ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΛΟΥ |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Κάβο Σίδερο - Βάι
|
ΑΜΑΚ
,
Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010
|
Εκδόθηκε τελικά η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομη την ΚΥΑ του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την «ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη» σε έκταση 25.000 στρεμ. της Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου. Το σχέδιο, δυναμικότητας 7.000 κλινών με τρία γήπεδα γκόλφ και άλλες εγκαταστάσεις θα υλοποιούνταν από την εταιρεία «Loyalward ltd» σε περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 3/12 αναφέρεται: «η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τους συμβούλους τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν αποτελούν «σύνθετο έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο έχει τον χαρακτήρα τουριστικού οικισμού». Τέτοιας όμως μορφής τουριστική ανάπτυξη ούτε ήπια είναι ούτε περιλαμβάνεται στις κατευθύνσεις και στις προτάσεις του περιφερειακού πλαισίου Κρήτης, το οποίο προβλέπει ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών παράκτιων περιοχών της βόρειας και νότιας ακτής του νησιού, ενώ «αποκλείει τη μορφή εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης της ανατολικής παράκτιας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά ενότητας, όπου χωροθετείται το επίμαχο έργο».
Τον Απρίλιο του 2009, όταν συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, γράφαμε: (1)
«Είμαστε σίγουροι ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει την τελική έκβαση τόσο άλλων παρόμοιων εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα, όσο και αυτό καθαυτό το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.
Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα ιδιοκτησιακό ή οικονομικό σκάνδαλο, δεν είναι δυνατόν επενδύσεις:
• να βαφτίζονται τουριστικές για να αξιοποιήσουν ειδικούς συντελεστές δόμησης και επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου και να καταλήγουν κτηματομεσιτικές,
• να βαφτίζονται ήπιες προκειμένου να εγκατασταθούν σε ευαίσθητες περιοχές, των οποίων οι Διαχειριστικές Μελέτες σκοπίμως δεν εγκρίνονται και οι Φορείς Διαχείρισης σκοπίμως δε συστήνονται για να αποτελούν ξέφραγα αμπέλια αντί κοινό πολιτιστικό πόρο,
• να βαφτίζονται εθνικής σημασίας για να έχουν απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.
ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΟΙ
• Το Περιφερειακό Χωροταξικό που προστάτεψε την περιοχή βρίσκεται υπό αναθεώρηση, όπως και όλα τα άλλα Χωροταξικά των Περιφερειών της χώρας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Με βάση το Χωροταξικό Νόμο, κύριο στοιχείο της αναθεώρησης θα είναι η εναρμόνισή τους με το Εθνικό και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια. Αυτά τα Πλαίσια που ένα μεγάλο μέτωπο φορέων και κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος είχαμε καταγγείλει. Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν έχει αναθεωρηθεί, όπως είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση και ισχύει. Το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, που δε μας άρεσε, έχει ήδη χειροτερέψει από τις παρεμβάσεις που έχει υποστεί από τη νομοθεσία για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ.
• Ψηφίστηκε ο νόμος για την Επιτάχυνση των Μεγάλων Έργων. Η εταιρεία που προγραμμάτιζε την επένδυση δήλωσε ήδη ότι θα υποβάλει νέα πρόταση μέσω της διαδικασίας Fast Track. Μαθαίνουμε ότι ακριβώς το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και άλλες εταιρείες που προωθούν τέτοιου είδους σχέδια.
• Οι περιοχές του Δικτύου Νατούρα της Κρήτης, όπως πολλές φορές έχουμε πει παραμένουν απόλυτα απροστάτευτες. Κανένα Διαχειριστικό Σχέδιο δεν έχει θεσμοθετηθεί, αν και κάποια απ΄ αυτά έχουν συνταχθεί και υπάρχει μόνο ένας Φορέας Διαχείρισης (Σαμαριά). Κάποιες από τις περιοχές αυτές ενώ είχαν ήδη συμπεριληφθεί στον Επιστημονικό Κατάλογο δεν περιλαμβάνονται στον πρώτο Ενημερωμένο Κατάλογο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2008 (2). Κάποιες απΆ αυτές καίγονται (Πρέβελη, Σελάκανο), κάποιες απ΄αυτές προορίζονται για πεδία βολής (Χερσόνησος Ροδοπού). Στο ίδιο το Βάι έχει φτάσει το κόκκινο σκαθάρι, επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να «εμπλουτιστεί» το τοπίο της Κρήτης παντού με σκηνές από τροπικά νησιά -για το καλό του τουρισμού και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας- με αθρόα εισαγωγή και φύτευση φοινικοειδών που αποδείχθηκαν μολυσμένα.
Σημειώσεις:
(1) http://www.teetak.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=543:kavosidero&catid=67:amakenimerotikodeltio&Itemid=215
(2) http://www.teetak.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=711:2010-01-21-12-03-01&catid=68:2008-07-10-08-40-15&Itemid=217
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης www.amak.tee.gr
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 )
|