέση ούτε στο πρόσφατο παρελθόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να παρέχει εγγυήσεις λειτουργίας μιας μόλις απλής χωματερής. Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται: «Ως προς τα σχέδια και τις μελέτες για τη βελτίωση της επεξεργασίας των αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης, για τα οποία κάνει λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται η διαπίστωση ότι δεν συνιστούν τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων που αποτίθενται στη θέση Πέρα Γαλήνοι θα πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον».

Ειδικά σε μια εποχή σαν αυτή που οι ειδήσεις και η αίσθηση του τι μπορεί να συμβεί ακόμα και από ένα τυχαίο φυσικό γεγονός από τη Φουκουσίμα είναι νωπές η προσοχή μας επιβάλλεται να είναι τεταμένη.

Η τοποθεσία των Πέρα Γαλήνων πρέπει να αποτελέσει κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας και όχι εστία μολύνσεως.

Η απάντηση των κατοίκων της περιοχής τόσο στη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής όσο και στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου κάθε μορφής (καύσης, κομποστοποίησης κ.ά.) είναι ένα δριμύτατο ΟΧΙ».

Υπογράφουν:

Οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας Σισών Δήμου Μυλοποτάμου όπως εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Σισών».

Εντωμεταξύ, όπως πληροφορηθήκαμε από το γραφείο τύπου της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας «κατέθεσε αναφορά στη Βουλή το υπόμνημα, το οποίο έλαβε από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σισών του Δήμου Μυλοποτάμου, σχετικά με την προοπτική εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στη τοποθεσία Πέρα Γαλήνοι.

Η αναφορά κατατέθηκε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τους οποίους η Βουλευτής Ρεθύμνου ενημερώνει για τις θέσεις των κατοίκων ως προς τον σχεδιασμό εγκατάστασης του εργοστασίου στην περιοχή, οι οποίοι αντιδρούν και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική.

Οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να διευκρινίσουν για τον σχεδιασμό που υπάρχει ως προς το μεγάλο και σοβαρό αυτό θέμα και να απαντήσουν στα ζητήματα που εγείρουν οι κάτοικοι των Σισών Μυλοποτάμου».

Σ. Ε. ecocrete

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 188 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234153
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.