ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 23 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στις εκβολές Αποσελέμη και στο έλος Μαλίων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Βιότοποι, υγροβιότοποι
ΚΠΕ Γουβών και Ιεράπετρας , Κυριακή, 20 Φεβρουάριος 2011

Διαμαρτυρία για τις καταπατήσεις, τις αυθαιρεσίες, τα μπαζώματα και την εγκατάλειψη των σπουδαίων για τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή αλλά και τον τουρισμό υγροτόπων στις εκβολές Αποσελέμη και στο έλος Μαλίων υπέγραψαν οι 100 συμμετέχοντες στο σεμινάριο δια βίου μάθησης ενηλίκων «Η αξία των υγροτόπων της Κρήτης για τις τοπικές κοινωνίες και η σημασία τους για το περιβάλλον του νησιού» που διοργανώθηκε στις 12 και 13/2/2011 στις Γούβες από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας και Γουβών. Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές, που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους δύο αυτούς υγρότοπους στο πλαίσιο του σεμιναρίου, διαπίστωσαν την κατάσταση και με επιστολή - αναφορά ζητούν την, σε εύλογο χρονικό διάστημα, προστασία και αποκατάσταση και ορθολογική διαχείριση των υγροτόπων.

Η επιστολή - αναφορά:

Επιστολή – Αναφορά των 100 συμμετεχόντων στο σεμινάριο δια βίου μάθησης ενηλίκων «Η αξία των υγροτόπων της Κρήτης για τις τοπικές κοινωνίες και η σημασία τους για το περιβάλλον του νησιού» που διοργανώθηκε στις 12 και 13/2/2011 στις Γούβες από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας και Γουβών.

Γούβες 13/2/2011

Προς
Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θ. Καρούντζο
Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκη
Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζ. Δοξαστάκη
Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου
Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης
Διευθυνση ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου
Διεύθυνση Υδάτων
Εφορείες Αρχαιοτήτων

Κοινοποίηση
ΜΜΕ
Επιθεωρητή Περιβάλλοντος
Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου
Συνήγορος του Πολίτη

Οι κάτωθι υπογράφοντες συμμετείχαμε στο σεμινάριο δια βίου μάθησης ενηλίκων που διοργανώθηκε στις 12 και 13/2/2011 από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας και Γουβών. Στα πλαίσια του σεμιναρίου επισκεφτήκαμε τον υγρότοπο της εκβολής του Αποσελέμη και το έλος Ποταμού Μαλίων και διαπιστώσαμε ότι:

• Στην εκβολή Αποσελέμη υπάρχουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ακριβώς δίπλα μια μεγάλη έκταση η οποία είναι επιχωματωμένη και χρησιμοποιείται για προσωρινή απόθεση σωλήνων του δικτύου μεταφοράς νερού. Ακόμη ανατολικότερα υπάρχουν εκτάσεις με αλμυρόβαλτους οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πίστα μότο-κρος, ενώ αμέσως νοτιότερα υπάρχει μια έκταση πρόσφατα επιχωματωμένη προφανώς με χώμα από δημόσια έργα καθώς υπάρχουν πολλά τμήματα ασφάλτου. Λίγο πιο νότια και πάνω σε μικρό λόφο (κηρυγμένη αρχαιολογική περιοχή) υπάρχει μια δεξαμενή νερού που γεμίζει με άντληση νερού από πηγάδι που υπάρχει στην προαναφερθείσα επιχωματωμένη περιοχή. Σε όλη την περιοχή της εκβολής υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, αλλά και πολλές θέσεις με στερεά απορρίμματα (μπάζα) ενώ στην ακτή, πάνω στις αμμοθίνες υπάρχουν μια παράγκα και ένα τροχόσπιτο.

• Στο έλος Μαλίων, ο πρόσφατα καμένος καλαμιώνας έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, πλην όμως στο εσωτερικό του υπάρχουν αρκετά πρόβατα και παράγκες ενώ δεν διαπιστώσαμε ίχνος περιβαλλοντικής προστασίας αυτού του πολύτιμου για την περιοχή οικοσυστήματος. Επιπλέον τα αμμοθινικά συστήματα της παραλίας είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένα εξ αιτίας του καθαρισμού τους με οχήματα, της κίνησης οχημάτων αλλά και (προφανώς) της καταπάτησής τους από τους λουόμενους τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημειώνουμε ότι α) η εκβολή του Αποσελέμη είναι κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής και ενταγμένη στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου ως προστατευόμενη περιοχή, ενώ η προστασία της προβλέπεται στην εγκεκριμένη με ΚΥΑ ΜΠΕ του φράγματος Αποσελέμη και ότι β) το έλος Μαλίων είναι κηρυγμένη Αρχαιολογική Ζώνη Α, το ΓΠΣ του πρώην Δήμου Μαλίων προβλέπει την εκπόνηση ΕΠΜ για την προστασία του ενώ η παραλία βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια σημαία.

Ανησυχώντας για την περαιτέρω υποβάθμιση των δύο αυτών υγρότοπων, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τις σχετικές υπηρεσίες τη γνωμάτευσή τους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους για τη νομιμότητα αυτών που αναφέρουμε, και σε περίπτωση μη νομιμότητας τι θα γίνει.

Θα θέλαμε επίσης να παρακαλέσουμε τον Δήμαρχο Χερσονήσου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να δεσμευτούν δημόσια για την σε εύλογο χρονικό διάστημα προστασία και αποκατάσταση και ορθολογική διαχείριση των παραπάνω περιοχών οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς το φυσικό περιβάλλον των βόρειων ακτών του Ηρακλείου είναι ήδη πολύ υποβαθμισμένο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντησή σας την οποία παρακαλούμε να αποστείλετε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας (Οδυσσέα Ελύτη,Τ.Κ. 72200, Ιεράπετρα, Κρήτη ή στο FAX ΚΠΕ: 28420 23160) από όπου και θα μας κοινοποιηθεί

(Ακολουθούν οι 100 υπογραφές των συμμετεχόντων στο σεμινάριο).

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 145 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41574442
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.