ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη για την οριστική απόφαση του ΣτΕ κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Δίκτυο ΟικοΚρήτη , Σάββατο, 04 Δεκέμβριος 2010

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης εκφράζουν την ιδιαίτερή τους ικανοποίηση για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την ΚΥΑ του 2007 με την οποία είχε εγκριθεί η παραθεριστική επένδυση της εταιρείας «Minoan Group» στον κάβο Σίδερο σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχώρησε η Μονή Τοπλού (η απόφαση θα είναι διαθέσιμη γραπτώς σε ένα περίπου μήνα).

Το σχέδιο που απορρίφθηκε ήταν μια επένδυση κτηματαγοράς δεύτερης κατοικίας ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων (7000 κλίνες) σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που μεταβιβάστηκε παράτυπα στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί στην εγγλέζικη εταιρεία Loyalward Ltd (σήμερα Minoan Group) για 80 χρόνια! Το σχέδιο, που είχε την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

Μερικοί από τους ακυρωτικούς λόγους της προσφυγής είναι ότι η έκταση της επένδυσης βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ότι έπρεπε να έχει υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι παραβιάζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης. Η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης αφορούν πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες χιλιάδες κλίνες και περισσότερα από 6 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών. Οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων μόνο σε νερό ξεπερνούν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρείται ως πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση.

Όπως είχαμε επισημάνει, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν το καθεστώς των προστατευόμενων και των αρχαιολογικών περιοχών του τόπου μας. Ενώ αποτελούν αναγνωρισμένη παγκόσμια κληρονομιά, παραμένουν εκτεθειμένες σε κάθε αλεξιπτωτιστή "επενδυτή" που βρίσκει σ' αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο κρίθηκε παράνομο ακριβώς λόγω των περιβαλλοντικών επιχειρημάτων που προβάλαμε στην προσφυγή που υπέγραψαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Δικαιώθηκε μια δύσκολη μάχη για την προστασία της ακεραιότητας, της βιοποικιλότητας και του μοναδικού μνημειακού χαρακτήρα της Κρητικής αυτής γης που κράτησε χρόνια και πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ο αγώνας όμως δε σταματά εδώ. Ήδη η εταιρεία δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι βλέπει το νόμο για την επιτάχυνση των επενδύσεων (το fast track) που ψήφισε η Βουλή ως μια νέα ευκαιρία για να επανέλθει.

Επείγει, ακόμα, να διοργανωθεί το Συνέδριο που έχουν αναγγείλει τα τρία Επιμελητήρια για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Ο κάβος Σίδερο, όπως και οι άλλες αναγνωρισμένες περιοχές στο νησί μας, είναι ανάγκη να προστατευτούν από κάθε επιβουλή με τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης και την εκπόνηση των Σχεδίων προστασίας και ήπιας διαχείρισης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 04 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233176
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.