ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επαναχρησιμοποίηση Υγρών Αποβλήτων: Μια νέα προοπτική Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011

Στην προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών προτάσεων για διαφύλαξη των υδατικών πόρων, η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης του νερού αποτελεί σίγουρα μια προοπτική με πολλαπλά οφέλη, που προαπαιτεί όμως την αποδοχή και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των μελλοντικών χρηστών. Με άξονα αυτή τη διαπίστωση και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life+ Περιβαλλοντολογική Πολιτική και Διακυβέρνηση PROVIDING UPGRADED REUSE: PURE LIFE08 ENV/GR/551, "Επεξεργασμένα Υγρά Απόβλητα ως Εναλλακτική Πηγή Ύδατος σε Ημίξηρες Περιοχές", το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, τη Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξεκινά σειρά ενημερωτικών δράσεων στον δήμο Χερσονήσου με στόχο την ενημέρωση και σταδιακή εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά καταρτισμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκονται σε σχολεία της περιοχής, το διάστημα 7-10 Φεβρουαρίου για να ενημερώσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 17:00, στο Γυμνάσιο Λιμένος Χερσονήσου (Ελευθερίας 50) έχει προγραμματιστεί μια πρώτη ενημερωτική εκδήλωση/ ανοιχτή συζήτηση με πολίτες και φορείς προκειμένου να καταγραφούν οι τυχόν προβληματισμοί και οι προσδοκίες των χρηστών ως προς τις αλλαγές που προγραμματίζει στα δίκτυά της η ΔΕΥΑΧ, με βάση την υιοθέτηση της πρακτικής της επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων. Στην εκδήλωση τον πρώτο λόγο θα έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μέσα από διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης θα μπορέσουν να ενημερωθούν για όλες τις σημαντικές παραμέτρους της επαναχρησιμοποίησης, να εξοικειωθούν με τις πρακτικές της και να αξιολογήσουν τα πολλαπλά οφέλη της. Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και οι ανοιχτές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
 
Σημείωση:
Το πρόγραμμα Life+ Περιβαλλοντολογική Πολιτική και Διακυβέρνηση PROVIDING UPGRADED REUSE: PURE LIFE08 ENV/GR/551, "Επεξεργασμένα Υγρά Απόβλητα ως Εναλλακτική Πηγή Ύδατος σε Ημίξηρες Περιοχές" περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που ως τελικό στόχο έχουν την τεχνική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΧ με την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και υλικών, καθώς και του δικτύου διανομής των επεξεργασμένων λυμάτων στα χωράφια. Στο πλαίσιο αυτό, κύρια δράση του προγράμματος και προϋπόθεση για τη συνολικά επιτυχή υλοποίησή του, είναι η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των τελικών χρηστών του αναβαθμισμένου επεξεργασμένου νερού. Το παραπάνω διασφαλίζεται μέσα από τη διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος, δεδομένου ότι προβλέπεται η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας των νερών, του εδάφους και των φυτών από έμπειρη επιστημονική ομάδα.
Αν και η χώρα μας, και κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα ανεπάρκειας και μη ικανοποιητικής ποιότητας των υδάτων, η λύση της επαναχρησιμοποίησης δεν έχει προωθηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, η υλοποίηση του προγράμματος PURE καθώς και όλες σχετικές δράσεις κρίνονται ιδιαίτερα ρηξικέλευθες και πρωτοποριακές. Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων δίνει λύσεις σε δυο βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα: καταρχήν, στη διάθεση των λυμάτων, που δεν θα πρέπει να καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον, και κατά δεύτερον, στην αξιοποίηση μη πόσιμου νερού σε χρήσεις που δεν απαιτούν νερό καλής ποιότητας.
Η διαρκής ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στη διαχείριση των υδάτων της περιοχής τους αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή και λελογισμένη χρήση των υδατικών πόρων και την αξιοποίηση κάθε πηγής νερού.
 
Περισσότερες Πληροφορίες
Λουκία Καλαϊτζή
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
press@medsos.gr
210 8228795

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 202 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233537
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.