ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οριστική η απόφαση του ΣτΕ κατά της επένδυσης στον κάβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Σ.Ε. ecocrete , Παρασκευή, 03 Δεκέμβριος 2010

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή η αίτηση περίπου 300 κατοίκων του Λασιθίου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων του Δικτύου ΟικοΚρήτη, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την τουριστική επένδυση της εταιρείας Minoan Group σε παραχωρημένη έκταση (περίπου 26.000 στρεμμάτων) του ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή της Μονής Τοπλού.

Το σχέδιο που απορρίφθηκε ήταν μια τουριστική επένδυση ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που μεταβιβάστηκε παράτυπα στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί στην εγγλέζικη εταιρεία Loyalward Ltd για 80 χρόνια! Το σχέδιο, που είχε την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

Μερικοί από τους ακυρωτικούς λόγους που περιείχε η προσφυγή είναι ότι η έκταση της επένδυσης βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ότι έπρεπε να έχει υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι παραβιάζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης. Η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης αφορούν πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες χιλιάδες κλίνες και περισσότερα από 6 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών. Οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων μόνο σε νερό ξεπερνούν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρείται ως πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση.

Όπως είχαν επισημάνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν το καθεστώς των προστατευόμενων και των αρχαιολογικών περιοχών του τόπου μας. Ενώ αποτελούν αναγνωρισμένη παγκόσμια κληρονομιά, παραμένουν εκτεθειμένες σε κάθε αλεξιπτωτιστή "επενδυτή" που βρίσκει σ' αυτές πολύ φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το Βήμα με τίτλο «Συμβούλιο της Επικρατείας, Παράνομα τα τουριστικά έργα στη Μονή Τοπλού»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παράνομα κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τα έργα της Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου. Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακολουθώντας την εισήγηση της συναδέλφου τους κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου έκαναν δεκτή την αίτηση περίπου 300 κατοίκων του Λασιθίου, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή (περίπου 25.000 στρέμματα), η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Το σχέδιο θα υλοποιούνταν από την εταιρεία «Loyalward ltd» και περιελάμβανε ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 7.000 κλινών, ειδικό χώρο γκολφ με τα αναγκαία γήπεδα, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, παραθεριστικές κατοικίες κτλ. Το έργο αυτό θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ενώ αντίστοιχη μονάδα λειτουργεί στη Μεσσηνία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 3920/2010) έκρινε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τους συμβούλους τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν αποτελούν «σύνθετο έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο έχει τον χαρακτήρα τουριστικού οικισμού». Τέτοιας όμως μορφής τουριστική ανάπτυξη ούτε ήπια είναι ούτε περιλαμβάνεται στις κατευθύνσεις και στις προτάσεις του περιφερειακού πλαισίου Κρήτης, το οποίο προβλέπει ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών παράκτιων περιοχών της βόρειας και νότιας ακτής του νησιού, ενώ «αποκλείει τη μορφή εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης της ανατολικής παράκτιας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά ενότητας, όπου χωροθετείται το επίμαχο έργο». Επίσης το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «συνέλαβε» πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του όλου έργου.

Στη δικαστική απόφαση υπογραμμίζεται ότι από τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος προκύπτει ότι «η πραγματοποίηση έργων ανάπτυξης παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως προοριζόμενες για την ανάπτυξη των εν λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων». Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ολομέλεια, «δεν είναι νόμιμη η έκδοση διοικητικών πράξεων με τις οποίες καθορίζεται θέση συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας κατά παράλειψη του προσήκοντος επιπέδου χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού, προτού δηλαδή εγκριθεί για την περιοχή το προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία οικείο σχέδιο χρήσεων γης». Και αυτό, ανεξαρτήτως «των εφαρμοζομένων επί μέρους μεγεθών και χαρακτηριστικών του έργου, ως και του εύρους, της πληρότητας και της επιστημονικής επάρκειας των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύον τη χωροθέτηση, διότι αυτές εκπονούνται και αφορούν το τελικό επίπεδο εφαρμογής, δηλαδή την πραγμάτωση του έργου, και δεν δύνανται να υποκαταστήσουν το τυχόν ελλείπον ενδιάμεσο και κρίσιμο στάδιο χωροταξικού σχεδιασμού».

Το δημοσίευμα του Βήματος καταλήγει αναφέροντας ότι απερρίφθησαν οι υπέρ της υλοποίησης του έργου παρεμβάσεις από την αγγλικών συμφερόντων εταιρεία Loyalward, μητροπόλεις του Λασιθίου, την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπορικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους κυρίως της Σητείας.

Διαβάστε την είδηση στο Βήμα εδώ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=371052&dt=03/12/2010

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 03 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 194 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234298
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.